Last Updated on 28 Ekim 2022 by Turizm Günlüğü
Hindistan sokakları, milyonlarca Hindu’nun yaktığı mumlar ve ışıklarla rengarenk bir görünüme büründü. Hindistan’ın ünlü festivali
Hinduların kutladığı bu bayram Işık festivali olarak da biliniyor. Bu sözcüğün kelime anlamı Işık demeti olurken her yıl kış arefesinde kutlanıyor ve ışığın karanlıkla, iyiliğin kötülükle olan savaşı olarak kabul ediliyor.
Hindu’ların takvimi Ashvin ayının 13’ü gününe, karanlık 2 haftanın başlangıç anına denk gelen ulusal festivaldir. 5 gün devam festival aynı zamanda yeni yıl kutlamalarına da referanstır.
Diwali kutlamalarının hazırlıkları aylar öncesinden başlamaktadır. Öyle ki halk bu özel gün için birbirlerine hediye alarak, atölye düzenlemesi yaparlar. Kimi topluluklarda 1 gün kutlanan Diwali, kimi topluluklarda ise altı gün sürer. Her sene kutlanan Diwali süresince ülkede beş gün resmi tatil ilan edilir.
Festivalin kutlandığı her gün için farklı bir ritüel var. Festivalin ilk günü, temizlik ve alışverişle geçiyor. İkinci gün, evlerin ve sokakların dekore edilmesine ayrılıyor. Festivalin coşkusunun doruğa ulaştığı gün ise üçüncü gün. Üçüncü günde aileler bir araya geliyor, dualar ediliyor, yemekler yeniyor ve elbette ışık ve havai fişek gösterileri ile şehirler aydınlatılıyor. Dördüncü ve beşinci günlerde de aile ve akraba ziyaretleri devam ediyor.
Ev ve sokaklarını da özel ışıklarla donatan Hindular, bayrama girerken kötülüklerden arınmak niyetiyle vücutlarını biber, susam veya Hindistan cevizi yağıyla yıkıyor.
Haftalar öncesinden bayram hazırlıkları yapan Hindu aileler, bayram boyunca evlerine uğramak isteyenlere kapılarını açıyor.
Ülkenin en önemli festivallerden biri olan ve son iki yıldır Covid-19 salgınının gölgesinde kutlanan Diwali Festivali için bu yıl ülke genelinde sokaklar ışıklarla donatıldı.
Diwali Işık Bayramı, Hindistan’ın yanı sıra; Malezya, Nepal, Sri Lanka, Myanmar, Guyana, Singapur ve Fiji gibi ülkelerde de kutlanıyor.
Şeytana karşı zaferi temsil eden Diwali’yle ilgili birçok rivayet söz konusu. Bunlardan en yaygını kral Rama’yla ilgili. Anlatıya göre Rama, tanrı Vishnu’nun 7. sıradaki avatarıdır, yani tanrının dünyadaki vücut bulmuş hâlidir. Rama, Sri Lanka’daki bir şeytan tarafından alıkonunan eşi Sita’yı kurtardığında kuzeye doğru ilerledikçe milyonlarca ışık ona eşlik etmiştir. Bu yüzden Diwali’nin anlamı, “Işık Demeti”dir. Hindular, bu tarihler arasında zenginlik tanrıçası Lakshmi’nin evlerini ziyaret ettiğine inanırlar. Sadece Hindular değil, Caynistler, Sihler ve Newar Budistleri de Diwali’yi kutlar.
Festivali kutlayan Hindular evlerinin yanı sıra sokakları ve caddeleri de farklı şekillerde ışıklandırıyor. Bununla birlikte pek çok Hindu festival gününde evlerinin önünü “rangoli” ismi verilen ve renkli kumlarla oluşturulan desenlerle süslüyor.
Festival boyunca ışığın, iyiliğin, bolluk ve bereketin evlerini ziyaret edeceğine inanan Hinduların geleneksel lambaları, hem evlerde hem de sokaklarda adeta bir görsel şölen yaşanmasını sağlıyor.
Bütün Hindistan’da özellikle de büyük şehirlerdeki Hindular festival bağlamında gökyüzünü de ışıklandırıyor. Bunun için kullanılan en yaygın araç ise havai fişekler. Hindistan’daki bazı eyaletlerde havai fişek kullanımı yasak olmasına rağmen Diwali festivalini kutlayan Hindular yasağa aldırış etmiyor. Bununla birlikte Hindistan’da zaten önemli bir sorun olan hava kirliliği festival boyunca önemli ölçüde artıyor.
Ülkenin en kalabalık eyaletlerinden Uttar Pradeş’e bağlı Ayodhya kentindeki Saryu Nehri’nin kenarında 1,5 milyondan fazla toprak gaz lambası 45 dakika boyunca bölgeyi aydınlattı.
Hindistan’ın ünlü festivali