Last Updated on 8 Temmuz 2022 by Yaşar Çelik
Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda değişiklik yapılmasına dair Kanun Resmi Gazete’ de yayımlandı. Seyahat Acentaları artık elektronik ticaret hizmet sağlayıcı veya elektronik ticaret hizmet sağlayıcı kabul edilmeyeceği kanunda yer aldı. TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı Av. İlker Ünsever düzenlemeyi değerlendirdi.
07/07/2022 tarihli 7416 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Kanun”) Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğin dikkat çeken ilk maddesinde; 14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununun uygulanmasında artık elektronik ticaret hizmet sağlayıcı veya elektronik ticaret hizmet sağlayıcı kabul edilmeyeceği düzenlemesine yer verildi.
TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı Av. İlker Ünsever düzenlemeyi güncel turizm haberleri sitesi Turizm Günlüğü’ne değerlendirdi.
Yapılan düzenlemeye ilişkin TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı Av. İlker Ünsever ile gerçekleşirmiş olduğumuz görüşmede kendisi bu düzenlemeyi doğru ve yerinde bulduğunu ve TÜRSAB’ın da daha önce bu düzenlemenin yapılması konusunda Ticaret Bakanlığı’na görüş bildirdiğini belirtti. Seyahat ticaretinin özel ve özgün bir alanı işaret ettiği bu nedenle genel elektronik ticaret tanımının dışında kalması gerektiğini bu sebeple genel elektronik ticaret düzenlemesinin içerisinde seyahat acentelerinin bulunmasının sakıncalı olduğunu ve yapılan bu düzenleme ile buna son verilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu dile getirdi.
Tüketicilerin Seyahat Acentelerinin internet sitelerinde yer alan doğrulama kodunu kontrol etmeleri daha da önemli hale geldi
Bir tüzel kişinin seyahat acentesi olmak için TÜRSAB’a başvurması Seyahat Acentaları yönetmeliğinde zorunlu kılınmıştır. Bu yapılan başvurulara istinaden TÜRSAB yaptığı araştırma neticesinde acenteye bir kod ve sicil numarası vermektedir. Tüketiciler bir seyahat alırken internet sitesinde TÜRSAB Dijital Doğrulama Sistemi bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli ve internet sitesinde TÜRSAB doğrulama kodu bulunmayan acentelerden seyahat satın almamalıdır. Kanun ile getirilen bu düzenleme ile seyahat ürünlerini seyahat acentası olmayan kişi ve kuruluşların pazara sunmasının da önüne geçilmiş oldu. Seyahat acentelerinin kendi internet siteleri haricinde bir seyahat ürünü satışa sunulamayacak.
*İş bu yazı yalnızca hukuki bilgilendirme niteliğinde olup, detaylı bilgi için hukuk büromuza info@sahinpartners.com uzantılı mail adresimizden ulaşabilir, www.sahinpartners.com adresli web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.