Site icon Turizm Günlüğü

“TÜRSAB Başkanı’nı TGA yönetimine almıyorlarsa Turizm Bakanı’nı iyi niyetli görmem”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak

Röportaj: Yaşar Çelik / Yayına hazırlayan: Cem Bişkin


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, CHP İstanbul İl Başkanlığı Turizm Komisyonu tarafından düzenlenen “CHP Turizm Çalıştayı” kapsamında Turizm Günlüğü’ne değerlendirmelerde bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, CHP İstanbul İl Başkanlığı Turizm Komisyonu tarafından düzenlenen “CHP Turizm Çalıştayı” kapsamında Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının ardından Antalya turizminin karşı karşıya kalabileceği zorluklar, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı TGA’nın yapısında yapılması gereken değişiklikler, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile TÜRSAB Yönetimi arasındaki iletişim sorunu hakkında açıklamalarda bulundu.

Çetin Osman Budak, ilk olarak sıcak gündem maddesi Rusya – Ukrayna Savaşı sonrasından Antalya turizminin karşı karşıya kalabileceği sorun ve sıkıntılar hakkında açıklamalarda bulundu.

“ANTALYA TURİZMİ DAHA 2016’NIN YARALARINI TAM OLARAK SARAMADI”

2015 yılının Kasım ayında Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından 2016 yılında Antalya turizminin çok zor bir dönemle karşı karşıya kaldığını hatırlatan Çetin Osman Budak; pandemi nedeniyle Antalya turizminin bu dönemdeki yaralarının hala tam olarak sarılamadığını belirtti. Budak, konuya ilişkin şunları söyledi:

RUSYA – UKRAYNA SAVAŞI VE ANTALYA TURİZMİ

“Turizm sektörünün birkaç pazara bağlı olmasının sıkıntıları yine gündemde, ana pazar ülkelerinin birinde bir sorun yaşandığında maalesef her şey çöküyor. İlk etapta, konaklama sektörü, tur operatörleri, acentalar ardından esnaf ve son olarak istihdam alanında çöküntü yaşanıyor.

Rusya ve Ukrayna, Antalya’nın iki önemli pazarı; Rusya’dan geçen sene 3 milyon 600 bin turist, Ukrayna’dan ise 1 milyon 300 bin turist Antalya’ya geldi. Bu iki pazarın rakamlarını topladığınızda bu sayı neredeyse Antalya turizminin yarısı demektir. Bir dönem Almanya pazarı da önemli bir konuma sahipti fakat Rusya, Ukrayna, İran gibi pazarlara ağırlık verince Almanya pazarı çok geriledi. İngiltere pazarı geçen sene hiç yoktu. Şimdi, bu savaşın uzun sürmesi halinde Antalya turizmi yeniden derinden yara alır. Ben bu gerilimin uzun sürmeyeceğini düşünüyor ve bu yönde temenni ediyorum.”

“TURİZM DOLDUR – BOŞALT SEKTÖRÜ DEĞİLDİR”

Bu savaş öncesinde 2022 yılında Antalya turizmi için oldukça ümitli olduklarını fakat bu savaşın uzun sürmesi halinde turizm sektörünün derinden yara alacağını ifade eden Çetin Osman Budak; “Böyle büyük bir kaybın başka pazarla kapatılması imkansız, zaten turizm; bu pazarı kaybettik buradan dolduralım sektörü değil. Çok uzun süreli emekler, büyük gayretler istiyor ki diğer pazarları çeşitlendirelim” dedi.

“TGA’NIN YAPISI DEĞİŞTİRİLMELİ; İKTİDARA GELİRSEK DEĞİŞTİRECEĞİZ”

Osman Çetin Budak, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı TGA’nın yönetim kadrosu ve yapısı hakkında da açıklamalarda bulundu.

“TÜRSAB BAŞKANI TGA YÖNETİMİNDE YER ALMIYORLARSA TURİZM BAKANI’NI İYİ NİYETLİ GÖRMEM”

TÜRSAB Başkanı’nın TGA Yönetim Kurulu’nda yer almadığına dikkat çeken Budak; konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“TGA Yönetim Kurulu’nun 15 üyesi var. Bunların 9’u otel yöneticilerinden oluşuyor. Burada 15 üyenin 9’unu otelci yaparsan ve TÜRSAB Başkanı’nı bu yönetim kadrosuna almazsan burada kötü niyet olduğunu, niyetinin kötü olduğunu düşünürüm. Cumhuriyet Halk Partisi olarak yönetime geldiğimizde TGA’nın yapısını turizm sektörünün bütün paydaşlarını ve TGA’ya para yatıran tüm turizmcilerin temsilini sağlayacak şekilde değiştireceğiz. TGA’yı geniş bir perspektifle yönetmeyi arzu ediyoruz.”

CHP Antalya Milletvekili Budak, iktidara gelmeleri halinde “konaklama vergisi” nde de değişikliğe gideceklerini ve buradan elde edilen geliri yerel yönetimlere bırakacaklarını söyledi.

“KANUNLA KURULMUŞ TÜRSAB’I YOK SAYAMAZSINIZ”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya arasındaki sorun hakkında yönelttiğimizi soruya ilişkin ise Çetin Osman Budak şu değerlendirmelerde bulundu:

“Aralarında ne var bilemiyorum; kişisel küslükler varsa onu bilemem ama Türkiye turizminin kanunla kurulmuş bir kurumu; TÜRSAB’ı var. TÜRSAB’ı yok sayamazsınız. Turistlerin 90’ınını Türkiye’ye seyahat acentaları getiriyor. Turistlerin yüzde 90’ını Türkiye’ye getiren bir kurumun, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile arasının bozuk olması kabul edilemez. Ama burada bir tarafta devlet erkini elinde bulunduran bir Kültür ve Turizm Bakanı, öbür tarafta da seçimle gelmiş bir TÜRSAB Başkanı var. İkisinin bir araya gelmesi, Turizm Bakanı’nın biraz daha mütevazı davranmasına bakar. Sonuçta siz kalkıp, yargılanan eski TÜRSAB Başkanı’nı bir toplantıda sağ tarafınıza oturtup, TÜRSAB’ın mevcut başkanını yok sayarsanız; bu olmaz… Bu başta acentalara zarar verir, sonra turizm sektörüne zarar verir. Ülke turizminin sorunlarını masaya yatırmak üzere bir an evvel bir araya gelip; turizm sektörüne, turizm camiasına birlikte görüntü vermeleri gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanı ile TÜRSAB Başkanı’nın aralarında sorun ne olursa olsun sektöre zarar veren tutumlardan ikisinin de kaçınması gerekir.”

“PANDEMİDE ACENTALARA DESTEK VERİLMEDİ”

Pandemi sürecinde acentalara Devlet tarafından destek verilmediğini de ifade eden Çetin Osman Budak; “3 – 4 tane büyük tur operatörüne 150 milyon Dolar civarında bir destek verildi. Onun dışında sayıları 12 bine yakın acentalara en ufak bir destek verilmedi. Birçoğu bu yüzden kapandı” dedi.

“AKP YÖNETİMLERİ TURİZME HER ZAMAN ŞAŞI BAKAR”

Çetin Osman Budak, son olarak CHP İstanbul İl Başkanlığı Turizm Komisyonu tarafından düzenlenen “CHP Turizm Çalıştayı” hakkında açıklamalarda bulundu.

Turizme yönelik farkındalığı artırmak için bu çalıştayın düzenlediğini belirten Budak; sözlerini şu cümlelerle tamamladı:

“Özellikle iki yıldır turizm illerinin önemli bir kısmında sosyal demokrat belediye anlayışı var. Bunun farkını İstanbul’da da görmeye başladık. Bu çalıştay ile önce farkındalığı artırmayı, ikinci olarak İstanbul’un turizme yönelik bakışını da değiştirebilmeyi planlıyoruz. İstanbul, 25 yıl AKP zihniyetinin yönetimindeydi. AKP yönetimleri turizme her zaman şaşı bakar. İstanbul’daki kentleşmeyi görüyorsunuz. İstanbul’da tarihi kentin, Yeditepe’nin ne hale geldiğini görüyorsunuz. Bundan sonraki aşamada İstanbul’un turistik, tarihi değerleri ortaya çıkartılırsa, kongre ve fuar turizmi tekrar canlandırılsa İstanbul kazanır.”

Exit mobile version