Site icon Turizm Günlüğü

Salgın döneminde teknolojiler hayatımızı nasıl değiştirdi?

COVID-19 pandemisinin ve karantinanın sonuçları çoğunlukla olumsuz oldu ve bu yadsınamaz bir gerçektir. İnsanlar kelimenin tam anlamıyla olağan yaşam ritminin dışına çıktılar, birçok ülkede işsizlik oranı yükseldi, küçük işletmeler, film endüstrisi, seyahat şirketleri ve diğerleri büyük zarar gördü. Bu liste çok uzun olabilir. Ve durumun altı ay, bir yıl, hatta beş yıl içinde normale döneceğine inanmak saflık olur. Çoğu uzman, insanlık COVID-19’u tamamen ortadan kaldırmayı başarsa bile hayatımızın eskisi gibi olmayacağını söylüyor.

Çok fazla şey değişti

Şirketler birdenbire tüm çalışanları ofiste tutmanın gerekli olmadığını fark etti — evden çalışabilmektedirler. Öğretmenler ve eğitmenler tamamen çevrimiçine geçti. Birçok iş alanı, çevrimdışı ortamdan internet’e geçti ve burada oldukça rahat hissediyor.

Toplumun dijitalleşmesine büyük katkı internet teknolojilerine aittir. 20-30 yıl önce bir salgın olsaydı, sonuçları çok daha ağır olurdu. Ve böylece kritik bir durum yerine, sadece zor bir durumla karşılaştık.

Bugün, pandemi sırasında teknolojilerin ve internetin insanlar için yeni bir yaşam biçimini nasıl şekillendirdiğini ve bunu şu anda nasıl değiştirmeye devam ettiğine bakmaya karar verdik.

Hayatımızda internetin değiştirdiği 5 alan

Aslında bunlardan çok daha fazlası var ancak değişiklikler açısından en belirgin nitelikte ve ilginç olanı seçmeye karar verdik. Ve her şeyden önce, günümüz insanının çoğunu etkileyenleri derledik.

1. EdTech projeleri

Bu çevrimiçi eğitimle ilgilidir. 2020’de koronavirüs kelimenin tam anlamıyla tüm dünyayı kasıp kavurduğunda ve henüz bir aşı bulunmadığında, çevrimiçi eğitim pazarı %20-25 oranında büyüdü. Ve bazı ülkelerde daha da fazlaydı. Ve bu sadece öğrencileri uzaktan eğitim formatına transfer etmekle ilgili değil. Çeşitli kurslar, ustalık sınıfları, eğitimler vb. görüntülü iletişim yoluyla yapılmaya başlandı.

Aynı zamanda, insanların öğrenmeye olan ilgisi arttı. Birçoğu karantina ve kapanmanın boş zamanı faydalı bir şekilde kullanmak, yeni bir meslekte ustalaşmak ve işgücü piyasasında rekabetçi kalmak için mükemmel bir fırsat olduğunu fark etti. Karantina sırasında birçok kişi sadece yeni bir şeyler öğrenmeyi değil, aynı zamanda bir iş bulmayı da başardı. Uzaktan dahil. Pandemiden önce bu nadirdi ancak şimdi oldukça yaygın olarak algılanıyor. Evden öğrenip başarılı bir kariyer oluşturmaya başlayabileceğiniz ortaya çıktı. Ve bu gerçekten harika!

2. Online perakendeciler

Şiddetli karantina önlemleri ve enfekte olmamak için yaygın mağazaları ziyaret etme korkusu, dünyanın dört bir yanındaki insanları internette daha aktif alışveriş yapmaya zorlamıştır. Ve daha önce Web’de genellikle teknik cihazlar, aletler ve ekipman satın alıyorken şimdi daha önce mağazalardan satın aldıklarını daha sık sipariş etmeye başladılar: Bakkaliye, mutfak eşyaları, kitaplar, masa oyunları, el sanatları vb.

Birçok online bakkal mağazasının trafiği on kat arttı. Hatta bazıları, teslimat siparişleriyle başa çıkamadıkları için personelinin sayısını önemli ölçüde artırmak zorunda kaldı.
Yemek sipariş alanındaki değişiklikler biraz beklenmedikti. Beklentilerin aksine, pandeminin ilk aşamalarında dünya çapında kurye hizmetlerine olan talepte düşüş yaşandı. Bu, insanların yabancılarla — kuryelerle iletişim kurmak istemedikleri gerçeğiyle açıklanabilir. Ancak kısa süre sonra, kurye hizmetleri olmadan gerekli tüm ürünleri satın almanın bile zor olduğu anlaşıldı. Yani talep tavan yaptı. Ayrıca, en yüksek büyüme oranları, popüler kurye hizmetlerinin uzun süredir olmadığı ancak tam olarak bir pandemi sırasında ortaya çıkan ülkeler ve şehirler tarafından gösterilmektedir. Bu özellikle Doğu Avrupa ülkeleri için geçerlidir.

3. Tele Tıp

Burada birkaç faktör rol oynamıştır. Birincisi, hastanelerin COVID-19 hastalarıyla dolu olması ve doktorların tüm güçlerini tedavilerine vermeleri. İkincisi, daha önce bilinmeyen bir virüs dalgası, insanların kendi sağlıklarını daha ciddiye almalarını ve sağlığına daha çok dikkat etmesini sağladı.

Gelişmiş ülkelerde 2020-2021 yıllarında tele tıp şirketlerine yapılan sorgulama sayısı beş kat arttı. İlginç bir şekilde, uzaktan hizmet alımı için en popüler uzmanlar virologlar değil, jinekologlar ve diş hekimleriydi. Tabii ki, psikoterapistlerin hizmetlerine olan talep önemli ölçüde arttı — ortalama %30-40 oranında. Birçok hasta, kronik hastalıkların alevlenmesi, stres ve kaygı, alerji ve mevsimsel soğuk algınlığı, tam fiziksel aktivite eksikliği ve buna bağlı komplikasyonlar nedeniyle uzmanlara başvuruyor.

4. Dijital platformlar

Pandemiden herhangi biri yararlandıysa, bunlar Netflix, HBO Max, Amazon Prime, Disney + ve diğerleri gibi dijital platformlardır. Sinemalar uzun süredir kapalı (birçoğu hala isteksiz çalışıyor), stüdyolar çekimleri askıya aldı ve beklenen gişe rekorları kıran filmleri 1-2 yıl ertelendi. Dört duvar arasında sıkışıp kalan insanların internette eğlence aramaya başlaması makuldür. dijital platformlardaki filmler ve diziler, sinemalara harika bir alternatif haline geldi.

Yayın hizmetlerinden çeşitli promosyonlar ve özel teklifler de online yayının popülerleşmesi için bir itici güç oldu. Örneğin, 2020’de Netflix herkese bir ay boyunca ücretsiz deneme sunmuştur. Teklif, dünya çapında milyonlarca insan tarafından kullanıldı. Birçoğu Netflix abonesi olarak kaldı.

Kısmen, video oyunları bu alana atfedilebilir. Bu endüstri de patlayan büyüme oranları göstermiştir. Ancak bunda sadece pandemi değil, aynı zamanda yeni nesil oyun konsollarının piyasaya sürülmesi de rol oynadı: PlayStation 5 ve Xbox Series X. Ayrıca oyun stüdyoları, pandeminin ortasında özel teklifler ve ücretsiz oyunlarla oyuncuları memnun etmiştir.

5. Video iletişimi ve diğer çevrimiçi iletişim formatları

Pandemiden önce birçok günümüz insanı video görüşmelerini fazlalık olarak görüyorken, karantina döneminde bu değişti. Arkadaşlarını ve ailesini görme fırsatından mahrum kalan insanlar, partnerini görmek için giderek daha fazla video bağlantısıyla iletişim kurmaya başladı. Bu iletişim biçimi canlı bir yüz yüze diyaloğun yerini tamamen alamasa da, buna olabildiğince yakındır. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, görüntülü görüşmeleri destekleyen sosyal medya ve anlık mesajlaşma programları, kitlelerinde gözle görülür bir artış gösterdi. Aynı zamanda Zoom, Skype, Google Meet ve diğerleri gibi video konferans sitelerine olan talep arttı.

Beklendiği gibi, yalnız kalan birçok kullanıcı internette yeni arkadaşlar ve hatta yeni aşklar aramaya başladı. Arkadaşlık siteleri ve uygulamaları ile rastgele görüntülü sohbetler: chatroulette.com, chatrandom.com, coomeet.com/tr/chatrandom ve diğerlerinin aktif kitle sayısındaki artıştan bahsedebiliriz.

Yabancılarla online görüntülü sohbetlerde durum özellikle ilginç. 2009-2010 yıllarında popülerliklerinin zirvesindeydiler. Daha sonra kitlelerinin ilgisi yavaş yavaş azaldı, yalnızca ara sıra yabancılarla görüntülü sohbetlerden gelen blogcuların videolarına bağlandı. Ve şimdi, koronavirüs pandemisinin ardından, rastgele sohbet formatı bir kez daha popülerlik kazanıyor. Örneğin karantinadan önce Omegle sohbetinde genellikle 10-15 bin civarında kişi oluyordu. Ancak 2020’nin sonunda bu rakam ortalama 25-30 bine ulaştı. Ve 2021’de tekrar tekrar çevrimiçi kullanıcı sayısının 40 bin kişiye yükseldiğini gözlemledik. On yıldan eski bir rastgele görüntülü sohbet için, hiç de fena değil.

Sırada ne var?

Koronavirüs pandemisinin sadece bir sağlık tehdidinden daha fazlası olduğu ortaya çıktı. İnsanlar arasında garip gerilimlere neden oldu. Bir yandan doktorlar, sosyal hizmet uzmanları, öğretmenler ve eğitimciler tarafından evrensel olarak kabul edildiğini gördük. Öte yandan, etraflarındaki herkese karşı dikkatli olmaya başladılar, insanlar gereksiz temaslardan kaçınarak mümkün olan her şekilde kendilerine kapandılar.

Pek çok uzman, küçük bir yabancı veya tanıdık olmayan insan grubunda bile “kalabalık korkusu” ve bu rahatsızlığın uzun süre bizimle kalacağına inanıyor. Bu olgu bir ay veya bir yıl içinde kaybolmaz. En iyi durumda, 5-10 yıl sürecektir. Ya da binlerce kişinin katıldığı konserlere, kalabalık sinema salonlarına, hatta süpermarkette uzun bir kuyrukta bir daha asla rahat hissetmeyebiliriz.

Her ne olursa olsun, diğer insanlarla çeşitli iletişim yöntemlerini kullanmak, sosyal bağlantıları sürdürmek ve birbirimizi kaybetmemek gerekir. Ve dürüst olalım – siz ve ben dijital çağda yaşadığımız için çok şanslıyız. Sonuçta, internette eğitim alabilir, çalışabilir, tanışabilir, alışveriş yapabilir ve internette güzel vakit geçirebilirsiniz. Ve hiç şüphe yok ki dijitalleşme gelecekte daha da hızlı bir şekilde devam edecek.

Exit mobile version