Bodrum esnafından kruvaziyer şikayeti: Bodrum esnafı kruvaziyer turizminde beklediğini bulamadı. Gemiler geliyor ama içinde insan yok…
Bodrum’da kruvaziyer turizm sezonu başladı. 2022 için 150 kruvaziyer gemisi gelmesi planlanırken şimdiye kadar gelenler, esnafa göre ilçede beklenen canlılığı yaratmadı.
Yeni turizm sezonun açıldığı şu günlerde Bodrum’da beklentiler yüksek.
Kruvaziyer gemilerinin gelmesi turizmcilerde sezonla ilgili yüksek beklenti doğururken esnaf, gemilerin söylendiği gibi bir canlılık getirmediği görüşünde.
Gazete Duvar’dan Selçuk Arslan, derlediği haber ile Bodrum esnafının görüşlerine yer verdi.
“MÜŞTERİLER ÇARŞIYA İNMİYOR”
2022 yılı boyunca 150 tane mega geminin gelmesinin planlandığı Bodrum’a, şu ana kadar 11 gemi geldi.
Bodrum’a gelen kruvaziyer gemilerdeki yabancı turistlerin çoğunluğunu Alman ve İngilizler oluşturdu. Bodrum çarşı esnafı, kruvaziyer gemi yoğunluğundan pek de memnun değil.
Medyada son kruvaziyer gemiden inen turist sayısı 2 bin olarak verilse de esnafa göre rakam yaklaşık 250…
Esnaf, belirtilen rakamın altında turist indiğini, turistlerin de tur şirketleri tarafından alışveriş merkezlerine yönlendirildiğini, bu nedenle de bir kazanç elde edemediklerini vurguladı.
34 yıldan bu yana Bodrum Barlar Sokağı’nda tekstil ve çanta mağazası olan işletmeci Hürriyet Kurt, 2022 sezonuna umutla başladıklarını ancak beklentilerinin altında bir süreç yaşadığını söyledi. Umudunu Haziran sonrasına bırakan Kurt, “Umutlu başladık şu ana kadar beklentimizi karşılayacak bir durum oluşmadı. Bizi mutlu edecek müşteri ile karşılaşmadık. Müşteriler çarşıya inmiyor. Acenteler lüks alışveriş merkezleriyle anlaşıp gemileri o taraflara yönlendiriyor. Ayrıca çarşı esnafını da kötülüyorlar. Bu durumda müşteri bize uğramıyor ve kruvaziyer gemilerin esnafa katkısı olmuyor. Haziranda son okulların kapanmasıyla belki işlerimiz olur” dedi.
“NORMAL SEZON BAŞLANGICINI ANDIRIYOR”
1941 yılında bu yana hizmet veren Bodrum’un köklü firmalarından olan Bodrum Sandalet’in işletmecisi Mesut Aydın, umudunu koruyanlardan. Ata mesleğini üçüncü kuşak olarak sürdürdüklerini belirten Aydın, “Son iki senemiz kayıptı. Şu sıralar belli düzeyde bir gidiş var. Normal sezon başlangıcını andırıyor bize. Gemiler çok geldi. İlk başlarda etkisi oldu gibi ama şu aralar herhangi bir etkisi yok. Hareketli bir sezon da değil. Son dönemlerde sezonlar iyi geçmiyor. Umarım bu sene hak ettiğimiz bir sezon yaşarız” ifadelerini kullandı.
“RAKAMLAR ŞİŞİRME… GEMİLERİN İÇİNDE İNSAN YOK”
Optik ve kozmetik ürünler satan işletmeci Mehmet Yamancı ise kamuoyunda telaffuz edilen rakamlardan şikâyetçi. Rakamların şişirme olduğunu belirten Yamancı, “Şu anda idare ediyoruz. Durum şişirildiği kadar iyi değil. Evet gemiler geliyor ama içinde insan yok. Çok az sayıda insan iniyor. Gelenleri de büyük AVM’ler alıp götürüyor. Zamanları bitince yine gemilere bırakıyorlar. Şu an ağırlıklı yabancı turist geliyor. Bodrum Belediyesi ile Bodrum Emniyeti’nin çalışma yapması lazım. Sokaktan geçerken bazı esnaf arkadaşlarımızın hanutçuluk yaptığını görmekteyiz. Gerçekten bu durumdan bir esnaf olarak utanıyorum. Ben bir ülkeye gittiğimde bu hareketler yapılırsa bir daha gitmem. Bunun önüne geçilmesi lazım” diye konuştu.
AHMET ARAS: 1.5 MİLYONU AŞKIN YABANCI TURİST AĞIRLAYACAĞIZ
Konuyla ilgili Belediye Başkanı Ahmet Aras, geçmiş yıllardaki kaybı telafi edeceklerini belirtiyor.
Aras, “2019’a nazaran ufak artışlar olduğunu görüyoruz. Sadece bir günde, 8 Mayıs’ta 15 bin yabancı girmiş havaalanımızdan. Bu sene 1.5 milyonu aşkın yabancı turist ağırlayacağımızı düşünüyoruz” dedi.
Bodrum için 150 kruvaziyer gemi planladığını belirten Aras, “Bu yıl Bodrum’da yaşanan güzel gelişmelerden birisi de kruvaziyer turizm rezervasyonları oldu. Gelecek turistler esnafımızı da çok ciddi domaine edecek. Ticareti de canlandıracak. Çünkü kruvaziyer turistler ortalamanın çok üzerinde harcama yapıyor. Türkiye’de bir turistin ortalama harcadığı tutar 834 dolar. Kruvaziyer turistler bu rakamın üzerinde harcama yapıyor” ifadelerini kullandı.
—O—
Gazete Duvar’dan Selçuk Arslan’ın haberinin tamamını ve diğer görüşleri okumak için tıklayın