THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, organik büyümenin yanı sıra inorganik büyüme fırsatlarını da değerlendirdiklerini belirterek, AnadoluJet ve Turkish Cargo ile ilgili stratejiler üzerinde çalıştıklarını; yeni ortaklıklar ve halka arz gibi alternatifleri değerlendiklerini söyledi.
THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, organik büyümenin yanı sıra inorganik büyüme fırsatlarını da değerlendirdiklerini belirterek, AnadoluJet ve Turkish Cargo ile ilgili stratejiler üzerinde çalıştıklarını; yeni ortaklıklar ve halka arz gibi alternatifleri değerlendiklerini söyledi.
Önümüzdeki dönem yatırımlarını finanse etmek için uluslararası bono piyasasında aktif rol almak istediklerini de belirten THY CEO’su Ahmet Bolat, eurobond ihracı dahil tüm alternatif finansman ürünlerine yönelebileceklerini söyledi.
THY’nin Seattle hattı açılışı kapsamında Reuters ile yaptığı söyleşide değerlendirmelerde bulunan Bolat, ilk çeyrekte tarihindeki en yüksek faaliyet kârına ulaşan şirketin Mayıs itibarıyla da pek çok parametrede 2019’un üzerinde performans kaydettiğini söyledi.
- THY’nin yolcu sayısı Mayıs’ta 2019 aynı aya göre yüzde 8, doluluk oranı da 2.5 puan artış kaydetti.
- Bolat, şirketin yıl sonu beklentilerine ilişkin net bir bilgi vermedi ancak 2022 için kâr beklentisi sorusu üzerine, geçen seneye benzer bir performans olacağını söyledi.
- THY 2021’de 8.21 milyar TL net kâr, 97.39 milyar TL gelir elde etti. Dolar bazlı bilançosuna göre bu kalemler sırasıyla 959 milyon dolar ve 10.7 milyar dolar olarak gerçekleşti.
- THY, pandemiden bu yana yıl sonu gelir ve yolcu tahmini açıklamıyor.
İNORGANİK BÜYÜME
Organik büyümenin yanı sıra inorganik büyüme fırsatlarını da değerlendirdiklerini belirten Bolat, ana işkolundaki büyümelerini farklı alanlardaki potansiyelle de destekleyeceklerini söyledi.
Bolat, “İştiraklerimiz ile birlikte gerek organik, gerek inorganik büyüme fırsatlarını sürekli değerlendiriyoruz. Buradaki temel bakış açımız, satın alma/ilişkilendirme yoluyla büyüme fırsatlarına bakarak akıllı yatırım ve verimli fırsatları değerlendirmek” dedi ve ekledi:
“Hedefimiz, mevcut iştirak portföyümüzü her türlü yeni teknoloji ve sürdürülebilir stratejilerle destekleyerek operasyonlarımızın verimliliğini artırmak. Bu sayede ana iş kolumuzda yakaladığımız büyümeyi, farklı alanlardaki büyüme potansiyeli ile destekleyeceğiz.”
“AnadoluJet ve Turkish Cargo ile ilgili kısmi bölünme, yeni ortaklıklar, halka arz gibi değişik alternatifleri değerlendiriyoruz”
İştirakleri AnadoluJet ve Turkish Cargo ile ilgili olarak THY’ye en çok katkı sağlayacak stratejiler üzerinde bir yılı aşkın bir süredir çalıştıklarını söyleyen Bolat, “Bu stratejiler kapsamında; kısmi bölünme, yeni ortaklıklar, halka arz gibi değişik alternatifleri değerlendiriyoruz” dedi.
“Düşük maliyetli havayolu üzerinde çalışmalarımız devam etmekte”
Bolat, “AnadoluJet özelinde Türk Hava Yolları’nın büyümesini de destekleyecek bir LCC Stratejisi (düşük maliyetli havayolu) üzerinde çalışmalarımız devam etmekte… Ortaklığımız için en büyük fayda ve değeri oluşturacak modeli bulma konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
ANADOLUJET FİLOSU YENİ NESİL DAR GÖVDELİLERLE YENİLENECEK
Bolat, THY’nin yanı sıra AnadoluJet filosunu da yeni nesil dar gövde uçaklarla yenilemeyi planladıklarını söyledi.
THY geçen ay, 2022 ve 2023’te teslim edilmek üzere Airbus’tan 6 adet A350-900 tipi yolcu uçağı alınmasına karar vermişti.
THY 2022 başından bu yana biri geniş gövde olmak üzere 9 uçağı filosuna dahil etti.
THY’nin filosunda toplam 377 uçak bulunuyor
Bolat’ın verdiği bilgiye göre, 253 dar gövde, 104 geniş gövde ve 20 kargo uçağı olmak üzere filosunda toplam 377 uçağı bulunan THY, yolcu taşımacılığı yapan havayolları arasında filo büyüklüğü bakımından dünyada 9. sırada bulunuyor.
Bolat, “Hem dar hem de geniş gövdede büyümemiz yıl boyunca devam edecek. Ana markamızın yanı sıra alt markamız olan AnadoluJet filosunu da yeni nesil dar gövde uçaklarla yenilemeyi planlıyoruz” diye konuştu.
KARGODA BÜYÜMENİN DEVAMI VE SERMAYE PİYASALARI
THY’nin kargo operasyonlarını yürüttüğü Turkish Cargo tarafında da son beş senede hem kapasite hem de gelir olarak ciddi bir büyüme kaydettiklerini belirten Bolat şöyle konuştu:
“Büyüme ivmesinin devamını sağlayacak her türlü organik ve inorganik büyüme stratejisini değerlendiriyoruz… Gerek doğrudan hava kargo taşımacılığı alanında, gerekse lojistik ekosistemi içerisinde olan ve Turkish Cargo operasyonlarını destekleyecek ortaklık ve iş birlikleri gündemimizde olmaya devam edecek.”
Bolat, alternatif finansman yöntemlerini kullanarak, finansman tabanını genişletebilmek ve uluslararası kaynaklara erişim sağlayabilmenin de her zaman ilgi alanlarında olduğunu söyledi.
Bolat, “THY olarak gelecek yatırımlarımızı ve büyümemizi finanse etmek için uluslararası bono piyasasında aktif rol almak istiyoruz. Mevcut uzun vadeli likidite projeksiyonumuz, alternatif finansman maliyetleri, küresel yatırım koşulları, piyasa beklentileri gibi pek çok husus karar mekanizmamızda etkili oluyor. Ortaklığımız için fayda-maliyet açısından avantajlı bir durum oluştuğunda Eurobond ihracı dahil tüm alternatif finansman ürünlerine yönelebiliriz” diye konuştu.
Akaryakıt maliyetindeki artışın karlılığı nasıl etkilediği sorusu üzerine ise Bolat, hedging stratejisine işaret ederek; yakıt tüketiminin yüzde 60’ına kadar olan kısmını 24 aya kadar olan vadelerde fiyat oynaklıklarından koruyabildiklerini söyledi.