Last Updated on 3 Kasım 2022 by Turizm Günlüğü
Yurt dışından telefon getirmek genellikle Türkiye’den daha ucuza mal olabilir. Fakat telefonu aldıktan sonra yapılacak adımları hangi sürede nasıl yapmamız gerektiğini bilmiyoruz. Bugün bu konuya açıklık getireceğiz. Yurt dışından telefon nasıl alınır? İşte tüm detaylar
Ülkemizdeki yüksek vergiler nedeniyle telefon fiyatları zirveye oynuyor. Tüketiciler daha uygun fiyata telefon alabilmek için yurt dışından satın almayı tercih ediyor. Kazançlı olup olamayacağınız, satın aldığınız telefonun modeline, ülkeye ve ürünün Türkiye’ye giriş yaptığı tarihe göre değişiklik gösterir.
Yurt dışından yolcu beraberinde telefon getirip Türkiye’de kayıt yaptırıp kullanabiliyorsunuz. Ancak posta veya kargo ile yurt dışından telefon almak veya internet siteleriyle yurt dışından telefon getirmek yasak! Bu durumda gümrükte telefona el konabilir ve iki katı ceza ödemek durumunda kalabilirsiniz.
Kaydedilecek telefonun hangi ülkeden, ne zaman, nasıl veya kimin tarafından getirildiğinin hiç bir önemi yok. Çünkü şartları sağlamanız kaydıyla bir başkasının size getirdiği telefonu adınıza kayıt yaptırabilirsiniz.
Kayıtsız telefon ne zaman kapanır?
Yurtdışından getirilen kayıtsız telefon 120 gün yani 4 ay sonra kapanır. Türkiye’ye ait bir GSM sim kartı takıldığı andan itibaren bu süre başlıyor. Bu süre aşıldıktan sonra telefon Türkiye’de iletişime kapatılıyor. Kapanan telefonun tekrar kullanıma açılması için kaydını yapmanız gerekiyor.
Yurtdışı telefon kaydı bir defa yapıldıktan sonra telefon ömür boyu kullanılabilir hale geliyor. İlk 3 yıl sadece telefonu kaydeden kişinin TC Kimliğine kayıtlı hatlarla çalışıyor. Kaydı daha önce yapılmış telefon 3 yıl sonra her hatla çalışır hale geliyor.
Telefon getirme sınırı
Yolcu muafiyetlerine göre Türkiye’ye üç takvim yılı içerisinde bir telefon getirilebiliyor.
Ticaret Bakanlığı, yolcuların üç yılda birden fazla telefon getirmesini engellemek için yeni sisteme geçiyor. Gümrük Muhafaza Memurları, sorgulama ekranlarından BTK verilerini kontrol ederek bir kişinin en son ne zaman gümrük vergisiz telefon getirdiğini görebilecek.
Birden fazla telefon getirirseniz
Yolcunun hali hazırda kullandığı bir telefonu için kontrol yapılmayacak. Kapalı kutu içerisinde getirilen veya birden fazla telefon ile giriş yapmaya çalışan yolcuların telefonları kontrol edilecek. İki telefonu olanların kapalı kutudaki telefonu için muafiyet kontrolü yapılacak.
Yolcunun üç takvim yılı içinde muafiyet hakkını kullandığı tespit edilirse, kapalı kutu telefonu gümrük ambarında muhafaza altına alınacak. Yolcuya ambar muhafaza makbuzu verilecek. Yolcu üç ay içinde yurt dışına giderken telefonunu teslim alıp yurt dışına götürebiliyor ancak yolcu yurt dışına gitmeyecekse herhangi bir şekilde telefonu teslim alamayacak.
Pasaportunuz yok, yurt dışına hiç çıkmadınız ama birisi size telefon getirdi
Telefonu kullanamazsınız. Telefonu getiren kişi veya son 1 yılda yurt dışında bulunmuş kişiler ancak telefonu kaydedebilir. Ancak o zaman da telefon sadece kaydı yapanın hatlarıyla çalışır.
Pasaport şart mı?
Yurtdışı telefonu kimliğe kaydedebilirsiniz. Kimlikle gidilebilen ülkeler listesinde yer alan Kıbrıs, Gürcistan, Sırbistan, Azerbaycan ve Ukrayna’ya gidiş ve dönüşünüz varsa ve üzerinden de 1 yıl geçmediyse yurt dışından gelen telefonu üzerinize kayıt yaptırabilirsiniz. e-Devletten kayıt yaparken pasaport yerine nüfus cüzdanı veya ID Kart seçeneğini seçin.
En ucuz Iphone model telefonu nereden alabilirsiniz?: En ucuz iPhone hangi ülkeden alınır?
Telefonu kaydetmek için takip etmeniz gereken adımlar
- 1. Adım: IMEI kayıt bedelini belirlenmiş ve anlaşmalı bankalara ödeyin. IMEI kayıt ücreti vergi dairelerinde ödenebiliyor. Ayrıca birçok banka, IMEI kayıt ücreti ödemesini kabul ediyor. IMEI 2023 tam 6 bin 90 TL’ye kadar çıkartıldı. Bu tutarı ödeyerek kayıt bedeli adımını tamamlamış olursunuz. Ödemeyi gerçekleştirdikten sonra dekontu saklamayı unutmayın.
- 2. Adım: e-Devlet sistemine kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapın. Bir e-Devlet kaydınız yoksa şifre alarak hesap açın. Eğer varsa turkiye.gov.tr linkine giderek hesabınızda oturum açın.
- 3. Adım: IMEI kayıt sayfasına gidin. e-Devlet hesabına giriş yaptıktan sonra önce IMEI kayıt sayfası’na gidin. Açılan sayfada Bilgilendirme > Başvuru Formu > Onay > Sonuç adımlarını izleyin.
- 4. Adım: Yurt dışından telefon almak için talep edilen gerekli bilgileri eksiksiz ve doğru olarak yazın. Bu adımlarda talep edilen SIM türü, Belge No, Belge Türü gibi bilgileri güncel ve doğru olarak girdiğinizden emin olun.
- 5. Adım: Kaydet butonuna dokunun. Son bir kez girdiğiniz bilgileri gözden geçirip kaydet butonuna tıklayın.
Yurt dışından telefon almak için izlemeniz gereken adımlar bunlar. Daha sonrasında sonucun onaylanıp onaylanmadığını ilgili sayfadan takip edebilirsiniz.
Not: Telefonun IMEI (seri numarası) bulmak için ”#06#” arayınız. Telefonunuza mesaj olarak gelecektir ve bu numarayı başka birisiyle paylaşmamanızda fayda vardır.
Telefonunuz eğer birden fazla IMEI içeriyorsa Ayarlar/Menü/Hakkında vb. bölümlerinden veya cihazın ambalajı ya da faturası üzerinden kontrol ederek, işlem sırasında cihaza ait tüm IMEI numaralarının kaydedilmesini sağlayın. Yanlış IMEI yazarsanız telefon kaydı başarısız olur! Yanlış IMEI numarası/numaraları ile yapılan kayıtların düzeltilmesi mevzuat gereği mümkün değil
Uyarı: 31 Mayıs 2019 tarihinden itibaren uygulamaya geçen, yurt dışından gelen telefonun başkasının pasaportuna kayıt dönemi kapandı. Yeni karara göre artık farklı birine ait pasaporta cep telefonu IMEI kaydı yaptırılamayacak.
IMEI kayıt ücreti nereye yatırılır?
Yurtdışı telefon IMEI kayıt ücreti, internet vergi dairesi veya Denizbank, Garanti Bankası, İş Bankası aracılığıyla ödenebiliyor. Bankalar dışında vergi dairelerine giderek de telefon vergisi yatırabilirsiniz. Kayıt yapılmak istenen cihaza ait IMEI numarası, TC Kimlik Numaranızı, adınızı ve soyadınızı vergi dairesine veya bankaya verin.
İnternet vergi dairesinden ödemek en kolay yol. İnternetten yurt dışı telefon harcını ödemek için tıklayın. Açılan sayfada ‘Harç ve Değerli Kağıt Bedeli‘ butonunu tıklayın. Sonra açılan diğer sayfada ‘Cep Telefonu Harcını Öde‘ seçeneğini tıklayın.
E-Devlet dışında nereye telefon IMEI kayıt yapılır?
Herhangi bir Turkcell, Türk Telekom veya Vodafone şubesine bu evraklarla başvurabilirsiniz. Pasaport sahibinin pasaportun aslı ve telefon vergi ödendi dekontu ile birlikte bizzat başvurması gerekli. Pasaporttaki imza ile kayıt belgesindeki imzanın aynı olup olmadığı karşılaştırılıyor. Pasaportun fotokopisi ile son yurda giriş damgası sayfası fotokopisi dekonta ekleniyor.
Geçici IMEI kaydı
Türk vatandaşlarının geçici IMEI kaydı yaptırmaları mümkün değil. Sadece ülkedeki yabancı turistlerin mağduriyet yaşamamaları için 120 gün kullanım hakkı olan yurt dışı telefonlarda sorun yaşamamaları için geçici IMEI süreleri 2 ay daha uzatılabiliyor. Çift SIM kart girişli telefonlarda diğer hat kısmına takıldığında 120 gün daha kullanılabiliyor.
Yanlış IMEI kaydı yaparsanız ne olur?
Yurt dışından gelen telefon kayıt işlemleri sırasında IMEI dışındaki bilgilerde bir yanlış yaparsanız yanlış yatırılan harç iade ediliyor. Ancak yanlış IMEI ile yapılan kayıtların iptali maalesef mümkün değil.
Yatırılmış paranın asıl dekontuyla sonra aynı IMEI hesabına yatırılmış doğru dekontu yapılan hatayı anlatılarak dekontların aslı ile beraber nüfus kâğıdı fotokopisi ekleyerek dilekçeyle beraber veraset ve harçlar vergi dairesine baş vuruyorsunuz. Para verdiğiniz banka hesabına iade ediliyor.
Uygulama ne zaman başlıyor?
Söz konusu uygulama 1 Kasım itibarıyla hayata geçirilecek. Böylelikle yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarının takibi sağlanarak kişisel muafiyetlerin suiistimal edilmesinin önüne geçilecek.