Site icon Turizm Günlüğü

KYK yurt detayları; Başvuru, yurt tipleri, yasaklar

Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler şimdiden kalacak yer araştırmaya başladı. Çoğu öğrencinin ilk baktığı yer KYK yurtları. Peki bu KYK yurtlarına nasıl başvurulur ve kaç tipe ayrılıyorlar?  KYK yurt detayları   

KYK yurtları, her yurtta görebileceğiniz gibi ortak alanın paylaşıldığı yerlerdir. Odalarda tiplere göre belirlenen ranza veya baza, çalışma masası ve yine tiplere göre belirlenen tuvalet banyo alanı mevcuttur. KYK yurtlarında; çamaşır makinesi, yemekhane, mescid, etüt salonu, sıcak su, wi-fi, ütünüz varsa ütü masaları ve beslenme yardımı gibi özellikler bulunmaktadır.

Yurdun büyüklüğüne bağlı olmakla birlikte, KYK yurt odaları 2, 3, 4, 5, ve 6 kişiliktir. Bazı yurtlarda kişi sayısı artış gösterebilir. Yurt başvurusu yaparken kaç kişilik odalarda kalacağınızla ilgili bir tercih yapılamıyor.                      KYK yurt detayları

KYK yurtları 6 tipe ayrılıyor. Bu tiplerin en büyük farkı, kalacağınız kişi sayısı ve nelerin ortak alan olacağı olarak belirleniyor. Örneğin düşük tip KYK yurtlarında tuvalet ve banyo tüm bina olarak ortak olurken, yüksek tip KYK yurtlarında odaya özel olmaktadır.

KYK yurt tipleri şu şekilde sıralanıyor;

  1. tip KYK yurdu
  2. tip KYK yurdu
  3. tip KYK yurdu
  4. tip KYK yurdu
  5. tip KYK yurdu
  6. tip KYK yurdu

En ucuz KYK yurdu 1. tip olurken, en yüksek ücrete sahip olan yurt ise 6. tip olarak biliniyor.

Geçtiğimiz günlerde KYK yurt fiyatlarına ilişkin Gençlik ve Spor Bakanlığından zam açıklaması gelmişti. Fakat güncel fiyatların tam olarak açıklanmamasının yanı sıra öngörülen fiyatlar paylaşılmaya başlandı.              KYK yurt detayları

KYK yurt başvuruları, 2022 YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasını bekliyordu. Sonuçlar açıklandığına göre çok yakın bir sürede başvurular başlayacaktır. Geçtiğimiz yıllarda başvurular Ağustos ayının son haftası ya da Eylül ayının ilk haftası başlamıştı.

KYK yurtlarına nasıl başvurulur?

Yurt başvuruları Yurtkur internet sitesi üzerinden duyurulduktan sonra başvuru yapılabilir. Başvurular E-devlet portalı üzerinden yapıldığı için, bir E-devlet şifreniz henüz yok ise, kimliğiniz ile birlikte PTT şubesine giderek şifre alıp bu sürece başlamalısınız. E-devlet şifreniz yoksa e-imza, mobil imza gibi yöntemler sizi kurtarabilir. E-devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra, E-devlet arama bölümünden “KYK” şeklinde bir arama yaptığınız takdirde yurt başvuruları ile ilgili bölüm karşınıza çıkacaktır ve buradan başvuru sürecini tamamlayabilirsiniz.

İlk kayıt ücreti nedir ve bu ücret ne kadardır?

Yurda ilk defa yerleştirilen öğrencilerin ödemesi gereken ücrete ilk kayıt ücreti denir. Bu ücretin içerisinde gün bazında yatak ücreti ve güvence bedeli ücreti bulunmaktadır. Bu ücret yerleştirildiğiniz yurda ve yerleştirme tarihine göre farklılık gösterir. İlgili banka ATM’lerinde veya Kredi/Yurt e-Ödeme ekranında yer alan tutarı otomatik olarak göreceksinizdir.

İlk kayıt ücretini yatırdıktan sonra yapılması gereken işlemler nelerdir?

İlk kayıt ücretinizi ödedikten sonra öncelikle e-Devlet “Yurt Kayıt İşlemleri” bağlantısından taahhütname onayı yapmalısınız. Daha sonra ise başvuru sonuç ekranında belirtilen belgeleri yurt müdürlüğüne teslim etmelisiniz.

Yerleştikten sonra farklı bir KYK yurduna geçiş yapılabilir mi?

Yerleştiğiniz KYK yurdu okulunuza uzak kalabilir. Bu durum özellikle büyükşehirlerde çok sık yaşanmaktadır. Bu yüzden KYK yurtları arasında geçiş yapabilme hakkınız bulunmaktadır. Şehriniz de bulunan KYK Bölge Müdürlüğüne giderek dilekçe vermelisiniz. Geçmek istediğiniz 3 yurdu sayfa üzerinde sıralayarak başvuruda bulunabilirsiniz. Dilekçenizi ne kadar erken verirseniz geçişiniz o kadar kolaylaşabilir.

KYK yurdunda barınma hakkı kazandınız ama gitmek istemiyorsanız ne yapmalısınız?

Bu durumda herhangi bir işlem yapmanız gerekmiyor. Çünkü ilk kayıt ücreti yatırılmadığı takdirde yurt yerleştirme işlemi otomatik olarak iptal ediliyor.

KYK yurt sonuçlarında yedek sıradaysanız ne yapmalısınız?

Bakanlıkça belirlenen tarihlerde yedek alım sonuçları açıklanmaktadır. Sonuçların E-devlet üzerinden “Yurt Başvuru Sonucu Sorgulama” sayfasından takibi yapılmalıdır.

Kahvaltı ve akşam yemeğinde kaç TL hak yardımı var?

Sabah kahvaltısı yardımı 8,00 TL, akşam yemeği yardımı ise 17,00 TL olmak üzere toplam 25,00 TL’dir. Verilen hakkı geçtiyseniz, fazla ücreti ödemek zorundasınız. Ödeme herhangi bir banka kartı ya da okul öğrenci kartı ile yapılabilir.

İnternet dahil mi?

KYK yurtlarında internet dahildir. Aylık 32 GB hak bulunmaktadır. Sisteme TC kimlik numaranız ve oluşturacağınız şifre ile giriş yapabilirsiniz.

Çamaşır yıkamak ücretli mi?

KYK yurtlarında çamaşır yıkamak ücretsizdir. Fakat kullanacağınız deterjan ve yumuşatıcı size aittir. Yurt tarafından temin edilmez. Her KYK yurdunun kendi çamaşırhane kuralları vardır. Örneğin; az çamaşır yıkamak, uzun programda çamaşır yıkamak bazı yurtlarda yasaktır.

Kaç gün izin hakkınız var?

Yükseköğretim kurumlarının akademik takvimleri gereği verilen tatiller, hafta sonu (cumartesi-pazar) tatilleri, diğer resmi tatiller ve özel izinler hariç bir eğitim-öğretim yılında toplam 75 gün izin verilmektedir.

Giriş çıkış saati 

KYK Yurtları güvenlik görevlileri tarafından korunurken, 7-24 kamera sistemi ile izlenmektedir. Ayrıca yurtlara girişiniz ve çıkışınız parmak okuma sistemi ya da kart sistemi ile kontrol edilmektedir. Yurtlara giriş saatleri sabah 06.00 iken gece son giriş saati 23.00’dır. Yurttan en son 22.00‘da çıkış yapabilirsiniz.

Son giriş saatini geçerseniz veya gelmeyeceğiniz günün iznini almazsanız ilk seferde uyarılır, ikinci seferde yazılı dilekçe ile disiplin cezası alır, üçüncü tekrarda ise uyarısız bir şekilde yurttan atılabilirsiniz.

KYK yurdundan nasıl izin alınır?

Bu konuda yurt iki seçenek sunuyor. İsterseniz idareden izin kağıdı doldurabilir isterseniz de GencizBiz uygulaması üzerinden izin alabilirsiniz. Hangi gün olursa olsun yurttan izin almak zorundasınız.

KYK yurt yasakları nedir?

KYK yurt başvurusu yaparken belli başlı yasakların olduğu belgeyi imzalıyorsunuz. Ortak alan yaşamının kurallarına mutlaka uymanız gerekmektedir. Fakat en bilinen yasak ise yangın ihtimalinden dolayı; su ısıtıcı, kahve makinası gibi cihazların kullanımın yasak olmasıdır. Bu cihazlar odada bulunduğu zaman hakkınızda dilekçe tutuluyor.

Ayrıca odalarda sigara içmek gibi bir davranış sergilemeye kalkmayın. Sigara anımsayıcı adaptörler dumanı algıladığı ilk dakika alarmları devreye sokuyor. Yurt içerisinde sigara içmek kesinlikle yasak olduğu için güvenlik tarafından tutulan dilekçeyi imzalamak zorundasınız.

 

Exit mobile version