Last Updated on 25 Haziran 2022 by Yaşar Çelik
1999 yılından 25.02.2018 tarihine kadar Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Başaran Ulusoy ve yönetim kurulu üyelerinden Feyyaz Yalçın, Rıza Tevfik Epikmen ve Günnur Diker hakkında yürütülen soruşturmada görevi kötüye kullanma suçundan iddianame tanzim edildi.
İddianamede, TÜRSAB Başkanlığı döneminde Başaran Ulusoy’un kurumu zarara uğratacak işlemlerde bulunduğu, kurumu şeffaf ve denetime açık bir şekilde yönetmeyerek tespit edilebilen 567.814.997 TL kamu zararı oluşmasına sebebiyet verdiği gerekçesi ile Türk Ceza Kanunu 257/1, 53. Maddeleri uyarınca cezalandırılması talep ediliyor.
Görevi Kötüye Kullanma Suçu’nun üst haddi yalnızca iki yıl
Türk Ceza Kanunu’nun 257/1 maddesinde “Görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” görevi kötüye kullanma suçunun cezasının üst haddinin iki yıl olduğuna yer verilmiştir.
Şüpheliler hakkında zimmet ve dolandırıcılık suçları bakımından kovuşturmaya yer olmadığına dair ek karar verildi
İddianamede dikkat çeken bir diğer husus ise şüpheliler hakkında Zimmet, Kamu Kurum ve Kuruluşları, vb. Tüzel Kişilikleri ile Bilişim Sistemleri, Banka veya Kredi Kurumlarının Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık suçları bakımından dava açılmamış olduğu hususu. Zimmet suçu bakımından ceza sınırı beş yıldan on iki yıla kadar olmaktayken, nitelikli dolandırıcılık suçu bakımından üç yıldan on yıla kadar hapis cezası öngörülmekteyken iddianame yalnızca altı aydan iki yıla hapis cezası öngören görevi kötüye kullanma suçundan tanzim edilmiştir.
Yargılamanın sonunda Başaran Ulusoy hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir
Görevi kötüye kullanma suçunun cezası 2 yıl ve altı olduğu için hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir. Kısaca hükmün açıklanmasının geri bırakılması hakkında bilgi vermek gerekirse, sanığın beş yıl içerisinde herhangi başka bir suç işlememesi halinde açıklanmayan hüküm sanki hiç işlenmemiş gibi sayılır.
*İş bu yazı yalnızca hukuki bilgilendirme niteliğinde olup, veri işleme süreçlerinin her bir şahıs/kurum bakımından özel olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtmek isteriz. Ayrıca detaylı bilgi için hukuk büromuza info@sahinpartners.com uzantılı mail adresimizden ulaşabilir, www.sahinpartners.com adresli web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.