Last Updated on 24 Ekim 2022 by Yaşar Çelik
Diyarbakır Cezaevi müze yapılmak üzere mülkiyeti Adalet Bakanlığından Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cezaevinin anahtarını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a teslim etti.
Bakan Bozdağ yaptığı açıklamada “Geçmişten ders alan ve geleceğe daha iyi hazırlanan bir Türkiye için burası bilim, kültür ve bir ibret ve iyilik merkezi olarak Diyarbakırlılar başta olmak üzere aziz milletimize hizmet edecektir” diyerek şöyle devam etti:
Bakan Bozdağ: Bundan sonra söz de icraat de onun
“Daha önce Yassıada mahkemelerinin yapıldığı ve ülkemizin seçilmiş başbakanı ve bakanlarının idamına giden süreçlerin ve onların cezaevi dönemlerinin yaşandığı o büyük cinayete ilişkin hadiselerin bulunduğu alanı da biz Demokrasi ve Özgürlükler Adası yaptık ve oranın da kapısına hem kilit vurduk hem büyük bir anı merkezi, hatıra merkezi ve demokrasi tarihimiz, özgürlükler bakımından da önemli bir mekan haline getirdik. Daha önce yine Ulucanlar Cezaevi de aynen Diyarbakır Cezaevi’miz gibi kötü hatıraları ve hak ihlalleri ile anılan bir yerdi. Oranın da kapısına kilit vurduk. Daha sonra orayı da anı müze haline getirdik. Bundan sonra Diyarbakır Cezaevi’nin de daha güzel anılmasını sağlayacak değerli Kültür ve Turizm Bakanı’mızdır. Ben anahtarı da kendisine emanet ettim. Artık bu anahtar cezaevi müdürlerinin, infaz koruma memurlarının eliyle değil, anı müzesi sahiplerinin, kültür elçilerinin, iyilikle yarışanların elinde olacaktır. Ben Sayın Bakanımıza büyük bir onurla böyle bir kapıya kilit vurmanın heyecan ve şerefiyle anahtarı teslim ettim. Bundan sonra söz de icraat de onun.”
Bakan Ersoy: Cezaevini kültür yuvası haline getiren bir bakanlık olma şerefini yaşayacağız
Bakan Bozdağ’dan cezaevi anahtarını teslim alan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet N. Ersoy da şunları kaydetti:
“Burası yeniden planlanırken aslında anı-müze olarak planlanacak ama cazibe noktası haline gelmesi için kültürel etkinliklerle, kültürel noktalarla da canlandırılacak. Başta Diyarbakır olmak üzere vatandaşların birçok sebepten dolayı burayı düzenli ziyaret etmeleri ve her ziyarette geçmişte yapılan yanlışları görüp ders çıkarmaları esas alınıyor. Eskiden girilmesi yasak olan, girilmesi çok zor olan girdikten sonra da çıkması çok zor olan bir yerdi. Şimdi girilmesi de çıkması da kolay olan halkla bütünleşen bir merkez haline gelecek. Biz de cezaevini bir bilim yuvası, kültür yuvası haline getiren bir bakanlık olma şerefini yaşayacağız inşallah.”