Site icon Turizm Günlüğü

Turizm bir tür işgal mi? Sürdürülebilir yaşam çerçevesinde nasıl bir turizm tüketicisiyiz?

Yakın gelecekte nasıl bir dünyada yaşayacağımızı şimdi attığımız adımlar belirliyor. Bunu en iyi bilenler bilim insanları, en yoğun hissedenler ise gençler. Ekosistemin sağlığı ve dolayısıyla insan varlığının devamlılığı kitleler halinde ne düşündüğümüzle, ne hissettiğimizle ve ne yaptığımızla ilgili. İvmelenerek artan küresel problemlere karşın kendinden büyük bir amaca sahip olanların, her yerde her koşulda fark yarattığı gerçek hikayeleri görmek ister misiniz? Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2022 seçkisi; görmeye, duymaya ve hissetmeye kapattığımız kalplerimize, kapitalist tüketim çılgınlığımıza en çarpıcı şekilde dokunmaya geliyor. Fazlasıyla rahatsız edici ve bu yönüyle fazlasıyla güzel bir bilinç aydınlanması yaşatıyor.

Öyle ki zaman zaman turist zaman zaman gezgin olduğumuz seyahatlerimiz sırasında nasıl bir turizm tüketicisiyiz? SYFF2022 seçkisinde yer alan iki turizm odaklı uzun metrajlı yapım, bu sorunun cevabını dışarıdan bir gözle yanıtlıyor. Faturalarınızı ödeyebildiğiniz iyi ve rahat bir işiniz olabilir. Ama bu sizin için yeterli mi? Dipten değişime, rahatsız olmaya ve kendi farkındalıklarını yaratırken ilham olanları görmeye ve anlamaya hazır mısınız?

Selfi çekip giden günü birlik turistler işgalci mi?Venedik bir tema park değildir! İçinde insanların yaşadığı gerçek bir şehirdir!Yerel halka hiçbir faydası olmayan kitlesel turizm hareketi sürdürülebilir olmaktan uzaktır.

Kartpostalda Yaşamak / Living in a Postcard
Yönetmen: Christian Nicoletta
İtalya, 2021, 52 dakika

Yıllardır turizm bize, sürekli artan, ekonomik büyüme yaratan ama aynı zamanda bu kartpostal görüntülerini geri dönülmez bir şekilde bozacak kadar büyük ölçüde dönüştüren idealize edilmiş bir turistik destinasyon imajı sattı. Günümüzde yoğun turizmin yol açtığı sorunlar turizm işletmecileri ve yöneticileri için çok açık hale gelmiştir. Her ne kadar bir çözüm arasalar da bunun için araçlardan ve ortak bir vizyondan yoksunlar. Kartpostalda Yaşamak bizi Cinque Terre, Londra, Venedik, Barselona ve Norveç fiyortları arasında bir yolculuğa çıkarıyor ve bu sorunların temel nedenlerini ve pandemiden sonra da var olup olmayacaklarını sorguluyor. “Sorumlu Turizm”, bölge sakinlerini ve onların ihtiyaçlarını önemseyen bir turizm modelinin mümkün olduğunu öne sürüyor. Bazen halk, yönetimden turizmi şehrin tek kaynağı olarak görmemesini isteyen sivil gruplar halinde örgütleniyor ya da yönetimler aşırı turizmle mücadele etmeye çalışıyor. Çevrimiçi turizm platformları her destinasyonda aynı turizm modelini öneriyor. Bir diğer küresel turizm ekonomisi ise kruvaziyer turizmi. COVID-19 Mart 2020’de geldiğinde turizm durdu, turizmle ilgili sorunlar ortadan kalktı. Ama gerçekten ortadan kalktılar mı?

 


Kitle turizmi yıkıma yol açtı! En beğenilen destinasyonlar en yüksek yoksulluk seviyelerine sahip! Turizm kritik bir eşikte…

Son Turist / The Last Tourist
Yönetmen: Tyson Sadler
Kanada, 2022, 100 dakika

Son Turist, Karayip sahillerinden Kenya’nın ücra köylerine kadar turizmin gölgesinde çalışanların duyulmayan sesleri aracılığıyla dünyanın en büyük endüstrilerinden birinin gerçek koşullarını ve sonuçlarını ortaya koyuyor. Turistler istemeden bizzat görmeye geldikleri şeyleri yok ediyor! 16’dan fazla ülkede çekilmiş olan film, aşırı turizmin dünya çapında ekosistem, yaban hayatı ve savunmasız topluluklar üzerindeki etkisinin katlanarak artmakta olduğunu gözler önüne seriyor. Film; seyahat uzmanları, tur operatörleri, akademisyenler, gezginler ve yaşam kalitelerini iyileştirmek için turizmden yararlanan ev sahibi topluluklardaki hizmet çalışanlarıyla yapılan görüşmeler eşliğinde turizmin geri dönüşü olmayan yıkıcı etki potansiyelini ve modern turistin rolünü yargılıyor. Ve dünyanın önde gelen turizm ve doğa koruma vizyonerlerinin rehberliğinde bizi seyahat etme şeklimizi yeniden düşünmeye davet ediyor! Gezginler olarak bizler, seyahat etmenin yeni biçimlerini ve farklı yollarını yaratan itici güç olma fırsatına sahibiz. Gittiğimiz yerleri koruyan, ev sahibi topluluklar için olumlu bir gelecek sağlayan daha düşünceli bir yol…


Beğendiğim diğer filmler

 

DOĞAYI DIŞARIYA İTTİK

Godney Marshes: Rewilding our Future

Godney Bataklığı’na Yabanın Dönüşü / Godney Marshes: Rewilding our Future
Yönetmen: Matt Jarvis
Birleşik Krallık, 2021, 15 dakika
Bu kısa belgesel, İngiltere’nin Somerset Levels bölgesinde bulunan Godney Bataklıkları’ndaki yeniden yabanileştirme çalışmalarını inceliyor. Alasdair Cameron liderliğindeki proje, yeniden yabanileştirmeye yönelik uygulamalı ve toplum temelli bir yaklaşımı araştırıyor. Alasdair ve baş ekolojist Pete, doğaya geri dönmesi için alan verdiğimiz takdirde Levels’ın nasıl görünebileceğini anlatıyor.


BİR ALMAN BİRA ŞİŞESİ NASIL KUZEY KUTUP BÖLGESİ’NDE?

The North Drift

Kuzey Akıntısı / The North Drift
Yönetmen: Steffen Krones
Almanya, 2022, 94 dakika
Kuzey Buz Denizi’ndeki Lofoten Adaları’nda bir adada karaya vurmuş olan Alman bira şişesinin yolu nasıl buraya düşmüş olabilir? Adada bulduğu bira şişesinin ardından bu sorunun cevabını merak eden Dresden merkezli film yönetmeni Steffen Krones’u, plastik atıkların Alman ve uluslararası sulardaki yollarını izlemek için arkadaşı ve komşusu, endüstriyel tasarımcı Paul Weiß ile birlikte, Kuzey Denizi’ne seyahat edebilen GPS şamandıraları inşa ederken ve nehire bırakıp yolculuklarını belgelerken izliyoruz. Proje sırasında bilim insanları ile tanışan Steffen; Dr. Lars Gutow ve Dr. Melanie Bergmann gibi ünlü deniz biyologları ve bilim insanlarının desteğiyle, plastik atıkların önce Elbe’deki ve son olarak Kuzey Denizi’ndeki seyrini belgeleyerek kutup denizindeki kirlilikle olan bağlantıları inceliyor. Filmde ayrıca, Kuzey Buz Denizi’nde turistleri doğanın güzelliğine yaklaştırırken aynı zamanda orada biriken plastik kirliliği de göstermek isteyen Steffen’in Eskimo arkadaşı Kris ile tanışıyoruz. Her ikisi de plastik atıkların doğaya saçılmasına son verme arzusunu paylaşıyor. Hikayeleri, çözüm bulma mücadelesindeki iniş çıkışları iç içe geçiyor ve hepimizin döngünün bir parçası olduğunu ve her bireyin bir fark yaratma gücüne sahip olduğunu gösteriyor.


SİNİR BOZUCU AVCIMIZ VARSA AVCININ AVCISINI GETİRMEYE ÇALIŞIRIZ

KENDİMİZİ HAYVAN OLARAK GÖRMELİYİZ

Animal

Hayvan / Animal
Yönetmen: Cyril Dion
Fransa, 2020, 105′
Hayvan türlerinin 6. kitlesel yok oluşu, son 50 yılda dünyadaki vahşi yaşamın %50’sini yok eden bir krizdir. Yaşam tarzımız sadece iklim değişikliğine neden olmakla kalmadı, aynı zamanda hayatta kalmamız için ciddi önem taşıyan milyonlarca hayvan türünü ve dünyanın birçok doğal kaynağını da yok etti. Hayvan, gelecek için endişelerini haykıran bir neslin simgesi olan iki gencin, Bella ve Vipulan’ın hikâyesi. Mücadeleleri ekoloji için. Dik başlı eylemlerinin sınırlarıyla yüzleşince, vahşi hayvanların kitlesel yok oluşu ve gezegenimizin sürdürülebilirliği üzerinde nasıl olumlu bir etkiye sahip olabileceklerini anlamak için dünya çapında bir keşif yolculuğuna çıktılar. Yaşadıkları deneyimler ve karşılaştıkları olaylar sayesinde, sorunun kökenine inilmesi gerektiğini fark ettiler: diğer canlı türleriyle saygılı bir şekilde bir arada var olabilmek için yaşam şeklimizi nasıl değiştirebiliriz?


Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2022 Programı

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2022

Gezegenimiz için kritik olan sosyo-kültürel değişim sürecini desteklemeyi amaçlayan etki odaklı bir film festivali olarak karşımıza çıkan Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, iki yıllık pandemi arasının ardından yeniden izleyicileriyle buluşuyor. 22-26 Kasım tarihlerinde Pera Müzesi Oditoryumu’nda, 27-30 Kasım tarihlerinde Hope Alkazar’da ve 1-6 Aralık tarihlerinde surdurulebiliryasam.net’de çevrimiçi olarak birbirinden özel film seçkilerini izleyebilirsiniz.

Geleceği yaratan gençler, kendinden büyük amacı olanlar, onarıcı bir kültür ve adil bir dünya için çalışanlar, özetle değişimin öncüleri ile SYFF2022 seçkisinde bir araya gelin. Tüm gösterimler ücretsiz! Tüm filmlerin fragmanlarına ulaşmak için tıklayın.

SYFF2022 Seçkisi

Seçkisinde yer alan uzun ve kısa metrajlı belgeseller ile SYFF, izleyicilerini geleceği yaratan gençlere, tüm canlılar için iyi ve adil olanı gözetenlere, her konuda yeşermekte olan onarıcı ve iyileştirici bir kültürün aktörlerine, gıda sisteminin dönüşümüne dair ipuçlarına ve daha fazlasına tanıklık etmeye davet ediyor. Festival katılımcıları toplumun her kesiminden, her yaştan, her türlü zorlu koşullar içerisinden çıkan insanların kendilerine dert edindikleri konularda bitmek bilmeyen enerjileri, yaratıcılıkları ve azimlerini izleyecek; kadınları, çiftçileri, balıkçıları, gençleri, çocukları, yaşadığı bölgede denizi, kıyıları, ormanları, dağları, yaban hayatı, böcekleri, çiçekleri gözetenlerin çalışmalarından ilham alıyor.

Exit mobile version