Site icon Turizm Günlüğü

İzmir’in en güzel müze, antik kent ve örenyerleri

Müze ve antik kentler.

İzmir Efes Antik Kenti, Celsus Kütüphanesi - Görsel: Depositphotos

Yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlerin kendi tarzlarını ölümsüz kıldığı eserler, İzmir’in 23 kültür & sanat vitrininde görücüye çıkıyor. Seçtiğimiz en çarpıcı müze, örenyeri ve antik kent sizin için son derece ihtişamlı antik bir metropolis rehberi sunuyor. İzmir antik kent.

Yunan mitolojisinde şarap tanrısı Dionysos’un kenti olarak bilinen Teos Antik Kenti, antik dünyanın en büyük Dionysos tapınağına ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca tarihteki ilk oyuncular birliğinin kurulduğu yerdir. Görsel: Sahra Gülal & @fotokusagi
TEOS ANTİK KENTİ

Seferihisar’ın Sığacık Mahallesi’nde yer alan antik liman kenti Teos, Isthmos adı verilen küçük bir yarımada üzerinde kurulmuş ve gelişmiştir. Yarımadanın ortasında yer alan Kocakır Tepe üzerinde kentin akropolü yükselmektedir. Sığacık’a yürüme mesafesinde deniz kenarında bulunan Teos bundan 3 bin yıl öncesine kadar Kuzey İon’un başkenti konumundaydı. Kurucusu Dioysos’un oğlu Athames olarak bilinir. Teos’un antik dönemde mimari alan ve ticarette önemli bir yeri vardır. Teos, bir dönem İon şehrinden huzursuzluk yarattıkları ileri sürülerek kovulan sanatçılara kapılarını açmış, tarihte ilk kez Sanatçılar Birliği’nin kurulduğu bir kent olmuştur. Uzun yıllar Teos, bir sanat kenti olarak kalmıştır. Antik çağın önemli filozof ve sanatçılarından şairler, Anakreon, Antimakhos, Epikuros, Nausiphanes, Apellikon ve tarihçi Hekataios Teos’ta yaşamıştır. Hellenistik ve Roma dönemi kalıntıları, Dionysos Tapınağı, Agora, Tiyatro, Odeaon, Surlar ve Teos Antik Liman mutlaka görülmesi gereken yerlerdir.

Adres: Sığacık, Teos Cd. No:151, 35460 Seferihisar
Açılış/Kapanış Saatleri: 08.30 – 17.30
Giriş Ücreti: 20 TL

İZMİR ARKEOLOJİ MÜZESİ

Smyrna, Efes, Bergama, Milet, Klazomenai, Teos ve İasos gibi Ege’nin çeşitli bölgelerinde kazılarda ortaya çıkarılan ve Batı Anadolu tarihine ışık tutan buluntular ve eserler üç katlı müzede ziyaretçileriyle buluşturuluyor. Binanın ikinci ve üçüncü katlarında sergileme salonları, birinci katta idari bölümler, zemin katında tüm eserlerin ayrı kategorilerde korunup saklandığı eser depoları, restorasyon laboratuvarı ve kütüphane yer alıyor.

Adres: Bahribaba Parkı İçi, No: 4 Konak
Açılış/Kapanış Saatleri: 08.30 – 17.30
Giriş Ücreti: 25 TL

Tourism Diary MAG 8. Sayısı “İzmir Gezi Rehberi” çıktı. Okumak için tıklayın.

Tümüyle mermerden yapılmış ilk kent olan Efes’teki başlıca eserler: St. Jean Kilisesi, Yedi Uyurlar Mağarası, Hadrian Tapınağı, 24 bin kişilik Büyük Tiyatro, Çifte Kiliseler, Yamaç Evleri, İsa Bey Camisi, Meryem Ana Evi. Görsel: Depositphotos
EFES ÖRENYERİ

Antik Çağ’ın Anadolu başkenti Efes son derece görkemli bir metropolis. Eşsiz mimari eserleri binlerce yıldır ayakta olan bu mega antik şehir, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de girmiş bulunuyor. Anadolu’nun ana tanrıça (Kybele) geleneğine dayalı, antik dünyanın yedi harikasından Artemis Tapınağı’nın da Efes’te olması önemini artırıyor. Efes Örenyeri’nde başta Hellenistik ve Roma olmak üzere; farklı uygarlıklara ait üst düzey kentleşme, mimarlık ve din tarihinin simgeleri yer alıyor. Politik, ticari bir merkez olmasının yanı sıra Doğu ile Batı arasında başlıca kapı ve önemli bir liman kentiydi. Yılda ortalama 1,5 milyon ziyaretçi ağırlayan antik kentteki kazıların geçmişi 125 yıla yaklaşıyor. Henüz tamamı ortaya çıkarılamayan Efes, Anadolu arkeolojisine yeni boyutlar kazandırmaya devam ediyor.

Adres: Efes Harabeleri, 35920 Selçuk/İzmir
Açılış/Kapanış Saatleri: 08.30 – 18.00
Giriş Ücreti: 200 TL

İzmir antik kent rehberini dergide okumak için tıklayın.

EFES MÜZESİ

Türkiye’nin en önemli müzeleri arasında bulunan Efes Müzesi; Efes Artemis heykeli, yunuslu Eros, tavşanlı Eros, Eros başı, Priapos heykeli, mermer Artemis heykeli, Mısırlı rahip heykeli, İsis heykeli, çeşitli mitolojik tanrı heykelleri ve Sokrates başı gibi ilgi çeken antik eserleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor.

Adres: Atatürk Mahallesi, Uğur Mumcu Sevgi Yolu, No: 26
Açılış/Kapanış Saatleri: 08.30 – 17.30
Giriş Ücreti: 50 TL

Bergama, çok katmanlı kültürel peyzaj alanı olarak 22 Haziran 2014’ten bu yana; dünyanın 999’uncu, Türkiye’nin 13’üncü, İzmir’in ise UNESCO Dünya Mirası’dır. Görsel: Depositphotos
BERGAMA AKROPOLÜ

2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Bergama, M.Ö. 1. yüzyılda yaşamış yazar ve filozof Pilinius Secundus tarafından “Küçük Asya’nın en ünlü ve muhterem şehri” olarak tanımlanmıştır. Yukarı ve aşağı kent olarak ikiye ayrılan Pergamon Antik Kenti, Athena Tapınağı, Roma İmparatoru Traian ve Hadrian’ın kolossal heykelleri, Traian Tapınağı, Zeus Sunağı, 200 bin ciltlik esere sahip Pergamon kütüphanesi ile dikkat çeker.

Adres: Kurtuluş Mah. Akropol yolu No: 10 Bergama
Açılış/Kapanış Saatleri: 08.30 – 17.30
Giriş Ücreti: 100 TL

BERGAMA ASKLEPION ÖRENYERİ

M.Ö. IV. yüzyılda Pergamon Akropolü dışında sağlık tanrısı Asklepios adına kurulmuş bir tedavi merkezi bulunmaktaydı. Burası gelişmiş mimari düzeni, uygulanan tedavi yöntemleri ile Batı Anadolu’nun en önemli tedavi merkezi unvanına sahipti. Antik dünyanın en önemli sağlık kentlerinden birisi olan Pergamon, eczacılığın babası olarak bilinen Hekim Galenos’un da memleketidir. Galenos burada gladyatörlerin ve Roma krallarının bakımı üstelenmiş olup farmakoloji alanında önemli tespitler yapmıştır.

Adres: Zafer Mah, Prof. Dr. Frieldhelm Korte Caddesi, No:1
Açılış/Kapanış Saatleri: 08.30 – 17.30
Giriş Ücreti: 90 TL

Tanrı Hermes, Dionysos, Eros ve Herakles heykellerinin yanı sıra; birçok erkek, kadın, hayvan heykeli, kabartma, figürin, mermer, kemik, cam, maden ve pişmiş toprak eserin çıkarıldığı antik kentin yazıtları da 178 depreminde kente yardım edenler hakkında bilgiler vermektedir. Görsel: Depositphotos
AGORA ÖRENYERİ

Symrna Agorası, Kemeraltı ile Kadifekale arasında kurulan Symrna Antik Kenti’nin Helenistik ve Roma dönemlerinde idari, sosyal, kültürel ve dini işlevlere sahip kent merkezidir. Agora Örenyeri’ndeki kalıntıların önemli bir kısmı M.S. 2. yüzyıla tarihlenir. “Agora” sözcüğü, “kent meydanı, çarşı, pazar yeri” anlamına gelir. Hippodamos şehir planına uygun olarak, merkeze yakın bir yerde üç kat halinde inşa edilmiştir. İyon agoralarının en büyük ve iyi korunmuş olanı sayılır.

Adres: Namazgah Mah, Tarık Sarı Sk. No: 29
Açılış/Kapanış Saatleri: 08.30 – 17.30
Giriş Ücreti: 50 TL

BERGAMA MÜZESİ

Müzede arkeolojik eserlerin büyük çoğunluğunu Akropol, Asklepion, Kızıl Avlu (Serapeion), Musalla Mezarlığı alanında yapılan kazılarda bulunan eserler oluşturuyor. Bunların yanı sıra Bergama’nın yakın çevresindeki Pitane (Çandarlı), Myrina (Güzelhisar), Gryneion (Yeni Şakran) antik kentleri, Kestel ve Yortanlı (Allionai) Barajı Kurtarma kazıları ile Bergama merkezde, Dikili Çandarlı Mahallesi 3. derece arkeolojik sit alanlarında yapılan kazılarda ortaya çıkartılan eserler de yer alıyor. Eser sergilemesinde Tunç döneminden başlayan kronoloji Osmanlı dönemi sonuna kadar geniş zaman aralığını kapsıyor.

Adres: Zafer Mah, Cumhuriyet Cd, No: 10
Açılış/Kapanış Saatleri: 08.30 – 17.30
Giriş Ücreti: 20 TL

NOT: Rotalarla ilgili en son bilgiler ve ücret tarifeleri muze.gov.tr web adresinden alınmıştır. Güncelliğini kontrol etmeyi unutmayın.

Exit mobile version