12 bin yıl öncesine uzanan köklü bir tarih… Sadece bölge tarihine değil dünya uygarlık tarihine de ışık tutan bulgular… Medeniyetlerin mekânsal ve mimari özellikleriyle az bulunur kültür ve tarih mirası Diyarbakır’ın müzelerinde sizi bekliyor. Diyarbakır müzeleri.
Tourism Diary MAG 7. Sayısı Diyarbakır Gezi Rehberi‘ni okumak için tıklayın.
Diyarbakır Arkeoloji Müzesi
Bölgede gerçekleştirilen kazılar ile satın alma ve müsadere gibi yollarla kazanılan Prehistorik Çağ’dan etnografik eserlere kadar zengin bir koleksiyona sahip olan müze 1934 yılında açıldı. 1986’da yeni binasına taşınıncaya kadar faaliyetini, Ulucami’nin batısındaki Artuklu Hükümdarı el-Melikü’s-Sâlih Mahmud zamanında (1201-1222) yaptırılmış olan Sincariye (Zinciriye) Medresesi’nde sürdürdü. Müze, bu tarihten itibaren modern müzecilik anlayışıyla inşa edilmiş özel binasına geçti. Bugün itibariyle koleksiyonunda toplam 29 bin 270 adet envanterlik eserin kayıtlı olduğu müzede Bizans lahitleri, Roma heykelleri, çivi yazılı Asur stelleri, Urartu çanak çömlekleriyle süs eşyaları ve Grek, Roma, Bizans sikkeleri gibi en ilgi çekici eserler sergileniyor.
Ziyaret Günü: Her gün
Açılış Saati: 08.30
Kapanış Saati: 18.30
Giriş Ücreti: 20 TL
Silvan Atatürk Evi Müzesi
Mustafa Kemal Atatürk’ün 1916 yılında 16. Kolordu Komutanı olarak Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde görev yaptığı sırada 6 ay kaldığı bu ev, bölgenin en güzel sivil mimari örneklerinden birisi. Atatürk burada konakladığı sürece, Ruslar’ın Diyarbakır’a ilerlemesini durdurmuş, Bitlis ve Muş’u düşman işgalinden kurtarmıştır. Bu başarılarından dolayı kendisine \Altın Kılıçlı İmtiyaz Madalyası\ verilmiştir. Atatürk’ün karargâh merkezi olarak kullandığı konak, iki katlı ve kesme taştan yapılmıştır. Yapının en dikkat çeken kısımları; yuvarlak kemerli pencereleri ile saçak kısmındaki kornişleri. Evin iç kısmında ise alt katta mutfak ile açık salon; üst katta çalışma odası, dinlenme odası ve Atatürk’ün yatak odası
olarak kullandığı baş oda bulunuyor. 1980 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılıp, tescillenerek koruma altına alınmış olan ev, 1982 yılında restoresi yapılarak müze olarak hizmete açıldı. 2006 yılında Silvan İlçe Kaymakamı ve Garnizon Komutanı’nın katkılarıyla yeniden teşhir düzenlemesi yapılmış olan müze, esaslı onarım çalışmaları nedeniyle halen kapalı durumda. Diyarbakır’a yolunuz ne zaman düşer bilmesek de buraya gitmeden önce müzenin faaliyet durumunu öğrenebileceğiniz müze müdürlüğüyle iletişime geçebilirsiniz. Diyarbakır müzeleri.
Ziyaret Günü: Kapalı
Açılış Saati: 08.00
Kapanış Saati: 17.00
Giriş Ücreti: Ücretsiz
Cahit Sıtkı Tarancı Evi Etnografya Müzesi
Diyarbakır Evleri’nin özelliklerini en özgün biçimde muhafaza eden ve en güzel örneklerden birisi olarak karşımıza çıkan bu ev, Cahit Sıtkı Tarancı’nın çocukluk ve gençlik yıllarının bir bölümüne şahitlik ettiği evdir. 1733 tarihinde inşa edilmiş olan bu ev, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından satın alınarak restore edildikten sonra, Cumhuriyetin 50. yılında 29 Ekim 1973 tarihinde Cahit Sıtkı Tarancı’nın anısını yaşatmak ve ismini ebedileştirmek amacıyla müze olarak hizmete açıldı. Orijinalinde harem ve selamlık olarak inşa edilmiş olan yapının selamlık kısmı yıkılmış sadece harem kısmı günümüze kadar ulaşmıştır. Dar bir sokaktan, tek kanatlı ahşap bir kapıdan giriş yapacağınız evin avluya bakan cephesinde göreceğiniz “Cas” adı verilen, beyaz renkli harçtan yapılmış süslemeler, bazaltın vermiş olduğu kasveti hafifleterek yapıya hareketlilik kazandırmıştır. Toplam 14 oda, mutfak, kiler ve tuvalet bulunan binanın en önemli yeri iki katlı olan yazlık kısmıdır.
Ziyaret Günü: Her gün
Açılış Saati: 08.30
Kapanış Saati: 19.30
Giriş Ücreti: 20 TL
Ziya Gökalp Müzesi
19. yüzyılda inşa edilmiş Diyarbakır sivil mimari örneklerinin en güzel eserlerinden. Diyarbakır yapılarına göre farklı özellikler arz eden bu ev, merkezi avlu etrafında sıralanmış üç kanattan oluşuyor. Bu kanatlar da zemin+tek katlı olarak inşa edilmiş. Diyarbakır evlerinde bulunan havuz bu evde, avlunun ortası yerine eyvan içine yerleştirilerek farklı bir mimari düzen benimsenmiş. 23 Mart 1956 tarihinde evin harem bölümü İl Özel İdaresince, selamlık bölümü ise Belediye tarafından kamulaştırılmış. Daha sonrasında harem bölümü, Kültür ve Turizm Bakanlığınca Ziya Gökalp Müzesi olarak düzenlenerek ziyarete açılmıştır.
Ziyaret Günü: Her gün
Açılış Saati: 08.30
Kapanış Saati: 19.30
Giriş Ücreti: 20 TL
Diyarbakır Kent Müzesi (Cemil Paşa Konağı)
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı bir müze olarak işlevlendirilen Cemil Paşa Konağı, sadece muhteşem mimarîsiyle bile görülmeye değer. Şehrin kültürünün birçok yönüyle tanıtıldığı bir esere dönüştürülmüş durumda olan müzede 422 envanterlik eser ziyaretçileriyle buluşturuluyor. Her birinin Diyarbakır’ı başka bir yönüyle tanıttığı bu eserlerden en dikkat çekici olanları hiç kuşkusuz; Hattat Muhammed Cafer el-Kari et-Tebrizî’nin 38. eseri olan “El Yazması Kur’an-ı Kerim”, şair, yazar, siyasetçi olarak tanıdığımız ünlü isimlerin üniversite yıllarına ait, öğrencilik fotoğraflarının yer aldığı “Diyarbakırlı Üniversite Öğrencileri Fotoğraf Kolajı (1953)” ile Türkiye’de bilinen en eski moda tasarım defteri olan “Giyim Tasarım Defteri” ve Türkiye’nin en iyi kaval ve ney ustaları arasında sayılan “Diyarbakırlı Nişo Usta’nın yaptığı kaval”dır.
Sezai Karakoç Müzesi ve Kültür Evi
Zülküfül Dağı’nın eteklerinde tarihteki en eski yerleşim yeri olduğu tahmin edilen Hillar Mağaraları kalıntılarından dolayı medeniyetin beşiği varsayılan Ergani’nin eski hükümet konağı binası, Türk edebiyatının önemli şairlerinden Sezai Karakoç’un anısına, 2013 yılında müzeye dönüştürüldü. Üstadın şiirlerinin yer aldığı panolar duvarları, kitaplarının kapaklarından oluşan materyaller zemini süsleyen müzenin bir odasında Sezai Karakoç belgeseli yayınlanıyor. Müze ayrıca şairin kitapları ve özel eşyaları ile kendisine ait belgelere ayrılan bir odaya daha sahip. Diğer odalar ise Ergani’nin kültür sanat ve tarihi dokusunu yansıtan yayınlar ve objelerle dolu. Diyarbakır müzeleri.
Mutlaka Görmeniz Gereken Diğer Müzeler
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Ahmed Arif Edebiyat Müze Kütüphanesi, Modern Sanat Müzesi (Saint George Katolik Kilisesi) ve Ermeni Kültürü Müzesi (Surp Giragos Ortodoks Kilisesi Patrikhanesi) bu kadim şehirde mutlaka gidip görmeniz gereken diğer kültür & sanat rotaları arasında bulunuyor. Diyarbakır müzeleri.
Diyarbakır Cezaevi Müze Oluyor
Geçmiş siyasi ve kötü olayların merkezi konumunda yer alan kentin bu açıdan ünlü yeri Diyarbakır Cezaevi’nin daha güzel anılmasını sağlayacak adım atıldı ve müze yapılmak üzere mülkiyeti Adalet Bakanlığından Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildi. Yani çok yakında bizi Diyarbakır’da güzel bir müze daha bekliyor olacak.
NOT: MÜZELERİN GİRİŞ ÜCRETLERİ MUZE.GOV.TR SİTESİNDEN ALINMIŞTIR. GİRİŞ ÜCRETLERİNDE DEĞİŞİKLİK OLABİLİR. GÜNCEL DUYURULARI TAKİP ETMEYİ UNUTMAYIN.