Sianji Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakır: 2022 yılını 39 milyona yakın turist ve 32 – 33 milyar dolar civarında turizm geliriyle kapatacağımızı ön görüyorum
Sianji Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakır, 2022 turizm sezonuna, Türkiye turizmini daha ileri seviyelere taşımak için atılması gereken adımlara ve TGA’ya yönelik eleştirilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Turizm Günlüğü olarak yönelttiğimiz sorulara Recai Çakır’ın verdiği cevaplar şu şekilde:
2022 turizm sezonu hakkında neler söylemek isterseniz?
2022 yaz sezonu, Sianji Hotels Well Being Resort olarak bizim açımızdan, pandemi öncesi 2019 yılına göre doluluk oranları açısından çok daha iyi geçti. 2019 yılına göre yaklaşık yüzde 50 oranında daha iyi bir doluluk oranı yakaladık. 2022 sezonunda, karlılık düşük olsa da doluluk açısından iyi bir seviye yakaladık.
RECAİ ÇAKIR’DAN 2022 ÖNGÖRÜSÜ
Otellerin iyi bir doluluk oranı yakalamasına rağmen artan iş gücü maliyeti, elektrik, gaz, gıda ve içecek gibi kalemlerdeki ciddi maliyet artışları “karlılık” anlamında kar marjlarını daralttı.
Türkiye genelinde 2022 yılını 39 milyona yakın turist ve 32 – 33 milyar dolar civarında turizm geliriyle kapatacağımızı öngörüyorum.
Bodrum 2022 turizm sezonunu nasıl geçirdi?
Bodrum’da, mass turizmi ile anılan Antalya’ya göre konaklama fiyatları biraz daha yukarı seviyelerdeydi.
Antalya, yaklaşık 750 bin – 880 bin yatak seviyesine sahipken Bodrum’da kaliteli yatak kapasitesi toplam 100 bin seviyesinde. Neredeyse 8’de 1’i kadar…
“ANTALYA SEZONU DOLU GEÇİRDİ AMA…”
Bunun yanı sıra Bodrum’un iklimi, koyları, eğlencesi, Bodrum’un tipik Akdeniz mimarisi, rutubetin az olması ve bu nedenle boğucu sıcakların az olması gibi birçok artılarla Bodrum, Antalya’dan daha iyi bir sezon geçirdi diyebiliriz.
Antalya, 2022 sezonunu çok dolu geçirdi ama fiyatlar maalesef istenen düzeyde değildi.
AKDENİZ ÇANAĞI’NDA FİYATLAR VE TÜRKİYE
Akdeniz Çanağı ölçeğinde değerlendirecek olursak dört önemli ülkenin fiyatlarına bakıldığı zaman; 5 yıldızlı otel fiyatlarının ortalaması en pahalı olan destinasyon Fransa 419 Euro civarında, ondan sonra gelen İtalya 402 Euro civarında, İspanya 380 – 390 Euro aralığında…
Hem turist sayısı hem turizm gelirleri bakımından bizim gerimizde olan Yunanistan dahi 368 Euro seviyesindeyken; Türkiye’de 5 yıldızlı otellerde, (bunun %50’sine yakını da “her şey dahil” konseptte hizmet veriyor); 152 Euro civarında… Biz otellerimizi Avrupa’nın neredeyse yarısından da az fiyata pazarlıyoruz.
2022 SEZONUNUN ARTILARI VE EKSİLERİ
Bu sezon artısı aslında önümüzdeki yıla yansıyacak ve önümüzdeki yıla faydası olacak. Bu yıl geçtiğimiz son iki yıl gelmeyen Avrupalıların önemli bir bölümü geldi. Hem fiyat avantajı hem servis avantajı hem otellerimizin yeniliğini dikkate alarak seneye Avrupa’dan gelecek tatilci sayısı daha da artacak.
Bu senenin en önemli eksisi; Rusya – Ukrayna Savaşı oldu. Bu savaş olmasaydı bence bizim fiyatlarımız biraz daha yukarı çıkabilirdi. Turizm gelirleri anlamında da daha fazla gelir elde edebilirdik. Bunun yanında da daha ciddi bir sayıda turist ağırlayabilirdik. Yaklaşık 3-4 milyon turist kaybımız var.
TGA ile ilgili TÜRSAB’dan ciddi eleştireler var. Siz bir otelci olarak TGA hakkında artılarını ve eksilerini ele alarak neler söylemek istersiniz?
Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı (TGA) aslında bir üst kurul gibi çalışıyor ama şu ana kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın güdümündeydi. Bana göre bu iş tamamen profesyonellere bırakılmalı.
Diğer yandan TGA’da görev alanların sayısını artırıp, tüm Türkiye’yi kapsayan, tüm Türkiye’nin dengeli bir şekilde temsil edildiği bir hale gelmesi lazım.
“TÜRSAB’IN ELEŞTİRLERİNE KISMEN KATILIYORUM AMA…”
TGA kapsamında toplanan fonun doğru yönetilmesi halinde Türkiye’nin tanıtımına çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.
TÜRSAB’ın eleştirilerine kısmen katılıyorum ama oradaki görev alanların bence sektörü çok iyi bilen, tecrübeli insanlardan oluşması gerekiyor. Sadece bir kurumu temsil etmesi için gönderilen ama etkin çalışmalar yürütmeyen kurum üyelerinin olduğunu biliyorum.
Bence, Bakanlığın çekilmesi tamamen profesyonellere bırakılması olumlu bir gelişme…
TÜRKİYE TURİZMİNİ DAHA İLERİ SEVİYELERE TAŞIMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
Türkiye turizmini daha ileri seviyelere taşımak adına neler yapılabilir?
Biraz önceki Türkiye’nin fiyatlandırma konusunda vermiş olduğum bilgilerde bize en yakın ülke; Yunanistan onun bile yarı fiyatına pazarlıyoruz. Bizim, fiyat ve hizmet kalitesi bakımından yeterli karşılığı alamadığımız gözüküyor. Bunun doğru yönetilmesi halinde ki buna hem özel sektör hem Türkiye’nin STK’ları hem ilgili Bakanlıklara görev düşüyor; hak ettiğimiz seviyelere ulaşacağımıza inanıyorum.
Eşgüdüm halinde çalışılmasıyla, gerçekçi Turizm Master Planı ve 5 – 10 – 20 yıllık hatta 50 yıllık planlamaların yapılmasıyla Türk turizmi Dünya’da ilk 3’e girebilir hatta ilk 1’i bile zorlayabilir.
“TURİZMİ 81 İLE VE 12 AYA YAYMALIYIZ”
Türkiye’de turizm 81 ile yayılmamalı çünkü her şehrimiz tarihi ve kültürel zenginliklere sahip; bunları gün yüzüne çıkartıp, tanıtmalıyız.
Türkiye sadece, İstanbul’dan, Kapadokya’dan, Bodrum, Antalya’dan veya İzmir – Çeşme’den ibaret değil… Türkiye’nin çok daha zengin, önemli potansiyeli var. Her şehri ayrı bir kültür… Birçok değerlerimiz var. Bunların hepsi değerlendirildiği zaman Türkiye turizmi daha yukarı seviyelere çıkabilir.
Bir de turizmi 12 aya yaymamız gerekiyor. Bunun alt yapısını çalışmamız halinde Türk turizmi 100 milyon turist ağırlayacak potansiyele ulaşır. Tesislerimizi 12 ay çalışacak hale getirmemiz için Avrupa’nın üçüncü yaş grubu dediğimiz 65 yaşın üzerindeki insanları kışın Türkiye’de ağırlayabiliriz.
İskandinav ülkelerinde güneş sadece 2 ay var, 10 ay karanlık… O ülkedeki insanların çoğu yaşlı nüfus grubunda ve emekli durumda. Onların çoğunu 5 yıldızlı otellerimizde kış aylarında burada ağırlama şansına sahip olabiliriz. Onun için de sadece özel sektörün çalışması yetmiyor, özel sektör ve Türkiye’deki STK’larla beraber ilgili bakanlıkların iş birliği ile bu yabancılar Türkiye’ye getirilebilir. Recai Çakır 2022 turizm