Last Updated on 1 Temmuz 2022 by Yaşar Çelik
CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi ve Enerji Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, son dönemde Türk Hava Yolları (THY) uçuş seferlerinde yaşanan aksaklıkları, TBMM gündemine taşıdı.
Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili ve Sanayi ve Enerji Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, son dönemde Türk Hava Yolları (THY) uçuş seferlerinde yaşanan aksaklıkları, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlama istemiyle bir soru önergesi vererek TBMM gündemine taşıdı.
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, “Özellikle Varlık Fonu’na geçtikten sonra Türk Hava Yolları’nın hizmet kalitesi düşmeye başladı. Fon’a devredilmeden önceki 2016 yılında dünyadaki en iyi havayolları listesinde 7’inci sırada olan Türk Hava Yolları 2021 yılı sıralamasına göre 17’inci sıraya geriledi. Varlık Fonu’na devir sonrası THY adeta bir alt lige düştü. Özellikle son dönemde yaşanan rötarlar, tek taraflı bilet iptalleri, uzayan yer hizmeti süreleri ve uçak içi hizmetlerin kalitesindeki düşüş nedeniyle uçuşlar iyice eziyete dönüştü” diye konuştu.
ADINI DEĞİŞTİRMEKLE THY’YE SAHİP ÇIKILMIYOR
Varlık Fonu’na devredilen BOTAŞ, Çaykur, PTT gibi kamu kurumlarının zarar etmeye başladıklarını ya da hizmet kalitelerinin düşmeye başladığına dikkat çeken Budak, şöyle konuştu:
“Son dönemde THY uçuşlarında sürekli aksaklıklar yaşanıyor. Vatandaşlar haksız uygulamalara maruz bırakılıyorlar. Hem uçuş ücretleri çok arttı hem de Türk Hava Yolları tarafından verilen hizmetlerin kalitesi ciddi biçimde düştü. Ülkemizin en önemli markalarının başında gelen Türk Hava Yolları (THY) Varlık Fonu’na devirle birlikte her geçen gün değerini yitiriyor. Tüm dünya ülkeleri bayrak taşıyıcısı hava yollarına pandemi döneminde ciddi destekler verdi. Almanya Lufthansa’ya 9 milyar avro destek sağladı. Biz ne yaptık? Uluslararası pazarda “Turkish Airlines” olan ismini, Türkiye Hava Yolları olarak değiştirdik. Adını değiştirmekle şirkete sahip çıkılmıyor. Pandeminin ve beceriksiz yönetimin zararları hizmet kalitesi düşürülerek telafi edilmeye çalışılıyor. Türk Hava Yolları’na yazık oluyor.’’
HAVAYOLU TRAFİĞİ DE YANDAŞA RANT MERKEZLİ DÜZENLENİYOR
Türk Hava Yolları’nın uçuşları da ülkenin ve yurttaşlarımızın faydasına göre değil, İstanbul Havalimanı’nı işleten şirkete verilen yolcu garantisi üzerinden düzenleniyor. Ankara, Antalya, İzmir gibi büyük kentlerden İstanbul dışındaki kentlere direk uçuşlar neredeyse yok denecek kadar az. Yurttaşlar aktarma ile İstanbul Havalimanını kullanmak zorunda kalıyorlar. Rant düzeni havayolu taşımacılığına da hakimiyet kurmuş durumda.
DİREKT SEFER YETERSİZLİĞİ İÇ TURİZMİ DE BALTALIYOR
Antalya, Muğla, İzmir gibi turizm kentlerine İstanbul dışındaki kentlerden sınırlı sefer koyulması, iç turizmi olumsuz etkiliyor. Direkt seferler konulsa bile, sabahın köründe ya da gece yarısında oluyor. Uçuş saatlerinin bir standardı da yok. Aktarma yapmak zorunda kalan yurttaşlarımız için ekstra ulaşım maliyetleri ortaya çıkıyor. “
HİZMET KALİTESİ YAŞANAN KAYIPLARI TELAFİ AMACIYLA MI DÜŞÜRÜLÜYOR?
Budak önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi:
- Türk Hava Yolları’na ilişkin bakanlığınıza kaç tane şikâyet ulaşmıştır?
- Bakanlığınız ulaşan şikayetlere yönelik hangi değerlendirme mekanizmaları uygulanmaktadır?
- Şikayetler sonrası Türk Hava Yolları’nda hangi önlemler alınmıştır?
- İngiltere merkezli hava taşımacılığı derecelendirme kuruluşu Skytrax tarafından yapılan Dünyanın En İyi 100 Havayolları sıralamasında 2016 yılında 7’nci sırada bulunan THY, 2021 yılında 17’inciliğe gerilemiştir. Bu düşüşün nedenleri araştırılmış mıdır?
- Sıralamadaki gerilemeye karşı hangi önlemler alınmıştır?
- Özellikle Antalya, Muğla, İzmir gibi turizm merkezi kentlerimize İstanbul dışındaki illerden çok sınırlı ya da çok erken veya çok geç saatlerde uçuş konuluyor olmasının iç turizme olumsuz etkilerine yönelik bir değerlendirme yapılmış mıdır?
- Uçuş saatleri ayarlanırken iç turizme etkileri dikkate alınmakta mıdır?
- Pandemi döneminde yaşanan gelir kaybı, hizmet kalitesindeki düşüşle mi telafi edilmek istenmektedir?
- İstanbul Havalimanı sözleşmesinde herhangi bir yolcu garantisi bulunmakta mıdır?
- Aktarmalı uçuşların İstanbul Havaalanı yoğunluklu yapılması, bu havaalanının uçuş istatistiklerini yüksek gösterme çabasından mı kaynaklanmaktadır?
- Hava taşımacılığının erişilebilir ve ekonomik olması için ne tür faaliyetler yürütülmektedir?