Site icon Turizm Günlüğü

Bandırmalı lise öğrencileri “Sıfır Atık Projesi” kapsamında Braga’yı gezdi

Bandırma Anadolu Lisesi öğrencileri "Sıfır Atık Projesi" kapsamında Braga'yı gezdi.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Türkiye Ulusal Ajansı bünyesinde gerçekleşen Erasmus+ projesi kapsamında lise öğrencileri ürettikleri çevreci projeler kapsamında farklı ülkelere eğitim gezileri yapıyor, karşılıklı deneyim alışverişinde bulunuyor.                                              Sıfır Atık Projesi

Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Türkiye Ulusal Ajansı bünyesinde gerçekleşen Erasmus+ projesi kapsamında Bandırma Anadolu Lisesi (BAL) “Dijital Eğitimde Öğretmen Becerilerinin Geliştirilmesi ve Sıfır Atık Farkındalığı Oluşturma” isimli projesi çerçevesinde 6 öğrenci ve 2 öğretmen ile Portekiz’in Braga şehrinde gerçekleştirilen eğitim programına katıldı. Gezi hem ülkemizden hem de çeşitli Avrupa ülkelerinden aynı BAL gibi Erasmus aracılığıyla gelmiş öğrenci ve öğretmenlerle birlikte gerçekleştirildi.

Okul, laboratuvar, geri dönüşüm alanları ve tarihi gezileri içerecek şeklinde planlanan gezi kapsamında BAL öğrenci ve öğretmenleri beş gün boyunca Portekiz kültürünü yakından gözlemleme ve işbaşında öğrenim görme fırsatı yakaladı.

Portekiz gezisinin ilk günü uygulamalı mesleki eğitim odaklı bir okul olan Escola Profissional do Minho rehber öğretmenler eşliğinde gezildi. 2. gün ise Escola Secondaria de Alberto Sampaio Lisesi ziyaret edildi. Ardından bir sürdürülebilir çiftliği ziyaret eden BAL ekibine çiftliğin bulunduğu alan tanıtıldı.

Öğrenciler, bitkilerin ilaçsız veya herhangi bir fabrikasyon ürün olmaksızın nasıl çoğaldığını ve dış dünyaya ihtiyaç duymadan kendilerine bir ekosistem oluşturduklarını gözlemledi. Çiftlikte bulunan hayvanların ürettiği doğal gübre haricinde yapay olarak hiçbir ilaç kullanmamaları oradaki ağaçların ve o ağaçlarda yaşayan diğer böcek ve kelebeklerin doğal yaşamanın bir parçası haline geldiği izlendi.

Hiçbir şeye çöp olarak bakılmayan çiftlikte her şeyin yeniden değerlendirildiği gözlendi. Çiftliğin su havuzundaki su ve bu suyun etrafını zamanla saran sarmaşık benzeri bitkiler tam da bu ve benzeri ortamlarda yaşamak için evrilmiş olan özel bir tür kelebeğe ev sahipliği yapıyor. Bu suların temizliğini sağlamak için çektikleri borular ise yalnızca bu amaçla değil çiftliğin kalanındaki bitkileri sulamak amacıyla da kullanılıyor. Kirli sular birçok bitkiye yaşam kaynağı oluşturuyor.

BAL ekibi “Sıfır Atık” ile ilgili projeler hakkında bilgi aldı.

Eğitim gezilerinin son günü ise doğayla iç içe kurulmuş ve çevreyle uyum içerisinde işletilen bir laboratuvarı ziyaret eden BAL ekibi “Sıfır Atık” ile ilgili projeler hakkında bilgi aldı. Birinci proje sularla ilgiliydi. Nehirleri temizleme amacıyla gösterdikleri çabalar sonuç vermiş; günümüzde, 20 yıl önce olmadığı kadar temiz hale gelmişti. İkinci projenin konusu ise enerji paylaşımıydı. Yan yana duran iki binanın enerji depolaması orantısız ise iki binanın depolanan toplam enerjisini paylaşarak enerji tüketimini dengelediklerine dair bilgiler edindiler.

Bandırma Anadolu Lisesi öğretmenleri Braga gezisini şöyle değerlendirdi: “Bu projeyle birlikte, gezegenimiz ve onun geleceğiyle ilgili bir sorumluluk hissi kazanıldı, bizlere gelecek nesillerin emaneti olan doğayı nasıl en az zararla devredebileceğimiz konusunda fikirler geliştirildi ve günlük hayatta verilen en küçük çevre dostu kararın dahi ne büyük öneme sahip olduğunun farkına varıldı. Bandırma Anadaolu Lisesi ise projelerinin yurtdışı ayağını en yüksek verimle tamamladılar ve şimdi sıra öğrenme fırsatı yakaladıklarını paylaşmakta!”

Exit mobile version