İstanbul’un gözde turistik mekanlarından Galataport’u keşfedin! Nereden nasıl gidilir, ne yapılır, neler görülür ve hangi restoranlarda yemek yenebilir, tüm bu bilgiler ve daha fazlası bu eksiksiz Galataport İstanbul Gezi Rehberi’nde sizleri bekliyor. Tarih, sanat ve lezzeti bir arada yaşamak isteyenler için hazırladığımız bu rehber, Galataport’ta geçireceğiniz zamanı en verimli hale getirmenize yardımcı olacak.
Galataport Gezi Notları:
1. Konum: Galataport, İstanbul Karaköy Vapur İskelesi ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fındıklı Kampüsü’ne ait bina arasındaki sahil şeridinde yer alıyor.
2. Ulaşım: Galataport’a metro, otobüs, tramvay ve Marmaray duraklarına yakınlığı sayesinde kolaylıkla ulaşılabilir. Deniz yoluyla gidiş için Karaköy ve Kabataş iskeleleri de kullanılabilir.
3. Otopark: 2 bin 400 kapasiteli bir otoparkı bulunan Galataport’un, Fındıklı ve Karaköy’deki iki girişi mevcut. İlk 30 dakika ücretsiz ve 150 TL ve üzeri harcama ibrazında 2 saate kadar ücretsiz kullanım imkanı sunuluyor.
4. Vale Hizmeti: Vale hizmeti 10.00-00.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
5. Bisiklet Park Alanı: Bisikletle gidiş için Saat Kulesi Meydanı’nda yer alan bisiklet park alanları bulunmaktadır.
6. Giriş Ücreti: Galataport’a giriş ücretsiz. Ancak içerisindeki etkinliklerin, müzelerin ve sergilerin bazıları ücretli olabilir.
7. İçerisinde Neler Var: Galataport, 135 mağaza ve 54 restoran barındırmaktadır. İstanbul Modern ve İstanbul Resim ve Heykel Müzesi gibi önemli sanat mekanlarına da ev sahipliği yapıyor.
8. Gezilecek Tarihi Yapılar: Galataport çevresinde Paket Postanesi, Çinili Han, Karaköy Yolcu Salonu ve Tophane Saat Kulesi gibi tarihi yapılar bulunmaktadır.
9. Yakın Diğer Tarihi Yapılar: Galataport’a yakın olarak Kılıç Ali Paşa Camii ve Külliyesi, Nusretiye Camii, Tophane Kasrı ve Tophane-i Âmire gibi tarihi yapılar bulunmaktadır.
10. Mekan Önerileri: Galataport’ta bulunan ve önerilen restoranlar arasında BigChefs, Bodrum Mantı, Cookshop, Günaydın Et Restaurant ve Ha’Bupide bulunmaktadır.
11. Mobil Uygulama: Galataport mobil uygulaması, teklifler, arabamı bul, kesintisiz wifi ve fırsatları yakala gibi hizmetler sunmaktadır.
Dünyanın ilk yer altı kruvaziyer terminali
Bir ‘ana liman’ olarak konumlanan Galataport İstanbul; dünya standartlarında bir kruvaziyer limanı ile Akdeniz çanağından Karadeniz’e kadar geniş bir coğrafyada da ülke kruvaziyer turizmine hareketlilik getiriyor.
Dünyada ilk kez hayata geçirilen özel bir kapak sistemi ile yerin altında kurgulanan terminali sayesinde yıllardır erişime kapalı olan Karaköy’ün eşsiz sahil şeridi, şehrin en özel yürüyüş rotalarından biri oluyor ve erişime açık kalmaya devam ediyor.
29 bin metrekarelik Galataport İstanbul Kruvaziyer Terminali, pasaport kontrol ve gümrük prosedürlerini; taksi, minibüs, tur otobüsü gibi araç trafiğini yer altına yönlendirerek, yer üstü seviyesindeki deniz manzarasının doyasıya seyredilmesini sağlıyor.
GALATAPORT İSTANBUL NEDİR?
Yaklaşık 200 yıla yakındır aktif olarak kullanılmayan limanları canlandırmayı amaçlayan bu destinasyon projesinin çalışmalarına 2016 yılında başlandı ve 2021 yılının Ekim ayında kullanıma açıldı.
1.2 km uzunluğundaki sahil şeridinde yer alan bu liman, birçok kafe, restoran, mağaza, ofis ve sanat müzelerini içinde barındırarak dünyanın en önemli destinasyon projeleri arasında yer alıyor.
Milyonlarca turist ve kruvaziyer gemi hedeflenen bu yerde, farklı etkinlikler düzenlenerek misafirlerin ilgisini çekmeyi başarıyor ve keyifli dakikalar geçirilmesine imza atıyor.
Yazıdaki Başlıklar
Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları: Galataport Nerde / Galataport’a Nasıl Gidilir?
Galataport, İstanbul Karaköy Vapur İskelesi ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fındıklı Kampüsü’ne ait bina arasındaki sahil şeridinde yer alıyor. Konumundan dolayı ulaşımı oldukça kolay olan Galataport’a birçok toplu ulaşım aracı ile gidilebilir. Metro, otobüs, tramvay ve Marmaray duraklarına oldukça ulaşılabilir olmasının yanı sıra Karaköy ve Kabataş iskelelerine de yakın olduğu için deniz yolu da tercih edilebilir.
Ayrıca Galataport İstanbul web sitesinde tramvay, Karaköy Vapur İskelesi ve otobüs için ulaşım rehberi bulunuyor. Nereden nereye nasıl gidebileceğinizi detaylı olarak arayabilirsiniz.
Toplu taşıma ile değil de kendi aracınız ile gitmek isterseniz 2 bin 400 kapasiteli bir otoparkı bulunuyor. Fındıklı ve Karaköy olarak iki girişi olan otoparkın ilk 30 dakikası ücretsiz. Ayrıca 150 TL ve üzeri harcama ibrazında 2 saate kadar ücretsiz kullanabilirsiniz.
Otoparkta vale hizmeti de bulunuyor. Meclis-i Mebusan Caddesi üzerinde E ve G Blok önündeki ve Kemankeş Caddesi üzerinde teslim noktaları bulunuyor. Çalışma saatleri 10.00-00.00 arasındadır.
Galataport’a bisiklet ile gideceğim diyorsanız Saat Kulesi Meydanı’nda yer alan bisiklet park alanlarına bırakabilirsiniz.
GALATAPORT’A GİRİŞ ÜCRETLİ Mİ?
Giriş için hiçbir ücret ödemeniz gerekmiyor. Ancak Galataport içerisinde yer alan etkinliklerin, müzelerin ve sergilerin bazıları ücretli olabiliyor.
GALATAPORT’TA NELER YAPILIR?
Mahalle konsepti ile tasarlanan bu yerde kendinize uygun birçok alan bulabilirsiniz. İçerisinde 135 mağaza ve 54 restoran bulunduran bu yerde dilediğiniz gibi vakit geçirebilirsiniz.
Sanat severlerin de yüzünü güldürecek Galataport içerisinde, İstanbul Modern ve İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’ne de ev sahipliği yapıyor. İstanbul Modern’in binası Pritzker ödüllü dünyaca ünlü İtalyan Mimar Renzo Piano imzasını taşıyor.
Bunların dışında gezmek isteyenler ise tarihi yapıları ziyaret edebilir.
GALATAPORT ÇEVRESİNDE GEZİLECEK TARİHİ YAPILAR
– Paket Postanesi
Günümüzde halen Paket Postanesi olarak anılan ve Galata Rüsumat (Gümrük) Binası olarak da bilinen bu yapı, inşa edildiği dönemde, binanın alt katı yolcu salonları olarak hizmet vermiş, üst katlarda ise Fransızlara ait İstanbul Rıhtım, Dok ve Antrepo Şirketi İdare Merkezi, Gümrük Binası gibi idari bölümler yer almıştır.
Galataport İstanbul projesi kapsamında başta özel arduvaz çatıları olmak üzere titiz bir restorasyon sürecinden geçen ve yeniden işlevlendirilmeye hazırlanan Paket Postanesi Binası, 6.200 m2 kiralanabilir alana sahiptir.
– Çinili Han
Karaköy’ün simgesi haline gelen Çinili Han Galataport’un en göze çarpan yapılarından. Önceleri yolcu salonu olarak, 1940 yılından sonra ise yeni yolcu salonunun inşasını takiben PTT tarafından Posta Merkezi olarak kullanılmıştır.
– Karaköy Yolcu Salonu
Mayıs 2014 tarihine kadar hizmet veren bu yer, Galataport İstanbul projesi kapsamında yer alan Merkez Han, Karaköy Yolcu Salonu ve Çinili Han ile birlikte eski bir antrepo alanı, dünyanın önde gelen seçkin otel zinciri Peninsula Hotels tarafından Peninsula İstanbul olarak işletilmek üzere kiralandı.
– Tophane Saat Kulesi
Diğer bilinen adıyla Nusretiye Saat Kulesi, yukarı doğru kademeli olarak daralan, saatli bölümüyle beraber dört katlı bir yapıdır. Dört cephesi birbirine eş olarak tasarlanan kulenin denize bakan cephedeki kapısının üstünde, Abdülmecid’e ait tuğra yer alır. İlginç kılan özelliği ise ünlü yapı Pisa Kulesi gibi 1.5 derece yatık halde olmasıdır.
GALATAPORT’A YAKIN DİĞER TARİHİ YAPILAR
- Kılıç Ali Paşa Camii ve Külliyesi
- Nusretiye Camii
- Tophane Kasrı
- Tophane-i Âmire
GALATAPORT’TA MEKAN ÖNERİSİ
– BigChefs
BigChefs, 2007’de Gamze Cizreli tarafından kurulmuş Ankara merkezli restoran zinciridir. Günümüzde Türkiye, Orta Doğu ve Avrupa’da 65’den fazla şubede faaliyet göstermektedir.
Galataport Konumu: K2 Blok
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Pazar 09.00-23.00
– Bodrum Mantı
Ünlülerin de uğrak mekânı haline gelen Bodrum Mantı & Cafe restoranları, aynı zamanda haftasonu sabahları renkli kahvaltı menüsüyle, evlere servisiyle ve hızlı servisiyle müşterilerine hizmet veriyor.
Galataport Konumu: K1 Blok
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Pazar 09.00-23.00
– Cookshop
Müşterilerine yıllardır kendini evindeymiş gibi rahat hissettirebilmeyi başarmış ve personelden gıda seçimine kadar en ince detayına bile önem veren Cookshop, tadı damağınızda kalacak lezzetlere sahip.
Galataport Konumu: J4 Blok
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Pazar 09.00-23.00
– Günaydın Et Restaurant
Günaydın Et Restaurant, kalite ve lezzet konusunda asla ödün vermeden çalışmaktadır. Son yıllarda perakende sektöründeki gelişmeleri yakından takip eden Günaydın Et, özellikle sirkülasyonun yüksek olduğu Alışveriş Merkezlerinde, trafiğin yoğun olduğu caddelerde restoran işletmeciliği yapmaktadır.
Galataport Konumu: N3 Blok
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Pazar 12.00-00.00
– Ha’Bupide
Anadolu lezzetlerinin en iyi temsilcilerinden olmaya aday Ha’Bupide, menüsünde Karadeniz usulü ekşi maya hamurundan hazırlanmış pidelere ek olarak farklı lezzetler de sunuyor.
Galataport Konumu: J2 Blok
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Pazar 10.00-22.00
GALATAPORT’TA DEVAM EDEN ETKİNLİKLER
- 13 Mayıs – 13 Ağustos 2022 Şahmeran 34 Sergisi
GALATAPORT MOBİL UYGULAMA
Galataport uygulaması kullanıcılarına; Teklifler, Arabamı Bul, Kesintisiz Wifi ve Fırsatları Yakala gibi birçok hizmeti kullanmasını sağlıyor.