OTA’nın İngilizce açılımı; Online Travel Agency (İnternet Üzerinden Seyahat Acentesi) olarak karşımıza çıkmaktadır. Turizm ve Otelcilik sektöründe klasik seyahat acentelerine alternatif olarak geliştirilmiş, İnternet kullanımının son derece yaygınlaşması neticesinde gelişen, kullanımı çok komplike olmayan, şeffaflık ilkelerini göz ardı etmeyen ve en önemlisi insanların seyahat alışkanlıklarını kolaylaştıran, zamandan tasarruf sağlayan teknolojilerdir.
Online Travel Agency (İnternet Üzerinden Seyahat Acentesi) OTA’lara birkaç örnek vermek gerekirse; B2C kanallarda booking.com, Expedia, AGODA, hotels.com, OTELZ, etstur.com, HRS, ORBITZ, B2B kanallarında ise bilinenler arasında IATA, hotelbeds, metglobal, jack travel gibi firmaları sıralayabiliriz.
B2C
Son kullanıcıya erişilmesinde kullanılan araç yöntemi (extranet) tamamen kullanıcı otel tarafından yönetilir, fiyat ve odanın müsaitlik yönetimine ilgili firma müdahale etmemektedir, satışın gerçekleştiği fiyat üzerinden konaklama tarihinden sonra komisyon faturası ile tahsilat yapılır
B2B
Kendi kapalı devre sistemi içerisinde fiyatların halka afişe edilmeden satış yaptığı profesyonel ağlarıdır. Online seyahat acentesi otelin girdiği fiyatı tamamen baz alarak, üzerine istenen miktarda komisyon yansıtabilir.
İster B2C ister B2B teknolojilerde otelcilerin kullanımı ücretsizdir. Gerek girişlerde, gerek ise kayıtlarda bir ücret ödenmemektedir. Her iki satış kanalının kullanımında otel işletmeleri istedikleri zaman satışı durdurabilir, istedikleri zaman oda fiyatları ile oynayabilmektedirler. Özet olarak kontrol, yüzde yüz otelcilerdedir.
Otel işletmeleri için önemli iki husus bulunmaktadır
Online kanalların çeşitliliğini yükseltmek ve rekabet koşullarını da adil bir şekilde gözeterek iyi bir kanal yönetimi yapmalıdır. Burada soru şu olabilir; Ben otelimi bir çok online satışa açmalı mıyım ? Bu sorunun cevabı, ‘Evet’ tir.
Çünkü ne kadar fazla satış kanalında yer alırsanız, riskiniz o kadar azalacaktır. Özellikle, oda sayısı yüksek bir otelseniz çok sayıda online kanalda bulunmak sizin için önem teşkil eder. Tabiri caiz ise, yumurtalarınızı bir sepete koymamış olacaksınız. Daha önceki makalemde de belirtmiş olduğum gibi, oteldeki odanızı yiyecek & içecek gibi depolayamayacağınız için, o gece satamadığınız oda otelciye zarar yazıp, otelin ADR’ını da (Günlük ortalama fiyatını) düşürmektedir. Bu nedenle, bu odanın gelirini 365 gün için kaybetmiş oluyorsunuz. Satılmadığı için, günlük gelir kaybı yaşanacaktır.
Otelciler için bir diğer önemli olan husus da otelin satış kanallarındaki profilidir
Müşteriler satın alım ve otel ile ilgili yorumlara bakmadan önce, otelin profilinin genel durumuna bakarlar. Bu da satın alımda son derece önemli bir aşamadır. Ardından otel hakkında yazılan yorumları incelerler. Otel profiliniz, satış yapmaktaki gücünüz veya zayıf noktanızdır.
Bu nedenlerden dolayı, profesyonel turizm & otelcilik tecrübesi olan kaliteli bir ajans ile çalışılması son derecede önemlidir. Profilde otelin lokasyonu, otelin genel görselleri, ulaşım ağlarına (havaalanı, terminal, gar, denizyolu vs.) ve tarihi ve turistik yerlere mesafesi, sunmuş olduğu sportif faaliyetlerin neler olduğu, çevredeki atraksiyon merkezlerinin isimleri, otelin F&B birimleri ve Spa’sı ile ilgili bilgi ve görseller, otelin uygulayacağı pansiyon kategorisi (Oda+Kahvaltı, Yarım Pansiyon, Tam Pansiyon), internet bağlantısı, çocuk etkinlikleri, var ise PET otel olanakları, vs. genel alanların tüm bilgileri extranet’te işlenmeli ve profesyonel fotoğraf ve videolarla desteklenmelidir.
Madalyonun diğer yüzü de OTA’ların otelden beklentileridir
OTA’lar otelin kendi kanalından satış yapmalarını beklerler. OTA’lar açısından buna trafik yönlendirme-rezervasyon dönüşüm oranı, yani altın oran denir. OTA’lar müşteri trafiğini otel indeks sayfasına getirene kadar belli maliyetlere göğüs gererler. Müşteri google’a veya herhangi bir arama motoruna gitmeyi düşündüğü ülkeyi ve şehri arattırır. Bu durumda ilk sayfada B2C satış kanallarının web sayfaları çıkar. Bu durumda psikolojik olarak B2C kategorisinde yer alan firmalar diğer gruba göre daha şanslıdır. Eğer otel kendi book engine ve web sayfası ile ilgili adwords, adsenseseo çalışmasını düzgün bir şekilde yaptıysa da sayfanın sağ kısmında tek başına indekslenir. Bu da otel açısından önemli bir avantajdır.
Sonuç olarak makalemin soru başlığının yanıtı: Evet’tir.
OTA’ların Turizm ve Otelcilik Sektöründeki yerleri son derece önemlidir ve yadsınamaz. Günümüz hareketliliğinde ve zaman kısıtlığında doğru bilgiye anında, hızlı ulaşmak son derece önemlidir. OTA’lar da bu durumu son derece profesyonel bir şekilde değerlendirmiş ve strateji ve yapılanmalarını bu doğrultuda gerçekleştirmişlerdir. Pazardaki payları gün geçtikçe artacaktır.
Selçuk Kuttaş FIH