İlk kez 2019 yılında kapılarını ziyaretçilere açan Antalya Turizm Fuarı’nın organizatörü, baş mimarı GMT Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Meral ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Selçuk Meral ATF
Antalya Turizm Fuarı 2022 (ATF 22) kapsamında GMT Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Meral ile, Antalya’da bir turizm fuarı düzenleme fikrinin nasıl ortaya çıktığını, fuarın dünden bugüne hikayesini ve ileriki yıllara yönelik hedef ve planlarını konuştuk.
GMT Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Meral, ilk olarak neden Antalya’da bir turizm fuarı düzenlenmesi gerektiği konusunda ısrar ettiği ve kendisini harekete geçiren unsurlara ilişkin açıklamada bulundu. Selçuk Meral ATF
“YERİNDE PAZARLAMA, YERİNDE TANITIM PAROLASIYLA YOLA ÇIKTIK”
“Yerinde pazarlama, yerinde tanıtım” parolasıyla yola çıktıklarını belirten Selçuk Meral; “Turizm fuarlarının %99’u müşterinin olduğu yerde düzenleniyor, bu 30 – 40 senedir böyle yapılıyor. Buradaki mantık, ürünü müşterinin ayağına götürmek. Ama Dünya değişti, bence ben ürünümü en iyi kendi dükkanımda, kendi vitrinimde sergileyebilirim. İnsanları en iyi kendi evimde misafir edebilirim. Turizm en kilit noktası samimiyet, o yüzden ben samimiyetle tüm dostlarımızı buraya davet ederek yerinde pazarlamayı, yerinde tanıtmayı istedim” açıklamasında bulundu.
“SADECE ANLATARAK DEĞİL DESTİNASYONU HİSSETMELERİNİ DE SAĞLAYARAK TANITIYORUZ”
Selçuk Meral yurt dışında düzenlenen turizm fuarlarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
“Biz, burada katılımcılara Antalya’yı sadece anlatarak değil destinasyonu hissetmelerini de sağlayarak tanıtıyoruz. Berlin’deki fuarda 15 dakika görüşüyorsunuz ama fuar katılımcısı sonradan gündelik hayatına dönüyor. O günlük hayatın içerisinde sen bir bilgi kırıntısı olarak, bir bilgi olarak data’ya ekleniyorsun. Ama yerinde pazarlama yaptığımızda his olarak katılımcıların bilgilerinin, anılarının arasına karışıyorsunuz. Biz bunu yapmak istedik.”
“SEZONUN SON CÜMLELERİ VE ÖNÜMÜZDEKİ SEZONUN İLK CÜMLELERİ ANTALYA TURİZM FUARI’NDA SÖYLENİYOR”
Fuar tarihi olarak özellikle Ekim ayını tercih ettiklerini belirten Selçuk Meral; “Şu an, 2022 sezonunun sonu, 2023 sezonunun ise başlangıç arifesi… Dolayısıyla 2022 için birbirimize teşekkür edebiliriz. 2023 sezonu için de “Şimdi ne yapacağız?” diyebiliriz. Yani tamamladığımız sezonun son cümlelerinin ve önümüzdeki sezonun ilk cümlelerinin Antalya’da kurulmasını istedik” dedi.
“TURİZMİN KALBİ: ANTALYA… BU KALP ATMALI Kİ ÜLKE TURİZMİ HAYAT BULSUN”
Antalya Turizm Fuarı’nın 4 yıllık zorlu sürecini ise GMT Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Meral, şu benzetme ile anlattı:
“Dünyanın farklı bölgelerinde yeni doğan çocukların sağlıklı olması için soğuk denize sokulup çıkarıldığını duymuşsunuzdur. Bizim, eski Türk adetlerinde de varmış bu… Buradan yola çıkarak; biz bu fuar işine “çivileme” şekilde girdik diyoruz. 2019 yılında yaptığımızda, başarısız olacağımızı düşünenler vardı. Antalya Turizm Fuarı’nın ilk yılında organizasyonun altından başarıyla kalktık. Ondan sonra çocuk 2-3 aylık iken pandemi süreci başladı. Buna rağmen 2021 yılında Mayıs ve Ekim olmak üzere iki önemli organizasyon gerçekleştirdik. Antalya Turizm Fuarı’ndan vazgeçmedik. Çünkü turizmin kalbi burasıydı ve bu kalp atmalı ki, öncelikle o kalp ile birlikte yaşayan insan, personel ve ailesi, beldesi, şehri ve sonunda tüm ülke hayat bulabilsin istedik. Hiç vazgeçmedik.”
“DÜNÜN BİLGİSİ İLE YARINI OLUŞTURMAK İSTEMİYORUZ”
2019 yılında 3 bin metrekarelik alanda düzenlenen Antalya Turizm Fuarı, 20 bin metrekareye ulaştı. Bu gelişmeye yönelik görüşlerini aldığımız Selçuk Meral bu konuya ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu:
“Biz, fiziki alanın büyüklüğünde çok, içeriğe önem veriyoruz ve bu anlamda ben Dünya’da var olan turizm fuarlarından daha iyi yapabileceğimizi biliyordum. Çünkü yurt dışında düzenlenen bazı fuarların verimsizliğinden, düşüşünden, sinerji ve enerjideki eksikliği görerek; Antalya Turizm Fuarı’nı planladık. “Fiziki anlamda en büyük fuarı biz yapalım” bizim motivasyonumuz olmadı ve olmayacak.
“ÜRETTİKÇE DOĞRULARA DAHA ÇOK YAKLAŞACAĞIZ”
Biz, katılımcılara bilgi katıyoruz; biz know-how paylaşıyoruz. Bu konuda daha iyisini yapmak istiyoruz. Dünün bilgisi ile yarını oluşturmak istemiyoruz. Yarın olması gerekenin fikriyle, yarına katkı sunmak istiyoruz. Yarın sektör nasıl olması gerekiyorsa o şekilde yol alalım. Satış – pazarlamanın nasıl olması gerekiyor? Otel daha çok nasıl gelir elde eder? Acenta daha çok nasıl kazanır? Otel profesyoneli nasıl daha verimli çalışır? Bunlarla ilgili fikirleri de buraya yansıtmak istiyorum. Ezbere dayalı bir modelde çalışmayalım, yeni şeyler söyleyelim, deneyelim, üretelim… Kimisi iyi olacak, kimisi çok iyi olmayacak ama ürettikçe doğrulara daha çok yaklaşacağız.”
“MADDİ DESTEKTEN ÇOK ÖNCELİKLE TAKDİR GÖRMEK İSTİYORUZ”
Son olarak Selçuk Meral’e organizasyon kapsamında destek alıp almadıklarını sorduk.
Desteğin önemli olduğunu ve herhangi bir destek almadıklarını ifade eden Meral; “Destek bekliyoruz ama bu illa maddi destek olmak zorunda değil, miktar da önemli değil ama öncelikle takdir görmek istiyoruz. Neticede duygu, samimiyetle çalışıyoruz ve bu konuda hissiyat insanı daha iyi yapmaya itiyor” açıklamasında bulundu.