Türkiye bu sabah acı bir haberle uyandı. Kahramanmaraş’ta 7,7 ve Gaziantep’te 6,4 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası tarihi Gaziantep Kalesi’nin de yıkıldığı öğrenildi.
7,7 ve 7,6 büyüklüğünde deprem
Kahramanmaraş”ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de 7,7 (7 kilometre derinlikte) ve 9 saat arayla meydana gelen ikinci deprem (13.24’te Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde) ile Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde saat 04.26’da 6,4 büyüklüğünde meydana gelen depremler sonrası artçı depremlerin hala devam ettiği belirtildi. Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedildi. Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin seviyesi 4. Seviye olarak ilan edildi.
Can kaybı ve yaralı sayısı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’yi sarsan depreme ilişkin yaptığı açıklamada “Toplam; 284 can kaybı, 2323 yaralı ve 1710 yıkılan bina var” dedi. Oktay, can kaybı ve yaralı sayısı hakkında detayları şu şekilde ifade etti:
“Maraş’ta 70 vatandaşımızı kaybettik. Bu sayıların artacağını tahmin ediyoruz. Maraş’ta 200 yaralı, 300 bina yıkıldı. Hatay’da 4 can kaybı, 7 yaralı ve 200 yıkım var. Osmaniye’de 20 kayıp, 200 yaralı ve 83 yıkılan bina; Adıyaman’da 13 kayıp, 22 yaralı, 100 yıkılan bina; Diyarbakır’da 14 vefat; Urfa 18 kayıp, 200 yaralı, 60 yıkılan bina; Antep’te 80 ölü, 581 yıkılan bina; Kilis’te 8 ölü, 50 yıkım; Adana’da 10 ölü, 118 yaralı; Malatya’da 47 ölü, 550 yaralı ve 300 yıkılan bina var. Toplam; 284 can kaybı, 2323 yaralı ve 1710 yıkılan bina var.”
Tarihi Gaziantep Kalesi de yıkıldı
10 şehri etkileyen depremlerde Gaziantep Kalesi’nin büyük bir bölümü de hasar gördü. Kalenin doğu, güney ve güneydoğu kısımlarında bulunan bazı burçlar depremin etkisiyle yıkılırken, enkazı ise yola saçıldı. Kalenin yanındaki istinat duvarı da çöktü.
Gaziantep Kalesi Hakkında
Roma döneminde gözlem amaçlı inşa edilen Gaziantep Kalesi, Türkiye’de ayakta kalabilen kalelerin en güzel örneklerinden birisiydi. Gerek ihtişamı ve heybetiyle, gerekse bir sır gibi gizlediği tarihiyle şehir merkezinde, Alleben Deresi’nin güney kenarında, yaklaşık 25-30 metre yükseklikte hemen herkesin dikkatini çeken bir tepe üzerinde konumlanmaktaydı.
Gaziantep Kalesi’nin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı hususunda kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte tarihi günümüzden 6000 yıl geçmişe, kalkolitik döneme kadar giden bir höyük üzerinde kurulduğu, M.S II-III yüzyıllarda ise kale ve çevresinde “Theban” isimli küçük bir kentin olduğu bilinmektedir.
Gaziantep Kalesi Panorama Müzesi
Gaziantep Kalesi içerisinde yer alan galeriler Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nce restore edilerek Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoroma Müzesi’ne dönüştürülmüştür. Kale girişinden başlayıp galeri kısmına doğru devam eden müzede, Antep halkının düşman işgaline karşı direniş öyküsü; panolar, kahramanlara ait heykeller, rölyefler eşliğinde anlatılmaktadır. Müze; İngiliz ve Fransızlar’ın işgaline uğrayan Antep halkının göstermiş olduğu direnişi, açılan cepheleri, bu cephelerde savunma yapan kahramanları, taarruzları, harekâtları ve halkın yaşadığı zorlukları 2 bine yakın figür ile gözler önüne sermektedir.