Last Updated on 11 Eylül 2024 by Turizm Günlüğü
Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından şimdi de yurt başvuruları başladı. Daha sonuçlar açıklanmadan öğrenciler valiz hazırlama telaşına girdi. Peki yurt valizinizde neler olmalı, neler olmamalı?
Özellikle ilk senesi olan öğrenciler gereksiz birçok şeyi götürebiliyorlar. Bu yüzden valizlere sığamama, taşıyamama ve yurda yerleşmekte zorluk çekme gibi sorunlarla karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu sorunları yaşamamak için öncelikle bir ihtiyaç listesi hazırlanmalı. Nerede neye ihtiyacınız olduğunu bilirseniz gereksiz eşya yükünden kurtulmuş olursunuz. Gelin listede neler varmış bakalım.
Valiz Seçimi
Öncelikle valiz seçimi çok önemli. Eğer evinizden çok uzak bir üniversite kazanmadıysanız 1 büyük ve 1 orta boy valiz yeterli olacaktır. Fakat uzak bir yer kazandıysanız eve belli günler dışında gidip gelmeniz zor olacağı için, yurda giderken eksiksiz bir şekilde gitmelisiniz. Bu yüzden 2 büyük boy kurtarıcınız olabilir.
İlk senenizde küçük/seyahat boy valiz önermiyorum. Çünkü eve giderken her ne kadar yeterli olsa da dönüş için içine hiçbir şey sığdıramıyorsunuz. Bu yüzden orta boy valiz bu işinizi görecektir.
Terlik
Yanınızda 2 tane terlik bulundurmanız oldukça faydalı olacaktır. Çünkü bazı KYK yurtlarında yemekhane binadan ayrı bir şekilde dışarıda olabiliyor. Yemekhaneye giderken, bahçede vakit geçirirken giymek ve sadece oda içerisinde giymek için 2 tane terlik kurtarıcınız olacak.
Kilit
En önemlilerinden belki de… Çünkü bazı yurtların kıyafet dolapları kilitlenmiyor. Hem dolap için hem de bazanızı kilitlemeniz için imdat çağrılarınıza yetişecekler. Peki hangi boy kilit? Kesinlikle en büyük ve en küçük kilitlerden almayın. Bunları iki demir arasından geçirmeniz çok zor olacaktır. Orta boy kilit yeterli.
Mutfak gereçleri
Bardak, çatal, kaşık, saklama kapları… Hepsi çok önemli. Çatal kaşık yemekhanede verilse de odaya çıkaramıyorsunuz. YASAK. Bu yüzde oda içerisinde kullanabileceğiniz mutfak gereçleriniz olmalı. Bardak ise karton bir şekilde veriliyor. Tek kullanımlık karton bardaklar uzun süre işinizi görmeyecektir. Bu yüzden tüm bunlardan birer tane (bardaklardan 2 tane) bulundurmanız oldukça kolaylık sağlayacak.
Kirli Çamaşırlar İçin
Kesinlikle büyük ve sert kapaklı çamaşır sepetlerinden almayın! Onları hem taşıması hem de yurt içinde tutmanız için yer bulmanız çok zor. Burada file ya da büyük bez çantalar yardımınıza koşuyor. Özellikle yurtta bez çanta kullananları çok göreceksiniz. Çünkü yer kaplamadığı gibi çamaşırhaneye getirip götürmesi de oldukça rahat. 2 veya 3 bez çanta yedeklerseniz renkliler-beyazlar-siyahlar gibi ayrım yapmakta da rahat edersiniz.
Termos
Yurtta su ısıtıcı yasak. Fakat kantinde ücret karşılığında sıcak su alabiliyorsunuz. Uzun süreli sıcak suyunuzu veya kahvenizi saklamak için termos işinizi görecektir.
Hurç
Dolaplarınız yetersiz geldiği anda bazalarınız kurtarıcı oluyor. Fakat bazanızın altına direkt olarak kıyafetlerinizi koymanız her ne kadar silseniz de hijyenik olmayacaktır. Bu yüzden ihtiyacınıza göre boylar belirleyerek hurç alabilirsiniz. Özellikle okulun ilk açıldığı zamanlar kışlık ürünlere ihtiyacınız olmuyor. Bu yüzden büyük boy hurç içerisine kışlıklarınızı kaldırabilirsiniz.
Önemli Not : Eğer eviniz yakınsa veya gidip gelme olanağınız varsa kesinlikle ilk seferde kışlıklarınızı götürmeyin. Bir daha ki gidişinizde götürmeniz daha iyi olacaktır.
Askı ve Dolap İçi Düzenleyici
Verilen dolaplar küçük olduğu için olabildiğince yer kazanmanız lazım. Bu yüzden dolap içi düzenleyicileri ve askıları tercih etmelisiniz. Mesela pantolon askıları, ayrı ayrı kıyafet asmaktan sizi kurtaracak, tek seferde birden fazla yer kazanmanızı sağlayacak. Veya raf düzenleyiciler, iç çamaşırları gibi küçük çaplı kıyafetleriniz için oldukça ideal.
Takı Kutusu
3 çekmeceli katlanabilen kutulardan alarak masa üstünüze koyabilirsiniz. Her ne kadar adı takı kutusu olarak geçse de her türlü amaç için kullanabilirsiniz. Ufak çaplı kırtasiye eşyalarınızı, ilaçlarınızı, kremlerinizi, cilt bakım ürünlerinizi koyabilirsiniz.
Havlular/Bezler
Yurt size bu tür ürünleri temin etmiyor. Bu yüzden yedekli bir şekilde yanınızda götürmelisiniz.
- Vücut havlusu / bornoz
- Yüz havlusu
- El havlusu
- Temizlik için el bezi
Şimdi neden el bezi dedik? Zaten yurtlar temizlenmiyor mu?
Tabii ki temizleniyor fakat masanız, komodininiz ve dolabınızdan sizler sorumlusunuz. Yurt görevlileri tarafından temizlenmiyor. Baş ucunuzda ıslak mendil bulundurmanız çok kurtarıcı olacağı gibi temizlik bezi de ıslak mendilin yetmediği yerde devreye girecektir. Örneğin; karayolunun kenarında veya açık arazide bulunan bir yurtta kalırsanız tozlar ile başınız dertte olacaktır. Her gün silseniz dahi hiç silinmemiş gibi bir görüntüyle karşılaşacağınız için bez bulundurmakta fayda var 🙂
Dolap içi yapıştırılan askılar
Yer kazanmanın ne kadar önemli olduğunu söyledikten sonra bunu almazsak olmaz. İç kapağa yapıştıracağınız bu askılar; fular, atkı, kolye gibi hafif ve asılabilecek parçalarınızın daimi yeri olacaktır.
Çamaşır Deterjanı / Yumuşatıcı / Bulaşık Deterjanı
Çamaşır yıkamak KYK yurtlarında ücretsiz fakat deterjanınızı kendiniz almalısınız. Bu yüzden listenize ekleyin. Eğer evden götürmeyecekseniz gittiğiniz yerden almak daha iyi olacaktır. Çünkü gider gitmez çamaşır yıkamayacağınız için yolculukta kendinize yük edinmenizin bir anlamı yok.
Bulaşık deterjanı ise evden götüreceğiniz mutfak gereçlerini yıkamak için şart. Fakat bazen bu tip şeyler oda arkadaşları ile ortak alınabiliyor. Bu yüzden büyük boy almak yerine bir şişede götürerek oda arkadaşlarınız ile gidişatınıza göre ne yapmanız gerektiğine karar verebilirsiniz. Yurt valizinizde neler
Masa Lambası
Bazı KYK yurtlarında ayrı çalışma odası olmayabiliyor. Düşük tip KYK yurdunu kazanırsanız, bütün her şey tek bir oda içerisinde olacaktır. Bu yüzden gece çalışmak istediğinizde lambayı açmaktan çekineceksinizdir. Tam bu kısımda masa lambası kurtarıcınız oluyor. Pille çalışan veya şarj edilebilen katlanabilir masa lambalarını listenize eklemeyi unutmayın.
Ütü
Her ne kadar çok ihtiyaç değil gibi görünse de belli bir noktada ihtiyacınız olabiliyor. Bu yüzden seyahat boy ütü bulundurmalısınız. Büyük boy ütüleri tercih etmeyin. Saklaması zor olacağı gibi taşıması da sıkıntılı olacaktır.
Ecza Çantanız
Düzenli kullandığınız ilaçları veya lazım olabilecek ilaçların olduğu bir çanta hazırlamayı unutmayın. Örneğin; yara/yanık kremi, ağrı kesici, grip ilaçları her zaman yanınızda bulunmalı. Bu yüzden tüm bunları not alarak kendinize küçük bir ecza kiti düzenleyin.
Saç Kurutma Makinesi / Düzleştirici
Saç şekillendirici cihazlar kullanıyorsanız kesinlikle listenize eklemelisiniz. Fakat saç kurutma makinesini evden götürmeyecek, yeni alacaksanız seyahat boy almanızda fayda olacaktır.
Bakım Seti
Tırnak makası, törpü, cımbız gibi eşyalarınızın bulunacağı minik bakım setlerinden bulundurmayı unutmayın. Yurt valizinizde neler
Dikiş Seti
Çok lazım mı? Bence değil. En fazla 1-2 kere lazım olabilir. Fakat elimin altında yine de bulunsun diyorsanız içerisinde iğnesi de olan ufak dikiş setlerinden alabilirsiniz. Her renk ip bulundurmayın. Temel olarak; siyah, beyaz, krem, gri gibi renklerin yanı sıra hangi renk kıyafetiniz ağırlıktaysa ona göre ip alın.
Şampuan / Duş Jeli / Tuvalet Kağıdı
Mutlaka listenizde vardır fakat yine de hatırlatalım Tuvaletin ortak alan olduğu yerlerde tuvalet kağıdı verilebiliyor. Ama her yer için geçerli değil. Bu yüzden yanınızda bulundurun. Şampuan ve duş jeli gibi kişisel bakım eşyalarınızı da götürürken akma ihtimaline karşı bir güzel sarmayı unutmayın.
NELERİ ALMAMALISINIZ?
Öncelikle KYK yurdu kazandıysanız belli başlı kuralların olduğunu biliyorsunuz. Bunları okuyup ona göre listenizi gözden geçirmeniz gerekmektedir. Yurt valizinizde neler
Su ısıtıcı / Kahve Makinesi
Yangın ihtimalinden dolayı bu tip ürünler kesinlikle YASAK. ” Olsun ben güzel saklarım” diye de düşünmeyin. Çünkü ansızın odanızda bir arama yapılırken bulabilirsiniz kendinizi. 🙂
Üçlü Priz
Aynı şekilde üçlü prizlerde yasak. Her ne kadar yatağınız prize uzak olsa da, gerçekten bir ihtiyaç olarak gözükse de maalesef izin verilmiyor… Yurt valizinizde neler
Nevresim Takımı
Özel yurtlarda olmasa da KYK yurtlarında nevresim takımı yasak. Yurt tarafından verilenleri kullanmak zorundasınız. Ayın belli günlerinde değişim yapılabiliyor. Bu günleri takip ederek nevresimlerinizi değiştirip yenilerini alabilirsiniz.
Okuma Önerisi : KYK yurt detayları; Başvuru, yurt tipleri, yasaklar