Fatih Ataç ve Behiye Ataç çifti çocukları olduktan sonra seyahatin kolay yollarını aradı. Küçük yaşlarından beri bisiklet tutkunu olan çift, çözümü tekrar bisiklette buldu. Önce İstanbul sahillerinde başlayan bu seyahat daha sonrasında bir römork ile Avrupa’ya kadar ilerledi. Tek bir rotada 1.150 km pedal çeviren çiftin yeni planı yarım bıraktıkları Eurovelo 15 rotasını tamamlamak. İşte merak edilen bisiklet rotaları.
Bisiklet seyahati hakkında oldukça bilgili ve deneyimli olan çift sorularımızı yanıtladı. Oldukça keyifli olan bu röportaj ile sizi baş başa bırakıyoruz.
Sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Bisiklet tutkunuz ne zaman başladı? Neden bisiklet?
Merhabalar. Biz 2015 yılından bu yana tatillerini mümkün olduğunca bisiklet üzerinde geçiren bir aileyiz. Önceleri 18 aylık bir bebekle gezmeye başladık. Türkiye’de ve Avrupa’nın birçok ülkesinde uzun turlar yaptık. Şimdi ise 6 yaşındaki oğlumuz ve 10 yaşındaki kızımız kendi bisikletleriyle bize eşlik ediyor.
Biz okula bisikletle gidip gelen bir neslin çocuklarıyız. İkimizde Antalya’nın küçük bir ilçesinde doğup büyüdük. Yani, tutkumuz çok eskilere dayanıyor. Ancak bu tutkunun ilk ciddi dışa vurumu 2015 yılında başladı. Oğlumuz yeni doğmuştu ve artık birer sırt çantasıyla yurt dışı seyahatleri yapma lüksümüz yoktu. Çocukla gezebilmenin yollarını arıyorduk. Her şey ona bir römork almamızla başladı. Hep birlikte İstanbul’un sahil bisiklet rotalarını turluyorduk. Hem o hem de biz çok keyif alır olduk. Daha sonra çocukla bu şekilde uzun bisiklet turları yapanların olduğunu gördük. Avrupa rotalarında yaptığımız turlarda bizim gibi onlarca aile ile karşılaştık. Oralarda çok yaygındı.
Neden bisiklet? Bu söz bize ait değil ancak çok seviyoruz. “Bisiklet hiçbir ayrıntıyı kaçırmayacak kadar yavaş, yol alabilecek kadar hızlı bir araç.”
Bisiklet bireysel kişiler ve çocuklu aileler için zor bir spor mu?
Bireysel kişiler için zor bir spor sayılmaz. Aslında bu sizin bisiklete bakış açınıza göre değişir. Limitlerinizi ne kadar zorlayacağınız size kalmış. Yurt dışına turistik gezi yapanlar iyi bilir. Bir gün içerisinde belki 10 km’den fazla yürüdüğünüz olmuştur. Tıpkı bunun gibi günde ne kadar km geçmeyi hedeflediğinize bağlı. Uzun bisiklet turlarının çoğunlukla amacı bir yerlere yetişmek değil yolda olmak, yolu deneyimlemek, yol üzerindeki güzellikleri keşfetmek. Kondisyon seviyeniz ne olursa olsun, kendinize göre bir tur planlayabilirsiniz.
Spor amaçlı yoğun bir tur yapabileceğiniz gibi, sizi hiç yormayan gezi amaçlı turlar da yapabilirsiniz. Yaşları belki de 80’nin üzerinde uzun tur yapan çok insanla karşılaştık.
Çocuklu aileler için zorluğu yola çıkana kadar ki kısım. Çünkü çocuklar söz konusu olunca güvenlik en önemli husus. Çocuğunuz küçük ya da büyük olsun; ister arkada otursun, isterse kendi bisikletiyle size eşlik etsin önceliğimiz güvenli bir rota. Bu sebeple ilk uzun turlarımızı Avrupa’da yaptık. Eurovelo rotaları çoğunlukla araç trafiğinden ayrılmış, şehirleri birbirine bağlayan bisiklet yollarından oluşur. Tabi ki güvenli ekipmanın öneminden hiç bahsetmiyorum bile. Tüm bunlar size fazladan yük getiriyor.
Bisiklet turları çocuklu aileler için sanıldığının aksine daha kolay olabiliyor. Oğlumuz bisikletle yol alırken; etrafı seyretmeyi, bizimle şarkı söylemeyi sohbet etmeyi çok seviyordu. Zaman zaman da uykuya dalıyordu. Mola yerlerimiz ise genellikle çocuk parkları ve bahçelerdi. En keyif aldığı zamanlar da bu anlardı. İnanın bize oturmak zorunda oldukları kalabalık restoranlar ve otel lobilerindense, özgürce koşup oynadıkları, üzerlerini kirletmelerinden korkmadığımız bu anları tercih ederler. Biz de öğle. Yine de tabi ki tura başlamadan önceki ve dönüş zamanı telaşlarınız çocukla biraz daha zorlu oluyor. Hava alanları, transfer anları ve kamp yerlerindeki toplanmalar biraz daha zorlu oluyor.
Bugüne kadar kaç kilometre yaptınız? Nerelere bisiklet ile gittiniz?
İstanbul içinde çocukla yaptığımız mesafeyi hesaplamak çok zor. Ancak diğerlerinden kabaca bahsedecek olursak;
• İskenderun – Arsuz -Samandağ – İskenderun: 125 km
• İstanbul – Yalova Termal – İstanbul: 170 km
• İstanbul- İznik – İstanbul: 245 km
• Munih- Linz – Viyana – Bratislava – Budapeşte: 1100 km
• Bergamo – Como – Alpler – Basel – Colmar – Köln: 1150 km
Türkiye’nin en iyi bisiklet rotaları sizce nereler?
Arsuz-Samandağ arasındaki rota gerçekten çok iyi. Avrupa’da pedal çevirdiğimiz rotalarla yarışacak düzeyde güzel. Hem yol yapısı hem manzara hem de eğim olarak çok uygun.
Kadıköy – Tuzla arası sahildeki bisiklet yolu da en beğendiklerimizin arasında. Tabi ki bunlar bizim çocuklu bir aile olarak yorumumuz. Elbette çok daha güzel dağ bisikleti rotaları mevcut.
Okuma önerisi: İstanbul’un en iyi yürüyüş-koşu ve bisiklet yolları
Türkiye’de genel olarak bisiklet sürmek sizce güvenli mi? Yollarda yaşadığınız ya da gözlemlediğiniz en önemli sorunlar ve çözüm önerileriniz neler?
Güvenlik konusunda hangi ülkelerle karşılaştırdığınız çok önemli. Oldukça çok sayıda tur bisikletçisini evimizde ağırladık. Bunlar dünyanın birçok farklı ülkesini bisikletleriyle geçmiş insanlardı. Hemen hemen hepsi ülkemizin yollarını çok güvenli ve iyi buluyorlar. Geniş emniyet şeritlerini çok beğeniyorlar. Ama çocuklu aileler için bunu söylemek biraz zor. Çünkü ayrılmış uzun bisiklet yollarının sayısı oldukça az.
Türkiye yollarında en çok yaşadığımız sorun yollardaki cam kırıkları ve kirlilik. Araçlardan fırlatılan ve kırılan şişelerin kırık parçaları her yerde ve bisiklet için büyük sorun teşkil ediyor. Bir diğer önemli sorun ise bisiklet sollama kurallarına uymayan ve size fazla yaklaşan araç sürücüleri. Bu durum en hayati sorun.
Çözüm yine toplumun eğitilmesi ve farkındalığın arttırılmasından geçiyor. Okullarda küçük yaşlarda başlayan trafik eğitimi ve kamu spotları trafikte bisikletin fark edilmesini sağlayabilir. Bisikletin yaşamın içinde daha çok yer alması ise ortamın hazırlanmasından geçiyor. Yerel yönetimler ve şehir planlamacıları bisiklet dostu şehirler kurdukça, o şehre bisiklet kültürü zaman içinde yerleşiyor. Avrupa şehirlerinde bunu çok rahat gözlemlemek mümkün.
En son gittiğiniz rota hangisiydi? Neden orayı tercih ettiniz? Nasıl gittiniz? Bundan sonraki rotanız neresi olacak? Tercih sebebiniz?
En son İskenderun- Arsuz -Samandağ rotasını yaptık. Toplamda 3 gün süren, 125 km’lik bir rotaydı. Uzun süredir çevirmek istediğimiz, pandemi dolayısıyla sürekli ertelediğimiz bir rotaydı. Türkiye’nin en uzun, deniz manzaralı ve ayrılmış güvenli bisiklet yolu bu rotada yer alıyor. Çocuklu aileler için de çok uygun. Öncelikle planımız trenle İskenderun’a ulaşmak idi. Ancak trene bisikletleri kabul ettiremedik. Bu uzun bir konu aslında. Özeti her trende bisiklet taşıtamıyorsunuz, teşkilinde furgon vagon bulunmalı. Biz de bu yüzden İskenderun’a özel aracımızla bisikletleri taşıdık. Bundan sonra yarım bıraktığımız Eurovelo 15 rotasını tamamlamak istiyoruz. Köln’de yarım bıraktığımız rotayı Amsterdam’a kadar tamamlamak istiyoruz.
Bisiklet ile seyahat edenlere ve yeni başlayacak olanlara önerileriniz nelerdir?
Piyasada farklı amaçlarla farklı fiyat bandında bir sürü bisikletle karşılaşmak mümkün. İlk tavsiyemiz amacına uygun bir bisiklet almaları. Bir diğer önerimiz de asla güvenlik önlemlerini göz ardı etmemeleri. Uzun tur düşünenler önce küçük turlarla başlamalı, kendi tecrübe ve isteklerine göre uzun turlarını planlamalı.
Yeni başlayacak ve turistik amaçlı bir tur düşünenlere Eurovelo 6 rotasının Passau (Almanya) – Viyana- Bratislava-Budapeşte etabını şiddetle tavsiye ederiz. Tuna Nehri kıyısında pedalladığınız, zorluk seviyesi çok düşük, çok ünlü bir rota. Yol boyunca şarap tadımı yapabileceğiniz bağlar, kaleler size eşlik ediyor. Üç büyük şehri kısa bir mesafede ziyaret etme şansı buluyorsunuz. Hem şehirler arası Tuna Nehri boyunca pedallıyor, hem de Orta Avrupa’nın üç güzel şehrini ziyaret etmiş oluyorsunuz. Ayrıca konforunuza düşkünseniz; bu rotada bisiklet tur hizmeti veren, sizin için her şeyi halleden tur şirketleri de mevcut. Bisiklet rotaları
Son olarak geleceğe dair hedefleriniz ve eklemek istedikleriniz nelerdir?
Bugüne kadar işlerimiz dolayısıyla en fazla 20 gün süreli turlar yapabildik. Öncelikle çocuklar küçükken Eurovelo bisiklet rotalarını bitirmek istiyoruz. Bu rotalar çocuklu aileler için çok uygun ve tüm Avrupa’yı ağ gibi örüyor. Sonrasında ise zaman kısıdına takılmadan, evden direk bisikletlerimizle çıkabileceğimiz bir iki yıllık uzun turlar düşünüyoruz. Çünkü yolda olmak bize hep çok iyi geldi. Teşekkür ederiz. Bisiklet rotaları