Site icon Turizm Günlüğü

Diyarbekir’de kültürün izini sürmek

Türkiye'nin kültürel mirasları

Diyarbakır / Görsel: Depositphotos / Depremden etkilenen Türkiye'nin kültürel mirasları

33 medeniyeti barındıran tarihi ile çoklu kültürün ve çoklu inancın merkezi Diyarbakır, kültür turları için ne denli zengin ve köklü bir mirasa sahip olduğunu gözler önüne seriyor.                        Diyarbekir’de kültürün izini

2 015 yılının yazında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Değerleri Listesinde Türkiye’de bulunan varlıklar içinde “Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı” kalıcı olarak 39. Dünya Kültür Mirası toplantısında almıştı. Ardından bir sene bile geçmeden oluşan terör olayları ile toplam tescilli 595 tarihi yapının tahrip olduğu bildirilmişti. Hani derler ya ‘turizmcinin sevinci kursağında kaldı’ diye. İşte böyle bir durum oluştu.

Altın Elma Ödülü Yüreklere serpinti o tarihlerden; 2018 yılında Dünya Seyahat Gazetecileri ve Yazarları Federasyonu’nun (FIJET) “Turizmin Oscar’ı” olarak adlandırılan “Altın Elma” ödülünün Diyarbakır’a verilmesiydi. Ardından Diyarbakır’ın tur programlarına dâhil edilecek hikâyesi ile birlikte, her kültür grubuna hitap edecek, bulunması gereken yönleriyle ortaya çıkarılıp envanteri oluşturuldu.

TÜRSAB’dan Bölgeye Katkı

Diyarbakırlı turizmciler ve kamu yönetimi ile birlikte yaptıkları iyi imaj çalışmaları Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) de dikkatini çekmiş, öncelikle 7 Kasım 2020 tarihinde Mezopotamya’nın Altın Üçgeni – Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa Kültür ve İnanç Destinasyonu Çalıştayı; valilikler, belediyeler, ticaret odaları üst düzey yerel yetkililerin yanı sıra T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Hava Yolları, Rehberler Odası, Bölge Kalkınma İdarileri, Turizm Tanıtma Geliştirme Ajansı, turizm dernekleri, önemli kazı başkanları, akademisyenler, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ve bölge temsil kurulları, ihtisas başkanlıklarının katılımı ile gerçekleştirildi. Böylelikle imzalanan protokol gereği Mezopotamya 1. Turizm ve Gastronomi Fuarı TÜRSAB Fuarcılık tarafından Mart 2022 tarihinde düzenlendi. Ulusal basında da kendisine yer bulan fuarın bölgeye katkısı mutlak oldu.

Tourism Diary MAG 7. Sayısı Diyarbakır Gezi Rehberini okumak için tıklayın.

Fuar ile birlikte belki de daha önce planlanan Diyarbakır il sınırları dâhilinde, Güneydoğu’nun Mezopotamya turlarında batıdan başlayıp doğuda sonlanmasının yer almasından daha çok (veya tersi istikamet de mümkün) kısa tur alternatifleri ortaya çıktı. Böylelikle Diyarbakır’da kalınacak gün sayısının daha fazla olma hakkını da almaya başladı. Bölgedeki son arkeolojik ve etnografik değişimler, mimari restorasyonların tamamlanması ile eskiden olduğu gibi kültür turlarının vazgeçilmezleri arasında daha uzun süre ziyaret gerektiriyor. Yeni konaklama tesisleri açılıyor, lokantalarda daha çok hijyene önem veriliyor. Burma kadayıf satın alanlara, uçaklarda kabini kirletmemesi ve taşımada külfet yaratmaması için kargo ile ulaştırma imkânları sağlanıyor. Bu gelişmeler çoğaldıkça daha çok turistik şehir olarak benimseneceği muhakkak.

Çoklu Kültür ve Çoklu İnanç Merkezi

Kuşbakışı bakıldığında Diyarbakır Surları’nın kalkan balığı görüntüsü vermesi burayı ilk kez ziyaret edenlerin ilgisini çekmekte ve epey bir şaşırtmaktadır. Bilim, sanat, kültür, doğa, sağlık, arkeoloji, tarih, inanç, süregelen yaşayışlar, çeşitli medeniyetler, Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Musikisi, Türk Milliyetçiliği ve hikâyeleri ile ilgili kaynakların turistik gezilere katılanlara sunulma sırasını bekler. 33 medeniyete ev sahipliği yapmış tarihinden de çoklu kültür ve çoklu inanç destinasyonu özelliği kazanmış bir turistik destinasyonun il sınırları kapsamında gezilmesi açıkçası günübirlik veya tek gecelik havaalanı kullanımı özelliğinden çıkarmak için yeterlidir.

Zengin Yemek Kültürü

Bölgenin yemek kültürünün genişliği ise tartışılmaz. Diyarbakır da belki de İpek Yolu üzerinde olmasının hakkını göstererek kendine has tatlar oluşturmuştur. En bilineni de yerli turistin damak tadı ve sağlık açısından yararlı olan, sıcağa karşı su kaybını önleyici özelliği bulunan karpuzudur. İlin sembollerinden biri olarak kabul edilir. Diğer yemekler açısından Cartlak kebabı olarak da bilinen ciğer kebabı geleneksel yemekler arasındadır. Meftune, pıçık, nardanaşı, duvaklı pilav, mahlepli çörek, bulgur pilavı, serbizer, kibe mumbar (Mumbar Dolması), keşkek, lebeni, habenisk bölgeden sayılan yemeklerdir. Tatlılardan ise burma kadayıf en bilinenidir.                                Diyarbekir’de kültürün izini

Malabadi Köprüsü / Görsel: Depositphotos

Swan Turizm Seyahat Acentası Ortağı ve 24. Dönem TÜRSAB Kültür Turizmi İhtisas Başkanı Özdemir Sözen’in, Tourism Diary MAG “Diyarbakır” sayısında ele aldığı konu başlıkları şu şekilde:

TÜM DETAYLAR TOURISM DIARY MAG “DİYARBAKIR” SAYISINDA SİZİ BEKLİYOR!


Tourism Diary MAG 7. Sayısı Diyarbakır Gezi Rehberini okumak için tıklayın.

Exit mobile version