Site icon Turizm Günlüğü

Turizm Payı Otomasyon Sistemi faaliyete geçti ve tartışmalar başladı

TÜRSAB'ın İnfo Gezilerini Pazarlama Stratejileri

TÜRSAB'ın İnfo Gezilerini Pazarlama Stratejileri

15 Temmuz 2019 tarihinde kurulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), otelcilerden ve acentelardan aldığı turizm payı ödemeleri için “Turizm Payı Otomasyon Sistemi”ni erişime açtı ve tartışmalar başladı.

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya EMITT fuarının ilk gününde düzenlenen ‘”Başkanlar Oturumu”nda Turizm Payı Otomasyon Sistemine ilişkin eleştirilerde bulundu.

Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı nedir?

15 Temmuz 2019 tarihinde kurulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Türkiye’nin iç ve dış turizm pazarında bir marka ve cazibe merkezi haline gelmesi, somut ve somut olmayan doğal, kültürel, biyolojik ve insan ürünü mirasların keşfedilmesi, geliştirilmesi ve tanıtılması, kısa, orta ve uzun vadeli iletişim/pazarlama çalışmalarıyla Türkiye turizm kapasitesi ve turizm yatırımlarının ülke ekonomisindeki payı ve hizmet kalitesinin arttırılması amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir.

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA)’nın web sitesine girenleri artık şu uyarı karşılıyor: 

Bakanlığımız Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğünce 81 İl Müdürlüğümüze gönderilen “Turizm Payı Ödeme Belgelerinin Kültür ve Turizm Bakanlığına Bildirilmesi Hakkında Usul ve Esasları” konu alan 23/09/2021 tarihli ve 1731393 sayılı yazı kapsamında “Turizm Payı Otomasyon Sistemi” kurulum çalışmaları tamamlanmıştır.

Ocak 2022 itibarı ile Turizm Payı Ödeme belgeleri doğrudan dijital ortamda sistemde yüklenmelidir.

Bilgilerinize saygıyla arz olunur.

Turizm Payı Otomasyon Sistemi’ne erişim için tıklayınız.

Turizm Payı Otomasyon Sistemi Kullanım Kılavuzu için tıklayınız.

BAĞLIKYA: PARAYI ÖDÜYORUZ BİRDE BUNUN BELGESİNİ TGA’NIN SİSTEMİNE GİRMEMİZ GEREKİYOR

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya EMITT fuarının ilk gününde düzenlenen ‘”Başkanlar Oturumu”nda Turizm Payı Otomasyon Sistemine ilişkin eleştirilerde bulundu. 

Türkiye’nin tanıtımı için TTGA adında özel bir organizasyon kurulduğunu belirten Bağlıkaya “Türkiye’nin algısını yönetmesi gereken bir organizasyon gerçekten gerekliydi. Bizde böyle organizasyonun kurulmasını çok istedik. Ama turizm sektörüne vergi salarak bunu yapmak doğru bir yöntem değil.

Üstelik vergi kârdan değil ciro üzerinden alınıyor. Sektör örgütleri buna iki laf söylemez mi canım. TGA payı için beyannameyi veriyorsunuz parayı ödüyorsunuz bir de bu ödemeyi yaptığınızı Turizm Bakanlığı’nın portalına girmeniz gerekiyor. Bu bilgiyi girmezsen 13 bin küsur lira cezası var. Böyle bir şey olur mu? Sektörün böyle bir uygulamaya tek sesle cevap vermesi lazım. Sektör maalesef hiç bu kadar sessiz olmamıştı.”

TGA yönetiminde o kadar otelcinin ne işi var?

TGA’nın yönetim yapısını da eleştiren Bağlıkaya, “Danışma kurulunda güya TÜRSAB Başkanı da var. Ama bize danıştıkları hiçbir şey yok. O kadar otelcinin ne işi var TGA yönetiminde. Pazarlama, tanıtım acentaların uzmanlık alanı değil mi?

TGA yönetim sistemi yanlış

Gelire göre yönetim kurulu üyeliği verildi deniyor. Otellerin gelirini kim sağlıyor. Acentaların geliri değil midir otellerin geliri?. TGA yönetim sistemi yanlış. Madem öyle hazinenin başına da en çok vergi vereni getirelim ” dedi.

Seyahat acentası sahibi Cem Polatoğlu’da  bugün kaleme aldığı “Nedir bu TGA eziyeti..?” başlıklı yazıda “Turizm Payı Otomasyon Sistemi”ni eleştirdi. İşte o yazı…

Nedir bu TGA eziyeti..?

Her şeyimiz tam, başımıza bir de TGA sistem yüklemesi eziyeti çıktı.

2 sene, Pandemi boyunca 5 kuruş para kazanma, ama TGA yani Turizm Geliştirme Ajansına her ay para öde. Kazanılmayan paranın vergisi mi olur?

Olur dediler, biz de boynumuzu eğip, 2 senedir her ay tıkır tıkır kazanmadığımız paraların vergisini ödüyoruz.

Ama eziyet, işkence, kahır bununla da bitmedi. Tüy üstüne tüy dikiyorlar. Neymiş? Sisteme üye olacakmışız, ki bu başlı başına bir işkence. Her ödediğimiz makbuzu da sisteme biz şahsen kaydedecekmişiz. Muhasebecime de bu işi yıkamıyorum çünkü işin içinde şahsi bilgilerim var, SMS var vs. Zaten muhasebecim, “bu benim işim değil ki” dedi çıktı işin içinden. Haklı.

26 sayfada anlatıyorlar, nasıl sisteme girecekmişiz, nasıl ödemeleri her ay yükleyecekmişiz falan. Yani her sefer, sayfada yer alan bütün alanların doldurulması ve Tahsilat Fişi yüklenmesi gerekiyor. “Bütün alanlar” derken 8-10 işlem var doldurulması veya geçilmesi gereken. Hafazanallah yurtdışındaysak, yüklemediysek her sefer 10 bin küsür TL cezası var bu işin. Ki, işler açıldığında ortalama senenin 200 günü yurtdışındayız.

BUNCA EZİYET NİYE?

Dünyada eşi benzeri görülmemiş bu eziyetin nedeni nedir? Ne yapılmak, nereye varılmak isteniyor. Yemin ederim, sırf bu yüzden 40 senelik mesleğimi bırakabilirim. TGA olarak, yani devlet olarak bana zoraki devlet bankasına ödetilen paranın, makbuzun hesabını göremeyip, bir de bana bunu tek tek yükletiyorlarsa, burada sorgulanması gereken bir durum var.

LÜTFEN, YOL YAKINKEN HATADAN DÖNELİM!

Biliyoruz. Aradaki küslük, husumet yüzünden Sayın Türsab Başkanımız Bakanlıktan randevu alıp, bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da bizleri savunamıyor, karşılıklı diyalog kuramıyor. Ama bari siz bizi duyun ve bu eziyetten acentaları kurtarın.

Saygılarımızla
Cem Polatoğlu

TURİZM BEYANNAMESİ NEDİR?

7183 sayılı kanun ile “Türkiye’de Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı” kurulmuştur. Ajansın yönetimi, denetimi, gelirleri ve faaliyetlerini ve faaliyetlerinin finansmanı için alınacak pay TURİZM PAYI BEYANNAMESİ’nin temelini oluşturmaktadır.

TURİZM BEYANNAMESİNİ KİMLER VERECEK?

Turizm payını beyan etmekle yükümlü olanlar;

Bileşik tesisler ile konaklama tesisleri
Kültür ve Turizm Bakanlığından belge almış olan yeme ve içme tesisleri
Deniz turizmi tesisleri
Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli deniz turizmi araçları
Seyahat acentaları
Havayolu işletmeleri
Havalimanı ve terminal işletmeleri (Devlet Hava Meydanları tarafından işletilenler hariç)

TURİZM PAYI ORANI KAÇTIR?

İŞLETME TÜRÜ TURİZM PAYI ORANI

Bileşik tesisler ile konaklama tesisleri Binde 7,5
Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli yeme ve içme tesisleri Binde 7,5
Deniz turizmi tesisleri Binde 7,5
Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli deniz turizmi araçları Binde 7,5
Seyahat acentaları On Binde 7,5
Havayolu işletmeler On Binde 7,5
Havalimanı ve terminal işletmeleri (Devlet Hava Meydan. tarafın. İşlet. hariç) Binde 2
% 50 indirimli uygulamaya tabi tesisler mevcuttur

Kış, termal, sağlık, kırsal ve nitelikli spor turizmi gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından teşviki uygun bulunan turizm tesislerinde yukarıdaki tabloda gösterilen oranlar %50 İNDİRİMLİ uygulanır.

TURİZM BEYANNAMESİ NE ZAMAN VERİLİR?
Turizm payı beyannamesi aylık olarak beyan edilir.

İlk beyan 02.12.2019’da Kurumlar vergisi mükellefleri Ekim/2019 dönemine ilişkin olarak turizm beyannamesi takip eden ayın son günü 30.11.2019 (resmi tatil olması nedeniyle resmi tatili ilk takip eden ilk iş günü olan 02.12.2019) günü saat 23:59’a kadar elektronik ortamda beyan edeceklerdir.

TURİZM BEYANNAMESİ NE ZAMAN ÖDENİR?

Elektronik ortamda beyan dönemini izleyen ayın son günü saat 23:59’a kadar beyan edilen Turizm payı aynı süre içerisinde ödenmelidir.

Net satış ve kira geliri bulunmasa dahi beyanname verilecektir
Turizm payı verecek mükelleflerin ilgili dönemde net satışı ve kira geliri bulunmasa dahi “Beyan Edilecek Turizm Payı Bulunmamaktadır” seçeneğini işaretleyerek Turizm Beyannamesi vermeleri gerekmektedir.

Exit mobile version