Mersin şehrinin doğu ucunda yer alan Tarsus, bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Antik Çağ’da Kilikya adı verilen bölge sınırları içerisinde bulunan Tarsus, Hititler başta olmak üzere pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.
Akdeniz’e kıyısı olması sebebiyle özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğramaktadır. Doğal güzellikleri, tarihi kalıntıları ve zengin bitki örtüsüyle birlikte Tarsus gezilecek yerler kapsamında ziyaretçilerine pek çok alternatif sunmaktadır.
Taşkuyu Mağarası
Tarsus’un merkezine ortalama 10 kilometre uzaklıkta yer alan Taşkuyu Mağarası, kentin önemli doğal güzelliklerinden biridir. İçerisinde görülmeye değer çok sayıda sarkıt, dikit, damlataş ve sütun bulunmaktadır. 470 metrelik uzunluğu ile dikkat çeken mağaranın bünyesinde birbirine bağlı birçok galeri de yer almaktadır. Türkiye’de nadir görülen doğal oluşumlara sahip olan mağara, 2014 yılından bu yana ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir.
Tarsus Şelalesi
İlçeye bağlı Çağlayan Mahallesi’nde bulunan Tarsus Şelalesi, kaynağını bölgenin önemli akarsularından olan Berdan Irmağı’ndan almaktadır. Ortalama 5 metre yükseklikten aşağıya dökülen suların oluşturduğu şelale, ziyaretçilerine büyüleyici bir manzara sunmaktadır. Şelalenin çevresinde piknik aktivitelerine uygun mesire alanları ve çay bahçesi bulunmaktadır. Genellikle yaz aylarında turistlerin akın ettiği Tarsus Şelalesi, şehrin huzurlu destinasyonlarından biri olarak öne çıkmaktadır.
Nusret Mayın Gemisi Kültür Parkı
Tarsus ilçe merkezinde yer alan Nusret Mayın Gemisi Kültür Parkı, bölgede yapılan tarihi gezilerin vazgeçilmez durağıdır. Adını, Çanakkale Savaşı’nın simgelerinden olan Nusret adlı mayın gemisinden almaktadır. Geminin yenilenmesi ve müzeye çevrilmesi ile birlikte ziyarete açılmıştır. 2003 yılından bu yana ziyaret edilebilen müze, Çanakkale Savaşı’nın ruhunu yakından hissetmek isteyenler için ideal yerlerdendir. Ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilen Nusret Mayın Gemisi Kültür Parkı, yıl boyunca açıktır.
Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası
Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası, Tarsus’a bağlı Dedeler köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Efsanelere konu olan mağara, Müslüman ve Hristiyanlar tarafından kutsal kabul edilen yerlerden biridir. Kayaların oyulması ile oluşturulan mağaraya girişler 20 basamaklı merdivenle yapılmaktadır. Mağaranın üst kısmında 19. yüzyıl başlarında inşa edilmiş bir cami bulunmaktadır. Tarsus’ta gezilecek yerler arasında öne çıkan Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası, tüm gizemi ve görülmeye değer detaylarıyla yıl boyunca ziyarete açıktır.
Tarsus Hayvanat Bahçesi
İlçeye bağlı Kavaklı Mahallesi’nde yer alan Tarsus Hayvanat Bahçesi, 2014 yılından bu yana hizmet vermektedir. Özellikle çocuklu ailelerin sıklıkla ziyaret ettiği yerlerden biri olan hayvanat bahçesi, şehir merkezinden ortalama 25 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. 80 farklı hayvan türünün görülebileceği hayvanat bahçesinde aynı zamanda süs havuzları, göletler ve ziyaretçilerin gezilerine mola verebilecekler kafeteryalar da bulunmaktadır. Tarsus Doğa Parkı adıyla da bilinen hayvanat bahçesine giriş ücreti ise 10 TL’dir. Pazartesi dışında haftanın her günü 10.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
St. Paul Anıt Müzesi
Tarsus’ta gezilecek tarihi yerler arasında bulunan St. Paul Anıt Müzesi, Şehitkerim Mahallesi’nde yer almaktadır. Ortodoks Arap ve Rumlar tarafından inşa ettirilen yapı aynı zamanda bir kilisedir. İlk olarak 1102 yılında yapılmış ve bilinmeyen nedenlerden ötürü yıkılmıştır. 1850 yılında ise yeniden inşa edilmiştir. Aziz Pavlus Kilisesi adıyla da bilinen yapı Hristiyanlar tarafından kutsal kabul edilmekte ve hac yeri olarak değer görmektedir. Yapımında kesme taş kullanılan St. Paul Anıt Müzesi, 460 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır.
Saklı Cennet Kanyonu
Tarsus’un en etkileyici manzarasına ev sahipliği yapan doğal güzelliklerinden biri olan Saklı Cennet Kanyonu, Kisecik köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle Kisecik Kanyonu adıyla da bilinmektedir. Tarsus’un saklı cenneti olarak ünlenen destinasyon, yemyeşil doğası ve buz gibi akarsularıyla adının hakkını vermektedir. Şehir kalabalığından uzaklaşmak isteyenlerin uğrak yerlerinden olan Saklı Cennet Kanyonu, doğa yürüyüşü, trekking ve piknik aktiviteleri için oldukça uygundur.