Last Updated on 14 Mart 2023 by Turizm Günlüğü
Amerika’da ev almak ve kiraya vermek son dönemlerde hiç olmadığı kadar popüler.
Nedenini tahmin etmek zor değil, doların özellikle son 3 yılda ki yukarı ivmeye doğru gidişi, tahminlerin ülkemiz için ekonomiyi ciddi anlamda etkileyecek derecede yüksek oluşu, ülkemizde artan ev fiyatlarının, rüyalarınızı süsleyecek herhangi bir yurtdışı evi ile aynı rakamlarda oluşu, yurtdışına yapılan geçici ve kalıcı göçler, eğitim fiyatlarının her geçen gün artıyor olması gibi sıralayabileceğimiz bir sürü gerekçe ile bir çok ülkede yatırım oldukça artmış durumda. Bu sıralamada Amerika popülerliğini korumaya devam ediyor.
Şeffaf bir emlakçılık ile karşı karşıya kalmanın rahatlığı;
Diğer ülkelerden farklı olarak, Amerika’da Multiple Listing Service (MLS) adlı online bir veri tabanı bulunuyor. Bu platformda, kapı kapı güvenilir emlakçı aramanıza gerek kalmıyor. Seçtiğiniz bölgede satılık olan evleri hızlı bir şekilde görebiliyorsunuz. Yani emlakçıların kendi portföyleri olsa da, ortak bir sistem var ve evin değerini bu sistem üzerinden kolayca görmeniz mümkün.
Amerika’da alıcı emlakçıları ve satıcı emlakçıları bulunuyor. Bir alıcı olarak genellikle sadece bir emlakçıya kaydolursunuz ve size bir mülk bulmak için satıcı emlakçılara giderler.
Evi beğenip satın aldığınızda, komisyon satış fiyatından ödenir ve her iki emlakçı arasında bölüştürülür. Bir gayrimenkul danışmanı sadece bir aracı değil, Ulusal Realtors Birliği’ne lisanslı üye, eğitimli, nitelikli ve sürekli yeniden eğitim alan bir ticari markadır aynı zamanda. Hal böyle olunca, sizin güveninizi kaybetme riskini alan emlakçı gelecek müşterilerini de kaybedebilir.
Site olsun ama aidatı düşük olsun
Yatırım için ya da kendi oturumunuz için alıyor olun. Siteler, imkanlarıyla, havuzları, sosyal tesisleri ve estetik duruşlarıyla göz alıcı olabilir, aidatlara dikkat. Sitelerden ev aldığınızda, örneğin Florida’da Golf imkanı bile olan tam donanımlı bir sitede ortalama bir daireyi alırken başta yıllık 18bin dolar site aidatı vermeniz gerekebilir, sonraki kiralama sürecinizde de aylık olarak ödenecek bu site aidatı tamamen size ait olacaktır.
55 Yaş üstüne jest
55 Yaş üzeri kişilerin oturduğu siteler var, bunlar hem çok güzel hem de çok ekonomik. Tek şartı 55 yaş üzeri olmanız ya da yine aynı grubuna kiraya verebilmeniz.
Management/ Yönetim Hizmeti
Evinizi aldınız, kiracısı içinde ya da kiraya verdiniz, ülkenize döndüğünüzde sizin yerinize evinize sahip çıkacak birileri var. Kiracınızın ödemelerini kontrol eden, evin vergilerini yatırabilen, olası anlaşmazlıklarda sizin adınıza avukat ile işbirliği yapıp davalarınızı takip eden, evinizin tadilat gereksinimlerini karşılatan ve takip eden, kira ödemelerinizi toplayan biri var. Buna management hizmeti deniyor şahane bir şey. Ortalama 100-350 dolar arası bir aylık ücreti var.
Mortgage ile alabilir miyim?
Tabiki. Mortgage almanız için Amerikan vatandaşı olmanıza gerek yok. Mortgage, Amerika’da ev satın almak için en yaygın kullanılan finansman seçeneklerinden biridir. Genellikle bir banka veya finansal kuruluşla yapılan anlaşma kapsamında, evin tamamı veya bir kısmı için kredi alınır ve bu kredi taksitler halinde geri ödenir. Mortgage kredileri, sabit faizli veya değişken faizli olabilir ve ödeme süresi genellikle 15 ila 30 yıl arasında değişebilir. Mortgage kredileri için kredi puanı, borç oranı ve evin değeri gibi faktörler göz önünde bulundurulur. Mortgage destekli bir ev alıp, kira geliriniz ile kredi taksitlerinizi ödeyebilirsiniz.
Yazıdaki Başlıklar
Amerika’da ev almadan önce yapılacaklar listesi;
1. Bütçe aralığınızı belirleyin:
Minimum ve maksimum bütçeniz nedir ? İlk olarak, ne kadar ödeme yapabileceğinize karar verin ve bu bütçe çerçevesinde ev aramaya başlayın.
2. Konum seçimi:
Her yerde olduğu gibi Amerika’da da ev satın alırken, konumu en önemli faktörlerden biridir. İdeal olarak, okullar, hastaneler, alışveriş merkezleri ve toplu taşıma araçlarına yakın bir yerde olmasını tercih edebilirsiniz. Amerika’da toplu taşıma çoğu eyalette pek yaygın olmadığından son maddeye takılmasanız da olur. Evin çevresinde ki okulların kalitesi alacağınız evin fiyatını da belirliyor.
3. Ev incelemesi:
İlgilendiğiniz evi inceleyin ve evin durumu hakkında detaylı bir inceleme yapın. Ekspertiz desteği, çoğu eyalette evi satın almadan önce zorunlu bir hizmet.
4. İlgili belgeleri kontrol edin:
Ev almadan önce, tüm gerekli belgeleri kontrol etmeniz önemlidir. Bu belgeler arasında ev sahibi tarafından sağlanan belgeler, tapu kayıtları ve evin geçmişine dair kayıtlar yer alır. Sizin adınıza emlakçınız ya da güveneceğiniz bir avukatınız da bu kontrolü gerçekleştirebilir.
5. Emlakçı seçimi:
Eğer bir emlakçı ile çalışmayı planlıyorsanız, iyi bir emlakçı seçtiğinizden emin olun. İyi bir emlakçı, size uygun evleri bulmanıza yardımcı olabilir ve satın alma sürecini kolaylaştırabilir. Ayrıca management hizmeti almayı düşünüyorsanız aynı emlakçı ile satış sonrası iş birliği yapmaya devam edebilirsiniz.
6. Finansman seçeneklerini araştırın:
Ev almadan önce, finansman seçeneklerinizi araştırın. Mortgage veya kredi gibi finansman seçenekleri hakkında bilgi edinmek, satın alma sürecinde size yardımcı olabilir.
7. Vergi ve sigorta masrafları:
Bir ev satın aldığınızda, vergi ve sigorta masrafları da dahil olmak üzere ek masraflarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle, satın alma işleminden önce bu masrafları hesaba katmanız önemlidir. Kiraya verdiğiniz de de evin tüm masrafları ev sahibi olarak size ait olacaktır.
Sanılanın aksine tüm bu süreçler çok kolay ve risksiz. Tüm süreçleri uzman ve güvenilir kişiler sizin adınıza yönetiyor. Size sadece bu fikre sıcak bakmak kalıyor. Çoğu zaman gitmenize bile gerek kalmadan ev sahibi olabiliyorsunuz.
Amerika’dan ev veya arsa almayı düşünüyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz. Türk Gayrimenkul ve Management uzmanları ile sizi tanıştırmaktan ve ücretsiz danışmanlık almanızı sağlamaktan memnuniyet duyarım.
sibelgur@yasuconsulting.com