Site icon Turizm Günlüğü

Şehirlerimizin Ramazan gelenekleri

Aileleri, esnafları, komşuları birleştiren Ramazan geleneklerimiz her şehrimizde özgün örnekleriyle yaşanıyor.              Şehirlerimizin Ramazan gelenekleri

Ramazan ayı, hayatımızda önemli bir beraberlik dönemidir. Aileler, komşular iftar sofralarında bir araya gelir ve bu Ramazan’ın diğer tüm aylardan daha farklı bir atmosferde geçmesini sağlar.

Bu atmosfer, farklı şehirlerde farklı Ramazan geleneklerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Enuygun.com, farklı şehirlerin birbirinden özel Ramazan geleneklerini derledi.

Samsun’da çocukların gece gezmesi

Ramazan ayında Bafra’da çocuklar heyecanla Sele Sepet akşamını bekler. Ramazan ayının 14. gününde iftar sonrasında hava kararınca çocuklar hep birlikte ellerinde fener, yanlarında büyükleriyle sokakları gezmeye başlar. Hep bir ağızdan “Sele sepet top kandil, aç kapıyı ben geldim. Ayda yılda bir kere, kapınıza ben geldim.” manisini söylerler ve harçlık toplarlar. Bu Samsun’un Ramazan’a özgü önemli bir adedidir.

Erzurum: Oruç tutan çocuklar dede sırtında tur atıyor

Ramazan’ın en neşelisi çocuklar için güzel bir gelenek de Erzurum’da yaşatılıyor. Oruç tutan çocuklar dedelerinin sırtında mahalle turuna çıkarılıyor.

Doğu Karadeniz: Ramazan imecesi

Ramazan geleneklerinin en dayanışma dolu olanlarından biri de Doğu Karadeniz’de yaşanıyor. Ramazan sofraları için hazırlık yapan kadınlar 10 gün öncesinde erişte, silor ve yufka açmaya başlayıp daha sonra birbirlerinin kapılarına bırakır.

Gümüşhane, Rize ve Artvin’deki bu gelenek Ramazan’da beraber üretip beraber paylaşmanın güzel bir örneği.

Bursa: Hacivat ve Karagöz

Ramazan eğlencelerinin gözdesi Karagöz ve Hacivat, doğduğu şehir Bursa’da hala halk hayatının en renkli eğlencelerinden. Onlarsız bir Ramazan düşünülemez. Hacivat ve Karagöz gösterileri hala Bursa’nın Ramazan dendiğinde öne çıkan gelenekleri.

Konya: Oruca direk vurma

Ramazan ayı boyunca çocukların oruç tutmaya ne kadar heves ettiğini biliriz. Konya’daki bir Ramazan geleneği çocukların gönlünü kırmadan oruç tutma isteklerini yerine getirebilmelerini sağlıyor. Çocukların akşama kadar oruç tutmaları, yaşları dolayısıyla uygun olmadığı için öğle saatlerinde onlara bir yemek veriliyor ve buna “oruca direk vurma” deniliyor.                    Şehirlerimizin Ramazan gelenekleri

Siirt: Melede ateşi

Siirt’teki en önemli gelenek Ramazan’dan önceki günü kapsıyor. Şöyle ki Siirt’te Ramazan ayından bir gün önce şehirde yaşayanlar vefat etmiş yakınlarını ziyaret edip sonrasında akşam namazına doğru her mahallede uygun bir yerde ateş yakıyorlar. Melede ateşi adı verilen bu ateşin etrafında çocuklar ve gençler toplanıp sohbet ediyorlar.

Bu adet sayesinde Ramazan’dan bir gün önce, gençler ve çocuklar Ramazan ayının kendine has atmosferinin tadını hep birlikte çıkarma fırsatına sahip oluyorlar. Zaten bu adedin amacı da aslında çocuklara ve gençlere Ramazan ayını sevdirmek.

Okuma Önerisi: İstanbul’da Ramazan ayı boyunca iftardan sonra müzeler ücretsiz

Exit mobile version