Antalya gezilecek yerler, Antalya’da yeme içme mekanları, doğal güzellikler, plajlar, tatil merkezleri, müzeler, antik kentler, tarihi yerler gibi konuların yer aldığı bir şehir turizmi haritası çıkardık. Kapsamlı bir Antalya gezi rehberi sizi bekliyor.
Türkiye’nin en ünlü turizm şehri olan Antalya, deniz-kum-güneş turizminin en gözde destinasyonudur. Özellikle yaz aylarında “Hani nerede bir Antalyalı” dedirtecek kadar dünyanın birçok ülkesinden gelen turistlerle doludur. Bu turist kalabalığının bir ayağı denizin mavisinde, bir ayağı sahilin sarısındadır. Peki, siz de bu şehri baştan sona keşfetmek ister misiniz? O zaman başlayalım.
Burada kısa kısa ele alacağımız seyahat notlarının daha ayrıntılı versiyonuna Tourism Diary dergimizin 5. Sayısı Antalya Gezi Rehberi’nden ulaşabilirsiniz. Şehirle ilgili daha fazla bilgiye, rotaya ve merak ettiklerinize ulaşmak için hemen tıklayın, okumaya başlayın: TD MAG 5. Sayı
Yazıdaki Başlıklar
Antalya Hakkında
Coğrafya: 2.6 milyonluk nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık beşinci şehri olan Antalya, yüzölçümü bakımından da ülkenin 6. büyük ilidir. Güneyinde Akdeniz, batısında Muğla, kuzeyinde Burdur ve Isparta, kuzeydoğusunda Konya, doğusunda ise Karaman ve Mersin illerine komşuluk eder.
Etimoloji: “Gidin ve bana yeryüzündeki cenneti bulun” demesi üzerine askerlerinin gösterdiği yani bugünkü Antalya’yı beğenen Bergama Kralı II. Attalos, bölgenin stratejik önemini dikkate alarak buraya bir liman şehri kurdurur. Kent, kurucusu Attalos’un adına binaen ‘Ataleia’ olarak adlandırılır. Şehrin adı eski Arap kaynaklarında ‘Antaliye’, Türk kaynaklarında ise “Adalya” olarak geçer. Yerleşme, 20. yüzyılın ilk çeyreğinden başlayarak “Antalya” olarak adlandırılır.
İklim: Antalya, Akdeniz iklimiyle yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı olarak ifade edilen iklim tipine sahiptir. Yazın ortalama sıcaklık 28-36° derece arasındadır. Şehirde yılın dokuz ayı denize girilebilir.
Antalya’ya nasıl gidilir?
Antalya’ya Türkiye’nin dört bir yanından kara ve hava yoluyla ulaşılabiliyor. İl merkezine 11 kilometre uzaklıkta, şehrin doğusunda yer alan Antalya Havalimanı’ndan Havaş servisleri, taksi veya araç kiralama hizmetleriyle istediğiniz seyahat noktalarına ulaşabilirsiniz. şehir merkezinde bulunan Antalya Otogarı ise şehirlerarası otobüslerle seyahat etmeyi tercih edenler için ideal. Özel aracıyla ulaşmak isteyenler ise sahil bandından giderek tüm bölgeyi keşfedebilir ya da iç bölgelerden hareket ederek diğer şehirleri ziyaret etme fırsatı yakalayabilirler. İstanbul, Ankara, İzmir’den ulaşım için tıklayın.
Antalya’da şehir içi ulaşımı da oldukça kolay. Tramvay, halk otobüsü, taksiler ve deniz otobüsleri şehirde çok sık sefer yaparak hizmet veriyor. Antalya’da tramvay Antray olarak adlandırılıyor ve toplamda 16 duraktan geçiyor. Toplamda 11 durağı olan nostaljik tramvay ise tarihi Antalya Kale Kapısı’ndan da geçerek şehrin güzelliklerini sunuyor. Taksi, deniz otobüsü, halk otobüsleri Antalya’nın diğer ulaşım biçimi arasında yer alıyor. Siz de Antalyakart alarak tüm şehri keşfe çıkabilirsiniz.
Antalya’ya ne zaman gidilir?
Antalya genellikle yaz tatili için tercih edilen bir destinasyon olduğu için kuşkusuz gidilecek en doğru zaman da yaz aylarıdır. Turizm sezonu da mevsim sıcaklığına bağlı olarak genelde Nisan-Mayıs aylarında açılıp, Ekim’de havaların soğumasına kadar devam eder. Şehrin sıcaklıkları Ekim ayı itibariyle de azalmaya başlar. Nisan-Ekim aylarını kapsayan dönemde turistik bir yoğunluk olduğundan tatil planlarınızı ve rezervasyonlarınızı erkenden yapmanızda fayda var. Aralık-Mart arası dönemde ise Antalya’nın en iyi otellerinde kapalı havuzlar ve SPA merkezli otellerinde tatil yapabilirsiniz. Son olarak Antalya’da hava genel olarak ılık geçse de kış mevsiminde hortuma ve şiddetli yağışlara karşı dikkatli olmanızı tavsiye ederiz. Şimdiden iyi tatiller. (:
Antalya’da nerede kalınır?
Antalya’da her bütçeye uygun otel bulmak kolaydır. Örneğin lüks bir tatil hayal edenlere Belek otelleri 5 yıldızıyla en iyi hizmeti ve konforu sağlayacaktır. Antalya’nın Kemer ilçesi uygun otel seçeneği bulunabilecek yerler arasında yer alır. Kaleiçi ise Antalya’nın en ünlü bölgesi ve tarihi eski konaklarıyla kalınacak çok sayıda otele sahip bir yerdir.
Pansiyon ve lüks oteller dışında bungalov evler, glamping ve kamp alanları da Antalya’nın en çok tercih edilen konaklama seçenekleri arasında yer almaktadır. Bungalov konseptinde hizmet veren ve bu sayede kendinizi doğa ile iç içe hissedeceğiniz bu yerler Kemer, Çıralı, Kumluca ve Olimpos bölgelerinde oldukça popülerdirler. Kampçılık ya da glamping içinse şehirde Olimpos, Kaş ya da Çıralı tercih edebileceğiniz noktalar olabilir.
Antalya, seçkin her şey dâhil otelleri, eğlence ve gezi merkezlerine yakınlığı ile dikkat çeken butik ve apart otelleri, uygun fiyat avantajıyla tercih nedeni olan pansiyonları ve kamp alanlarıyla sizi bekliyor. Antalya’nın en beğenilen otelleri için tıklayın.
Antalya’da nerelere gidilir?
En popüler tatil beldelerine sahip olmasıyla tanınan Antalya’nın 19 ilçesinde görülmeyi bekleyen hangi yerlerin olduğunu biliyor musunuz? Öğrenmek için buraya tıklayın.
Tabii Antalya’da gezilecek, görülecek çok yer var. Örneğin mavi bayrak ödülüne sahip plajları, görkemli şelaleleri, yüzmeye doyamayacağınız koyları ve en önemlisi yazarımız Melih Daşgın’ın kalemiyle en özel rota Gazipaşa Delik Deniz Kral Koyu. Tüm bu rotaların hepsine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.
Tarihe yolculuk yapmak, arkeoloji heyecanını dorukta yaşamak isteyenler için ise ele aldığım kapsamlı Antalya antik kent & müze rehberine de buradan ulaşabilirsiniz.
Antalya’da ne yenir?
Genellikle barındırdığı coğrafi güzellikler ve turizm olanaklarının çeşitliliğiyle akıllara gelen Antalya’ya bir başka nedenle gitmenizi sağlamak için Mustafa Oğuz, bu sayıdaki yazısında şehrin yiyecek & içecek kültüründen bahsediyor ve “Antalya’da nerede ne yenir” sorusunun cevabını veriyor. Oğuz’un mekan ve yemek önerilerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. Hemen devamında ise Antalya’nın coğrafi işaretli 7 ürününü ve daha fazla detayı öğrenebilirsiniz.
Alışveriş rehberi: Antalya’dan ne alınır?
Antalya’da alışveriş için en iyi adres Kaleiçi Çarşısı’dır. Hediyelik eşyaların satıldığı caddesinde aradığınız her şeyi bulabilir, otantik ve antika eşyaların satıldığı dükkânları büyük bir beğeniyle gezebilirsiniz. Antalya’da ayrıca ihtiyacınıza uygun başka çarşılar da mevcut. Örneğin Uzun Çarşı’da takı satan dükkanlar, terzi ve deri mağazaları gibi mekanlar yer alıyor. 760 dükkanı içinde barındıran Kapalıçarşı ise şehrin en çok ilgi çeken alışveriş noktası.
Şehrin açık hava çarşıları ve kendine has, eğlenceli pazarları dışında lüks ya da uygun fiyatlı mağazaların yer aldığı alışveriş merkezleri de bulunuyor. Antalya’nın en iyi ve en sevilen AVM’leri arasında; Terracity, Mark Antalya, Mall of Antalya, Agora, Ikea Antalya, Erasta, Antalium, Shemall ve ÖzdilekPark yer alıyor.
Yörük halıların oldukça ilgi gördüğü şehirden hakiki deri ürünleri almayı düşünebilirsiniz. Gümüş ve el işçiliği olan otantik takıları da tercih edebilirsiniz. Sahil bandında sokak aralarında yer alan hediyelik eşya dükkanlarından da Antalya’ya özgü süs ürünleri alabilirsiniz. Antalya verimli topraklarında yetişen meyveleriyle ülkemizin en iyi reçel üreten şehirlerinden biri. Özellikle portakal, bergamot ve turunç reçelleri çok meşhur. Bu nedenle Kaleiçi ve Uzun Çarşı’daki dükkanlardan çeşit çeşit reçeller almayı ihmal etmeyin.
Antalya’nın şehir efsaneleri
Antalya uygarlık tarihi için çok önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehir. Peki, hiç Antalya’nın nasıl kurulduğunu merak ettiniz mi? Ya da şehrin ünlü efsanelerini duydunuz mu? Bergama Kralı II. Attalos’tan Titreyen Göl’e, Belkıs’tan Eleni’nin gözyaşlarına, Noel Baba’dan Uyuyan Dev’e ve Yanartaş (Çıralı) & Belerophontes Efsanesine. Tüm bu efsaneleri okumak için tıklayın.
Antalya’nın gece hayatı
Farklı deneyimleri bir arada yaşayabileceğiniz özel bir yer olan Antalya, renkli gece kulüpleriyle de eğlencenin adresi oluyor. İşte bu mekanlardan birkaçı:
- Simurg Temple
- Soho Club Antalya
- The Royal Castle Pub
- Club Inferno
- Bi’ Büyük Meyhane ve Sandal Balık
- Antalya Barlar Sokağı
- Jolly Joker
- Demlik
- JunglePub
- TheTudors Arena
Antalya etkinlik ve festival takvimi
Rotasını Antalya’ya çevirecek olan seyahat tutkunları, bazıları dünyaca ünlü bazıları ise Antalya’nın yıllardır yaptığı geleneksel festivallere katılabilirler. Popüler Antalya festivalleri ve tarihlerini not etmek için tıklayın.
Yapılacaklar Listesi: Antalya’da bunları yapmadan dönmeyin!
- Antalya’nın en renkli yüzü Kaleiçi’nde özgürce dolaşın.
- Cumbalı, balkonlu, avlulu, bahçeli eski konakları, birbirinden tatlı mekanları ve cazibe merkezlerini keşfedin.
- Tarihi Saat Kulesi’nin ihtişamına tanıklık edin.
- Likya Yolu’nda sıkı bir yürüyüşe hazır olun.
- 4 kilometre boyunca görsel sürprizler sunan Atatürk Kültür Parkı’nda yürüyüş yapın.
- Yöreselliğiyle öne çıkan Çakırlar Köyü’nde bir gün geçirin.
- Kentin ilk İslami eseri Yivli Minare’yi görmeden olmaz.
- Antalya Atatürk Evi Ve Müzesi’ni ziyaret edin.
- Dim Çayı’nda piknik yapın.
- Tekirova Ekolojik Doğal Parkı’nda vakit geçirin.
- Eski Antalya Evleri’ni turlayın.
- Antalya Müzesi’ni gezerek tarihi keşfedin.
- Alanya’nın simgesi Kızıl Kule’yi gezin.
- Oymapınar Gölü’nde tekne turu yapın.
- Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi’nde yaşayan canlıları inceleyin.
- Yanartaş’ın alevini yakından görün.
- Alara Kalesi’ne çıkın.
- Ayayorgi Kilisesi’ni ziyaret edin.
- Demre Andriake Kuş Cenneti’nde kuşları yakından inceleyin.
- Altınbeşik Mağarası Milli Parkı’nda bot turu yapın.
- Olimpos Teleferik ile Olympos’un güzelliğine şahit olun.
- Olimpos Beydağları Milli Parkı’nda kamp yapın.
- Heart Of Antalya’da şehir manzarasını seyredin.
- Antalya Oyuncak Müzesi’nin masalsı dünyasında kaybolun.
- Antalya Hayvanat Bahçesi’nde dostlarımızı ziyaret edin.
- Aqualand Dolphinland’e eğlenceli vakit geçirin.
- Minicity Minyatür Şehir Parkı’nda Anadolu’yu karış karış keşfedin.
- Tazı Kanyonu’nun benzersiz güzelliğine karşı fotoğraf çekin.
- Güver Kanyonu’nda eşsiz kareler yakalayın.
- Doyran Göleti’nin çevresinde pedal çevirin.
- Antalya Kum Heykel Müzesi’nde devasa kum heykellerine yakından bakın.
- Sapadere Kanyonu’nda alabalık keyfi yapın.
- Patara Plajı’nda Caretta Caretta’lar ile birlikte serin sulara atlayın.
- Türkiye’nin Maldvileri Suluada’yı görmeden dönmeyin.
- Köprülü Kanyon’nda rafting, Hip Notics’ta su kayağı ve yamaç paraşütü yapın.
- Geyikbayırın’da tırmanın.
TOURISM DIARY MAG 6. SAYI İSTANBUL GEZİ REHBERİ ÇIKTI!
Üç aylık periyotlar şeklinde yayınladığımız Tourism Diary dergimizin 6. Sayısı İstanbul Gezi Rehberi ise Turkcell Dergilik, Magzter ve Dijital Basın dijital platformlarında okuyucusuyla buluştu. 6. Sayımızı okumak için tıklayın: TD MAG 6. Sayı