Ortahisar – Göreme yolu yine gündemde…

Last Updated on 28 Eylül 2022 by Yaşar Çelik

Ortahisar – Göreme yolu yine gündemde… CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç sosyal medya hesabı üzerinden konuya ilişkin bir paylaşımda bulundu.

Ağustos ayının başında “Kapadokya’da milyonlarca yılda oluşmuş Peri Bacaları’nın Ortahisar – Göreme yolunun yapımı nedeniyle yıkıldığı” yönünde haberler medyada yer almıştı.

Bu haberlerin ardından Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından yol projesi hakkında bir basın açıklaması yayımlamıştı.

KAPADOKYA ALAN BAŞKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Basın açıklamasında; “Göreme Beldesi’ni Ortahisar Beldesi’ne bağlayan mevcut 2.8 km’lik yolun Peri Bacaları, kaya oluşumları, tescilli kültür varlıkları ve kilisenin önünden geçtiği ve ağır tonajlı araç trafiği nedeniyle kültür varlıklarına zarar verdiği” belirtildi.

“Mevcut yolun sürdürülebilir olmadığı, doğal ve kültürel varlıkları olumsuz etkileyerek zarar verdiği ortaya çıktığı ve alternatif bir yol çalışması gerekliliğinin doğduğu” ifade edilen açıklamada; “Alternatif yol çalışmaları 2.2 km uzunluğunda olup genişliği 5 ile 7 metre arasında değişen kadastral yol hattındadır. Güzergah çalışmalarından sonra arkeolojik jeoradar çalışmaları yapılmış herhangi bir taşınmaz kültür ve tabiat varlığına rastlanmadığı tespit edilmiştir” denildi.

Basın açıklaması kapsamında; “Medyada yer alan söz konusu haberlerin kamuoyunu yanlış yönlendirdiği ve manipülatif olduğu; yapılan yol çalışması ile sorunların giderilmesinin amaçlandığı” ifade edildi.

Ortahisar – Göreme yolu yine gündemde…

ALİ ÖZTUNÇ’TAN PAYLAŞIM

Bugün ise Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, sosyal medya hesabı üzerinden konuya ilişkin bir paylaşımda bulundu.

Bölgede iş makinalarıyla yürütülen çalışmaların görüntülerini de paylaşan Ali Öztunç; “Ortahisar – Göreme arasında yol yapacağız diye milyonlarca yıllık peribacaları yıkılıyor. Bu yapılan tarihe, Anadolu’ya ihanettir. Yol başka güzergahtan yapılabilir ama bu peribacaları bir daha asla gelmez. Bu ihanetin hesabını sormak boynumuzun borcu.” ifadelerine yer verdi.

“GÖREVİNİZ BU REZALETE SON VERMEKTİR”

Ali Öztunç, bir diğer tweet’inde ise “UNESCO Dünya Kültür mirası listesinde bulunan Kapadokya’daki peri bacaları iş makineleriyle yıkılıyor. @TCKulturTurizm ve @MehmetNuriErsoy tarih, kültür ve turizm adına binlerce yıllık mirasımıza, varlığımıza iş makineleri saldırıyor. Göreviniz bu rezalete son vermektir” ifadelerini paylaştı.