Türkiye’nin güneyinde yer alan Muğla, eşsiz denize ve doğaya sahip bir ilimizdir. Türkiye’de yaz tatili denilince akla gelen tatil beldelerinin tamamı Muğla’da yer alıyor. Hem hareketli hem de eğlenceli bir tatil alanlarına sahip olan Muğla’da sakin bir tatil yapmayı tercih ediyorsanız Datça’yı düşünmenizi öneriyoruz. Datça’ya nasıl gidilir? Datça’da mutlaka görülmesi gereken yerler
Datça aslında bir yarımadadır. Havasının temizliği efsanelere konu olan bu belde, temiz denizi ve eşsiz doğası ile sakin bir Ege tatili yapmak isteyenlerin uğrak noktası haline geliyor. Yunanistan ile adalar aracılığıyla komşu olan Datça, hem Yunan hem de Türk kültürünü taşıyan izlere sahip. Türkiye’nin birçok noktasında ziyaretçi çeken Datça, ulaşım açısından da oldukça iyi bir noktadadır. Dilerseniz Datça’ya nasıl gidildiği hakkındaki bu yazımıza göz atarak Datça gezinizin planını yapmaya başlayabilirsiniz.
Datça Hakkında Genel Bilgiler
Muğla’da bulunan bu yarımada, yaklaşık 250 km’lik bir sahil şeridine sahiptir. Bu büyük sahil şeridinde birçok plaj ve koy yer alıyor. Özellikle Datça’daki plajlarda bulunan kumlar oldukça özeldir. Kumlarının yanı sıra deniz suyunun da şifalı özelliklere sahip olduğuna inanılan Datça hem Ege’nin hem de Akdeniz’in sularını bünyesinde bir arada barındırabilen nadir yerlerin başında geliyor.
Plajlarının yanı sıra doğası ile de dikkat çeken Datça, Türkiye’nin en temiz havaya sahip yerleri arasında başı çekiyor. Türkiye özelinde bakıldığında birçok bitki türü Datça’da kendine yaşam alanı buluyor. Ayrıca birçok kuş türüne de ev sahipliği yapan bir yer olma özelliğine sahiptir. Su altı yaşamında da eşsiz canlılara ev sahipliği yapan birçok koy bulunuyor.
Datça, 14. yüzyıldan bu yana Türk hakimiyeti altında kalan bir bölgedir. Hatta Osmanlı’nın sondan bir önceki padişahı Mehmet Reşat döneminde kısa bir süreliğine de olsa Reşadiye adıyla anılmış. Ancak günümüzde Datça olarak bilinen bu yarımadada bu kısa süreli ismin izinin devam ettiği Reşadiye Mahallesi bulunuyor. Datça her ne kadar turistik bir yer olsa da yerli halkının da bulunduğu bir yerdir. Yörük Türklerinden oluşan yerli halkın başlıca geçim kaynağı tarımdır. Özellikle adada bulunan zeytin ağaçları adanın genel ekonomisine yüksek katkı sunuyor.
Datça’ya Uçakla Nasıl Gidilir?
Siz de bu yaz tatilinizi Datça’da geçirmeyi düşünenlerdenseniz ulaşım konusuna da kafa yormanız gerekebilir. Datça Muğla’ya bağlı olduğu için hava yolu açısından oldukça şanslıdır. Muğla’da iki adet havalimanı bulunuyor. Datça’ya ulaşımda hem Muğla-Dalaman Havalimanı’nı hem de Bodrum-Milas Havalimanı’nı tercih edebilirsiniz.
Özellikle yaz aylarında Türkiye’nin hemen hemen her noktasından Muğla’ya uçuşlar gerçekleştiriliyor. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyük şehirlerden bu iki havalimanına aktarmasız olarak uçuş yapabilirsiniz.
Yolculuğunuzda Bodrum-Milas Havalimanı’na uçak bileti tercih ettiyseniz, Datça’ya ulaşımınız yaklaşık 2- 2.5 saat sürecektir. Uçaktan indikten sonra havalimanında bulunan Havaş servisleri ile yaklaşık 40 dakika içinde Bodrum Merkez’de olabilirsiniz. Merkeze indikten sonra yapacağınız şey Datça’ya giden feribota binmek olacaktır. Feribot, sizi yaklaşık 1.5-2 saat içinde Datça Yarımadası’na getiriyor. Feribot ile ulaşımda Ege’nin sularının keyfini çıkarabilir, eğlenceli bir deniz yolculuğu geçirebilirsiniz.
Eğer yolculuğunuzda Muğla-Dalaman Havalimanı’nı kullanmayı düşünüyorsanız havalimanına iniş yaptıktan sonra burada bulunan özel otobüs seferleri ile 2-2.5 saat içinde Datça’ya kara yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Ancak bu özel otobüs seferi çok sık bulunmadığı için bir diğer seçenek daha bulunuyor. Dilerseniz havalimanında bulunan otobüsler ile Marmaris’e ulaşım sağlayabilir, akabinde Marmaris’te bulunan şehir içi minibüs seferleri ile Datça’ya ulaşım sağlayabilirsiniz. Datça’ya ulaşım rotanızı belirlerken aynı anda hem uçak hem de feribot bileti alabileceğiniz noktaları tercih etmenizi öneriyoruz.
Datça’da Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler Nerelerdir?
Datça hem tarihi noktalara hem de doğal güzelliklere ev sahipliği yapan bir noktadır. Datça tatilinde birçok koy ve plaj keşfedebilir, antik dönemlerden kalma kalıntıları ziyaret edebilir veya doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Dilerseniz Datça’ya gelince görmeden dönülmez denilen noktalara birlikte göz atalım.
Knidos Antik Kenti
Günümüzde bir tatil beldesi olarak bilinen Datça, bundan uzun uzun yıllar önce Ege’nin önemli ticari ve kültürel noktalarından birine ev sahipliği yapıyordu. Datça’nın tarihi bin yıl değil on bin yıl ile ölçülebilecek bir eskiliğe sahiptir. Milattan önce 14. yüzyıl Datça Yarımadası’nın en parlak dönemleri arasında yer alıyor. Pers ve Dor medeniyetlerinin kurduğu Knidos, dönemin ticari dengesinde kendini kısa sürede üst sıralara taşımayı başarmış bir şehir devleti olarak öne çıkıyor.
Knidos Antik Kenti’nde bu medeniyetlerin yaşamı hakkında birçok iz bulabilirsiniz. Bu ören yerini ziyaret etmenin yanı sıra eşsiz bir manzarayı seyredebilir, hatta sakin bir noktada denize girmeyi seviyorsanız burada bulunan plajı değerlendirebilirsiniz. Ayrıca Datça’da yapılan yat turlarına katılırken Knidos’a getiren bir turu tercih etmeniz yolculuğunuzun da keyifli geçmesini sağlayacaktır.
Palamutbükü Koyu
Suyun en güzel halini görmek isteyenlerin tercih edeceği Palamutbükü, Datça’ya 30 km uzaklıkta bulunuyor. Datça’nın Akdeniz’e bakan yüzü olan Palamutbükü, mavi ve yeşil tonlarının baskın olduğu berrak bir suya sahip. İsmini palamut balığından aldığı düşünülse de bölgede bulunan palamut ağaçlarından dolayı bu isme sahip. Palamutbükü, Datça’nın turistik noktalarının başında geliyor. Bu noktada hem denize girebilir hem de çevresinde bulunan restoran ve kafelerde denize karşı oturabilir veya keyifli bir yemek yiyebilirsiniz.
Kızlan Köyü
Gidilen bir yöreyi tam anlamıyla anlamak için o yörenin taşrasını ziyaret etmek iyi bir seçenektir. Yörenin taşrasında hatta köylerinde bölgenin ruhunu hissedebilir, geçmişi hakkında net bir bilgiye sahip olabilirsiniz. Datça’da birçok köy bulunsa da aralarında Kızlan Köyü daha ön plana çıkıyor. Kızlan Köyü, sahip olduğu tipik Akdeniz Yel Değirmenleri ile sizleri karşılıyor. Tamamen taştan yapılan bu yel değirmenleri yörenin ruhunu yansıtıyor. Kızlan Köyü’nde Datça’nın en sevilen iki ürünün de en lezzetli ve özel halini bulabilirsiniz. Datça Olive Farm’da Datça’nın özel toprağında yetişen zeytinleri keşfedebilir, şarap evinde ise özel olarak üretilen şarapların tadına bakabilirsiniz. Ayrıca bu noktada bulunan Gebekum’da ise yürüyüş yapabilir, sörf seviyorsanız sörf yapabilirsiniz.
Aktur Plajları
Datça, geniş sahil şeridi ve coğrafi özellikleri sayesinde birçok koya ve plaja sahip bir nokta olma özelliğine sahip. Bölgenin ünlü Aktur Plajları mavi ve yeşilin en güzel tonlarını bir arada sunuyor. Tertemiz plajlara sahip Aktur’da hem denizin tadını çıkarabilir hem de yat turlarına katılım sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu noktaya uğradığınız zaman yerel pazarını gezmenizi de tavsiye ediyoruz. Balık tutmaktan hoşlanıyorsanız Datça’daki en iyi avlaklardan biri de Aktur Plajları olarak geçiyor. Burada Ege Denizi’ne ait birçok balığı avlayabilir, amatör balıkçılığın keyfini çıkarabilirsiniz.
Eski Datça
Datça’nın ruhunu barındıran bu nokta, ünlü şair Can Yücel’in adı ile anılıyor. Yığma taş evlerin bulunduğu dar sokakları, begonvillerle süslü caddeler ve tarihi birçok bina sizlere adeta bir zaman yolculuğu yaptırıyor. Can Yücel’in yaşadığı evi dışarıdan görebilirsiniz. Ayrıca sokaklarda bulunan tezgahlardan yöreye ait el yapımı ürünlerden ve hediyelik eşyalardan da satın alabilirsiniz. Ayrıca bu noktada birçok kafe ve restoran da bulunuyor. Bu noktalarda Datça mutfağından lezzetleri keşfedebilirsiniz.