Site icon Turizm Günlüğü

2023’te yürürlüğe giren yeni düzenlemeler

2023 Yeniden Değerleme Oranı Yüzde 58,46 Olarak Resmi Gazete'de Yayımlandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda Görevden Alma

1 Ocak 2023’te hangi düzenlemeler yürürlüğe girdi, kimleri ilgilendiriyor? İşte 2023’te yürürlüğe giren yeni düzenlemeler…

Yeni yılla birlikte e-ticarete ilişkin düzenlemeler içeren kanun ve konaklama vergisi ile eğlence vergisinin yanı sıra esnafı ve reel sektörü de ilgilendiren birçok yeni düzenleme yürürlüğe girdi.

Yüzde 10’luk eğlence vergisi kalkıyor

Konser, spor müsabakası, tiyatro, sinema ve at yarışları izleyicilerinin bilet bedeliyle birlikte ödedikleri yüzde 10’luk eğlence vergisi 1 Ocak itibarıyla alınmayacak.

Evcil hayvanları çipletme zorunluluğu

Evcil kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takılarak kimliklendirilip, kayıt altına alınması uygulamasında son tarih 31 Aralık. İl ve ilçelerin tarım müdürlüklerinde ve özel veterinerlerde çip taktırma işleminin yapılabiliyor.

1 Ocak 2021’de başlayan uygulama kapsamında şimdiye kadar ülke genelinde 543 bin 846 kedi, 406 bin 951 köpek ve 16 gelincik olmak üzere toplam 950 bin 813 adet ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alındığı belirtiliyor.

Kuaför ve güzellik salonlarına bir gün tatil uygulaması 

Berber, kuaför ve güzellik salonlarının 1 Ekim’den itibaren haftanın bir günü kapalı olması uygulaması 1 Ocak 2023’e ertelenmişti. Ticaret Bakanlığı, söz konusu uygulamayı bir kez daha, bu kez 1 Temmuz 2023’e erteledi.

Otellerde kalanlara yüzde 2 konaklama vergisi 

Yılbaşında yürürlüğe girecek konaklama vergisine göre; otel, tatil köyü, butik otel, motel, pansiyon ile köy, ve yayla evi ve kampinglerde kalan kişilerden yüzde 2 oranında konaklama vergisi alınacak.

Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler de bu verginin kapsamında yer alacak.

Elektronik ticaret kanunla düzenleniyor

Elektronik ticarette haksız rekabetin ve tekelleşmenin önüne geçilmesi için yürürlüğe konduğu belirtilen Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da e-ticaret hizmet sağlayıcılara yönelik çeşitli düzenlemeler getirildi.

Kuyumculara yetki belgesi şartı

1 Ocak’tan itibaren kuyumcu esnafların ticari faaliyetlerine devam edebilmeleri için yetki belgesine sahip olması gerekiyor. Kuyumcuların evrakları eksik olsa dahi belge için 31 Aralık’a kadar başvuru yapılması bekleniyor.

Yetki belgesi başvuruları, Ticaret Bakanlığı’nın (https://ktbs.ticaret.gov.tr) Kuyum Ticareti Bilgi Sistemi (KTBS) üzerinden T.C. vatandaşları tarafından e-Devlet şifresiyle, yabancılar tarafından ise pasaport numarası ile üyelik kaydı oluşturularak yapılıyor.

Yurt dışı fuar destekleri

Ticaret Bakanlığı, 2023 yılında ihracatçılara 1 milyar 960 milyon lira yurt dışı fuar katılım desteği sağlanacağını açıklamıştı.

Yılbaşında yürürlüğe girecek İhracat Destekleri Hakkında Karar kapsamında yurt dışı fuar desteklerinin devreye sokulması hedefleniyor.

Karar kapsamında hedef ülke/hedef sektör ayrımı yapılmadan tüm ülkelerde fuar katılımı sağlanacağı ve mikro/küçük işletmelerin fuar katılımına ilişkin harcamalarının yüzde 75 oranında destekleneceği kaydediliyor.

e-Defter zorunluluğu 

2021 yılı vergi dönemleri içinde cirosu 4 milyon lira ve üstü olan gerçek ve tüzel mükelleflerin, 1 Ocak 2023 itibariyle e-defter uygulamasına geçmesi gerekiyor.

2021 yılı cirosu 1 milyon lira ve üstün olan gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile internet sitelerinde veya diğer her türlü elektronik ortamda mal ve hizmet satışını gerçekleştiren mükellefler de 1 Ocak’ta uygulama kapsamına girdi.                                    2023’te yürürlüğe giren

Exit mobile version