Last Updated on 28 Eylül 2022 by Yaşar Çelik
İstanbul’da bir gününüzü dolu dolu geçirmek isteseniz nerelere giderdiniz? Listeniz hala hazır değilse not almaya başlayabilirsiniz!
Bol yağışlı, kasvetli ve kapalı havalar Eylül ayının vazgeçilmezi olacak gibi. Bende özellikle kapalı havalarda kapalı mekan tercihlerinden yola çıkarak İstanbul için bir günlük gezi rotaları oluşturdum. ‘İstanbul’da bir gün’ temalı yazılarımızın birincisi ile gezi serüvenimize başlıyorum.
Rota Önerisi : Tarihi yarımada içinde iki alternatif rota
Tarih, kültür ve sanat dolu bu gezimizin ilk durağı yeni yüzüyle Atatürk Kültür Merkezi. Sonrasında ise merkezin en alt katında yer alan Yeşilçam Sinemasında güzel bir film izleyeceğiz. Son olarak yolun karşısında geçip eşsiz boğaz manzarasına sahip Atatürk Kitaplığına doğru yol alacağız. Birbirine çok yakın olan bu üç lokasyonu gezmeye hazır mısınız?
Atatürk Kültür Merkezi
Sanat denilince İstanbul’un akla ilk gelen yerlerinden biri olan AKM Ekim 2021 tarihinde yeni yüzüyle karşımıza çıktı. Eski mimariden izler taşıyan bu yeni yüze alışmak benim gibi eski AKM müdavimlerine açıkçası zor geliyor, her ne kadar alışmak zaman alsa da yeni yeri sevmek için kendime şans vermeyi ihmal etmiyorum.
AKM Yeniden!
Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olan ve 2.040 kişilik Opera Salonu, 781 kişilik Tiyatro Salonu, 410 metrekarelik Galeri ve Çok Amaçlı Salon’un yer aldığı AKM’de yıl boyunca sanatseverleri ağırlayacak. Bunların yanı sıra Müzik Platformu, Çocuk Sanat Merkezi, Tasarım Dükkanı, Kütüphane ve Yeşilçam Sinemasının bulunduğu binada kahve molası için Straborn Coffee, Divan Brasserie, Vakko L’atelier, Espresso Lab, D&R, Kahve Dünyası gibi markaların dükkanları yer almaktadır.
Sanatın Kalbi Burada Atacak
Taksim meydanının göbeğinde yer alan İstanbul AKM, kusursuz akustik özelliklere sahip salonları ile yurt içi ve yurt dışından önemli sanatçı ve toplulukları ağırlayacak.
- Merkezin yıl içerisindeki etkinliklerini bu link’ten takip edebilirsiniz: https://akmistanbul.gov.tr/
Yeşilçam Sineması
Yönetmen Reis Çelik tarafından kurulan Yeşilçam Sineması 1998 yılında İmam Adnan Sokakta sadece bağımsız filmlerin gösterildiği, hiçbir dağıtım şirketine bağlı olmayan tek sinema olarak kapılarını açtı.
Bir Nostalji
Bağımsız filmlerin yanı sıra kısa film ve belgesel gösterimlerine de yer veren Yeşilçam Sineması ayrıca yönetmen, oyuncu veya ülke temalı film haftaları ile kısa film ve belgesel festivallerine de ev sahipliği yapmıştır.
Gelenek AKM B3 Katında Devam Ediyor
Yıllarca İmam Adnan Sokakta onlarca film izlediğim sinema artık bu geleneğini Atatürk Kültür Merkezinin B3 katında bulunan 100 kişilik salonu ile sürdürüyor. Eski yerinde son zamanlarının hayli sönük olduğunu bildiğim sinemaya yeni yerinde sanki biraz canlılık gelmiş gibi. İmam Adnan Sokaktaki yerinden beri devam eden Burcu ve Dilan’ın enerjisi bu canlılığın bir göstergesi gibi. AKM içerisinde birçok kahve dükkanı yer alsa da kahvenizi eski filmlerden fotoğraflarla bezenmiş olan Yeşilçam Sinemasının içinde yer alan kahveciden içmenizi tavsiye ederim.
- Yeşilçam Sinemasında izleyeceğiniz filme karar vermek için ve tüm etkinliklerden haberdar olmak için: https://akmistanbul.gov.tr/tr/akm-yesilcam-sinemasi
Atatürk Kitaplığı
Yeşilçam Sinemasında güzel bir film izledikten sonra AKM’nin alt kapısından çıktığınızda göreceğiniz tabela üstte gördüğünüz fotoğraftır.
Cumhuriyet döneminin ilk kütüphanelerinden biri olan ve İBB Taksim Atatürk Kitaplığı olarak da bilinen kitaplık İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı merkez kütüphane olarak halka ve özel araştırmacılara hizmet vermektedir.
1981 Yılından Beri Bu Binada
Kitaplık binası Cumhuriyetin 50.yılında Koç Holding A.Ş. tarafından Türk ulusuna ve İstanbul şehrine armağan edilmiş ve İstanbul halkının hizmetine sunulmuştur.
İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı 21 kütüphaneden biri olarak hizmet veren Atatürk kitaplığı; 50.000’e yakın çeşitli yazma, albüm, atlas-harita, takvim, salname, kartpostal, ayrıca gazete, Atatürk, İstanbul, başvuru gibi özel koleksiyonları bünyesinde barındırıyor. Ayrıca kütüphanede önemli koleksiyonların, bilgi ve belgelerin yırtılıp kaybolmasını önlemek için dijital ortama aktarma çalışmaları devam etmektedir.
Sadece Kütüphane Değil
Kitapların yanı sıra, 500 bin kitap kapasiteli deposu, cilt ve onarım atölyesi, arşivi, konferans ve sergi salonları, fotokopi ve mikrofilm servisleriyle sürekli bir gelişme içerisinde olan kitaplık yıl içerisinde çeşitli kültür ve sanat etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor. Ağustos sonunda gerçekleştirdiğim ziyaretimde İBB ve İstanbul Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı ile Tiyatro Eleştirmenliği Dramaturji Bölümünün ortak çalışması olan İBB Arşivlerinde Moliere’den Molyer’e (Moliere 400 yaşında) sergisine denk geldim. Molyer’in yanı sıra tiyatro tarihimizde yer alan büyük ustaların isimlerinin de yer aldığı bu sergi güzel bir çalışmanın ürünü olmuş.
Kitaplık binasına girmek için giriş katındaki bankoya kimliğinizi bırakıp turnikelerden geçerek size verilen numaralı yerlere geçebilirsiniz. Eşsiz bir İstanbul manzarasına sahip olan kitaplık öğrencilerin ders çalışmaları için çok uygun bir ortam. Giriş katında kitapların ve çalışma alanlarının bulunduğu kitaplığın alt katında ise özel çalışma alanları, el yazmaları ve bilgisayarlar bulunuyor.
Kitap Bağışı Yapmaya Ne Dersiniz?
Atatürk Kitaplığı gezinizi de bitirdiğinize göre bahçeye çıkıp yeşilliğin ve manzaranın tadını çıkarma vakti geldi. Siz keyif yaparken ben de hem kitaplık hakkında detaylı bilgiye ulaşabileceğiniz linki paylaşıyor hem de 3 farklı şekilde nasıl kitap bağışı yapabileceğinizden bahsediyorum.
- Bizimle iletişime geçebilir ya da tüm kütüphanelerimize elden teslim etmek suretiyle kitap bağışında bulunabilirsiniz.
- Bağışlamak istediğiniz kitapları kolileyerek size en yakın MNG Kargo şubesine aşağıda belirtilen referans numarası ve şube adıyla teslim edebilirsiniz.
- Dilerseniz bağışlamak istediğiniz kitapları, MNG Kargo’nun “Kurye Çağır” hizmetiyle adresinizden ücretsiz teslim aldırabilirsiniz.
- MNG Kargo Referans No: 139243047
- Adres: Kitap Sağlama Birimi, Gençosman Mah. Doğanay Sokak No:1 Güngören/İstanbul
- İletişim
E-Mail: kitapbagis@ibb.gov.tr Telefon: 0 (212) 249 09 45 / Dahili: 5774 - Link: http://ataturkkitapligi.ibb.gov.tr/ataturkkitapligi/index.php
İstanbul’u Yaşamaya Var mısınız?
Ve yazıma Deniz Som’un Cumhuriyet Yayınlarından çıkan ve okumanızı önerdiğim Hey İstanbul 1 kitabındaki dizeler ile son veriyorum.
“İstanbul’un tarih kokan sokaklarında avare duygular dolaşıyor.
Günlük koşuşturmanın telaşıyla önünden gelip geçilen ama hepsi aşina anıt kapılar, şöyle aralanınca bambaşka dünyalara açılıyor.
Tarihin sayfalarından duvarlara sinmiş öyküler bir anda canlanıyor ve sanki o an geleceğin anıları şekilleniyor.
İstanbul kimseyi umursamadan kendini yaşıyor.
İstanbul’u yaşamak gerekiyor.”