WTTC Riyad 2022 Zirvesi’nin ardından

WTTC Riyad 2022 Zirvesi'nin ardından
WTTC Riyad 2022 Zirvesi'nin ardından... İrfan Önal'ın değerlendirmeleri...

Last Updated on 5 Aralık 2022 by Turizm Günlüğü

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Eski Genel Müdürü İrfan Önal’dan, WTTC Riyad 2022 Zirvesi değerlendirmesi…       WTTC Riyad 2022 Zirvesi’nin ardından

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Eski Genel Müdürü İrfan Önal, 28 Kasım – 1 Aralık tarihlerinde düzenlenen WTTC (World Travel & Tourism Council) Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’nin 2022 Global Zirve Toplantısı’nın ardından turizme yönelik yeni görüşleri, yeni trendleri değerlendirdi.

İrfan Önal’ın kaleme aldığı “WTTC Riyad 2022 Zirvesi’nin ardından” başlıklı değerlendirme yazısı ve turizmde öne çıkan trendler, yeni görüşler şu şekilde:

WTTC RİYAD 2022 ZİRVESİ’NİN ARDINDAN

WTTC (World Travel & Tourism Council) Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’nin global zirve toplantıları Suudi Arabistan’ın Riyad şehrinde 28 Kasım – 1 Aralık 2022 tarihlerinde yapıldı.

Turizm endüstrisinin önde gelen uluslararası kuruluşunun bu zirvesini 3 bin civarında katılımcı ve daha fazla çevrim içi izleyici takip etti.

Ben de çevrim içi olarak izlemeye çalıştığım bu önemli zirve toplantılarında öne çıkan konuları derleyerek turizm sektörümüz için bir yorumda bulunmak istedim:

Değişmeyen bir şey varsa; o da seyahat severlerin değişen talepleridir.

İnsanların deneyim talebindeki değişimin turizm ve seyahat endüstrisine yeni formunu vermeye başladığını söyleyebiliriz.

Hepimizin hissettiği gibi satın alma davranışlarında, otantik ve yerel deneyimlere doğru değişim son yıllarda hız kazandı. Böylece turizm üzerinde önemli değişimler tetikleniyor ancak bu yeni bir durum değil!

İNOVASYON, DEĞİŞİM, YENİLİK…

Turizm nispeten yeni bir endüstri olarak insana ve buna bağlı olarak toplumsal değişimlere çok hassas ve buradaki değişimlere kendini uyarlayan bir olgudur.

Turizmi ulaşılabilir ve küresel yapan itici güç bizzat inovasyondur yani değişimdir, yeniliktir.

Buharın gücünün ulaşımı kolaylaştırdığı 18. yüzyıldan beri yaşadığımız tüm inovasyonlar insan davranışlarında ve toplumda değişimi getirmiş ve buna bağlı olarak da turizm değişmiştir.

Şimdi de Endüstri 4.0 döneminde bir bakıma Turizm 4.0’ı yaşıyoruz ve dijital teknolojilere bağlı olarak turizmi yeniden düşünüyoruz. Artık insanlığın global hedeflerini yönelttiği 2030’a doğru “güçlü tüketici”, emtialaşan “bağlantı” ve “kişiselleşen” deneyimden bahsediyoruz.

Bu çerçevede WTTC panellerinde öne çıkan açıklamalarda: Turizm ve seyahatin global ekonomideki önemi artarak devam ediyor. (Bilindiği gibi pandemi öncesinde bu sektörlerin büyüme hızı diğer sektörlerin neredeyse iki katı idi)

İnsanlar gelirlerinden giderek daha fazla bir oranı aktivite ve deneyim odaklı olarak harcıyorlar. Bu durumda artık karar verilen şey; nereye gidileceği değil, ne yapılacağı olmaktadır. Örneğin, uçurtma sörfü yapmak isteyen biri bu deneyimi en iyi yaşayacağı destinasyona gitmektedir.

Turizm yaşadığı değişim sürecinde çok daha kişiselleşmiş, yerelleşmiş ve deneyime odaklanmıştır, diğer bir deyişle küçülmüştür.

Buna göre de turizm algımızı oluşturan düşünce yapımızı kalite ve sürdürülebilirliğe doğru değiştirmemiz gerekmektedir.

YENİ 3S: HUZUR, DİNGİNLİK VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Endonezya’nın Bakanı bu durumu şöyle izah etti: “3S algımız artık başka bir 3S algısına evriliyor: Huzur, dinginlik ve sürdürülebilirlik (serenity, spirituality, sustainability). Sektörün anlaması beklenen durum ise değişen bir müşterinin olduğu ve değişik şeyler sunulması gerektiği.”

“YENİ DÜNYA” YERİNE “DAHA İYİ DÜNYA”

Yaşananları Accor Grubu’nun CEO’su, son 50 yıldır “Yeni Dünya”ya göre yaptığımız işlerimizi artık “Daha iyi Dünya” için tasarlamalıyız diye yorumluyor.

Turizmde “network” anlayışının önemi bir kez daha vurgulanarak kamu-özel sektör iş birliğinin altı çizildi.

Bu arada içinde bulunulan ekonomik durağanlığın turizm sektörünü pandemi kadar derin etkilemeyeceği de belirtildi.

Toplantılara ev sahipliği yapan Bakanın belirttiği konu ise bence çok dikkat çekiciydi; turizmin ulusal bir uzlaşıyla yönetilmesi gerektiği, odaklanma vurgusu yapılarak herkesin aynı amaç, aynı plan üzerinde çalışarak krizlerin atlatılabileceğini söyledi.

DAHA İYİ TURİZM ENDÜSTRİSİNİ NASIL TASARLARIZ?

Aslında toplantılarda öne çıkan konu dijital dünyanın değiştirdiği insan davranışları ve buna bağlı endüstri reaksiyonları olsa da odaklanılması gereken konu turizm yönetimidir.

Ben de bu konuyu kendimce “Daha iyi bir turizm endüstrisini nasıl tasarlarız?” sorusuna cevap aradığım bu ay çıkacak yeni kitabım Turizm 2030’da irdelemeye çalışıyorum.