Antarktika’da ‘Paris’in 15 katı büyüklüğünde’ buzul koptu

Last Updated on 25 Ocak 2023 by Turizm Günlüğü

Antarktika’da bin 550 kilometrekarelik bir buz kütlesinin güçlü bir gelgit sonucu koptuğu açıklandı.                          Antarktika’da buzul koptu

Dev buz kütlesinin Brunt Buz Sahanlığından ayrılışı uydu görüntüleriyle ortaya çıktı. Araştırmacılar, kopmanın pazar günü yaşandığını belirtti.

Alanı yaklaşık bin 500 kilometrekare olan buzdağının kopuşu, iki yıldaki ikinci büyük kopma olarak kayıtlara geçti.

Kopan buz parçasının yılda 2 kilometre hızla Weddell Denizi’ne doğru ilerlediği, Antarktika’nın ısınma tehdidi ile karşı karşıya olmasına rağmen bunun iklim değişikliğinden kaynaklanmadığını açıklandı.

Fransa’nın başkenti Paris’in 15 katından daha büyük olduğu belirtilen kütlenin Chasm-1 olarak adlandırılan ve mevcut bir çatlağı genişleten güçlü bir gelgit sırasında koptuğu bildirildi.

Ayrılmanın beklendiğinin altını çizen buzulbilimci Dominic Hodgson, “Bu, Brunt Bariyeri’nin doğal bir davranışı. Bunun iklim değişikliğiyle bir ilgisi yok” dedi.

Buz sahanlığı nedir?

Buz sahanlığı, okyanus üzerinde yüzen buz tabakalarının uzantılarına deniliyor. Bu sahanlıklar iç kesimlerdeki buz tabakasının tutulmasında önemli bir rol oynuyorlar.

Buz sahanlıklarının çökmesi iç buzların okyanusa daha hızlı karışmasına neden oluyor, bu da deniz seviyesinin yükselmesine yol açıyor.                  Antarktika’da buzul koptu