İstanbul’un en önemli simgelerinden biri olan Kız Kulesi’nde, geçen eylül ayında restorasyon çalışmaları başlatılmıştı. Merakla beklenen Kız Kulesi’nin yeni kubbesi, yapının iskelenin üst kısmının sökülmesiyle ortaya çıktı.
İstanbul’un 2 bin 500 yıllık tarihe sahip simgelerinden Kız Kulesi‘nin restorasyonunda sona yaklaşıldı. Geçen eylül ayında başlatılan restorasyon çalışmalarının mayıs ayı başında bitmesi bekleniyor. Kız Kulesi’nin üst bölümünü çevreleyen iskelenin sökülmesinin ardından kubbesi ortaya çıktı.
Kız Kulesi’nin restorasyonunla ilgili yapılan son açıklamada ise “Kubbe görüntüsü aslına uygun olarak yeniden ortaya çıkarılmış” denilmişti. Kaplama ve sonlandırma aşaması bitmek üzere olan kubbede yapılan son çalışmalar havadan görüntülendi. Kız Kulesi’nin restorasyonun yanı sıra deprem güçlendirme çalışması yapıldığı bildirildi.
“DEPREME KARŞI GÜÇLENDİRİLİYOR”
Restorasyonla ilgili bilgilendirmede, “Tarihi yığma duvarlardaki güçlendirme çalışmaları tamamlanmıştır. İmalatları tamamlanan kale duvarlarında iskele sökümleri gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Diğer mahallerde de iskele sökümlerine devam edilecektir. Kız kulesinin bekası açısından kule ve kale restorasyon çalışmalarına ilave olarak ada çevresinde ortaya çıkan zemin zafiyetlerine yönelik tahkim çalışmaları başlamış ve zemin güçlendirme çalışmaları devam etmektedir.
Ada sınırları hizasında ortalama 24 metre derinlikteki ana kayaca ankre çelik-betonarme bütünleşik kazık imalatı yapılmaktadır. Böylece yapının etrafı olası sarsıntılara, zemin kaymalarına ve diğer oluşabilecek tehlikelere karşı güçlendirilmektedir. Ada bünyesinde gerçekleşen tahkim güçlendirme ve kule-kale mahallerindeki diğer imalatlar koordineli olarak devam edilmektedir” denilmişti.
Kız Kulesi ne zaman açılacak?
“KIZ KULESİ’NİN RESTORASYONU MAYIS BAŞINDA BİTECEK”
20 Mart 2023’de Habertürk’te Kübra Par’ın sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan Kız Kulesi ile ilgili şunları söyledi:
Hedeflerinin 2023 yılı mart ayına kadar Kız Kulesi‘ni ziyaretçi ile buluşturmak olduğunu ifade eden Bakan Ersoy, “Beton ve inşaat demiri kullandığınız zaman yapının yükünü inanılmaz derecede artırıyorsunuz. Müdahale edinilmesi kaçınılmazdı. 80 yıldır kimsenin cesaret etmediği bir şeyi Kültür ve Turizm Bakanlığı yapmaya karar verdi. Bir kule müze formatı kazandırdık. İstanbulluların uzaktan seyrettiği bir yapıydı şimdi içeriden İstanbul’u seyrettikleri bir yapı haline getirilecek” dedi.