TÜRSAB milletvekili seçimlerinde yine liste dışı kaldı!

TÜRSAB
TÜRSAB milletvekili seçimlerinde yine liste dışı kaldı!

Last Updated on 12 Nisan 2023 by Turizm Günlüğü

Son birkaç seçimdir seyahat acenta sahipleri en iyi bildikleri işi TBMM’de yapmak için çeşitli partilerden milletvekili aday adayı oluyorlar. 14 Mayıs’ta yapılacak 28. Dönem Milletvekili Seçimleri’nde TÜRSAB üyesi acenta sahiplerinin milletvekili adayı olarak gösterilmediği görüldü. TÜRSAB üyeleri milletvekili seçimlerinde yine liste dışı kaldı!

TÜRSAB üyesi birçok acenta sahibi milletvekili aday adayı olmuş ancak birkaç gün önce açıklanan ve Yüksek Seçim Kurulu – YSK’ya teslim edilen listelerde TÜRSAB üyesi acenta sahiplerinin 28. Dönem Milletvekili Adayı olarak gösterilmediği görüldü.

Türkiye’nin 2023 hedefi 60 milyon, 2028 hedefi ise 90 milyon turist

“Türkiye 2028 Turizm Stratejisi”, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un gerçekleştirdiği 2022 yılı değerlendirme ve 2028 hedefleri sunumu 31 Ocak 2023 Salı günü AKM’de yapılmış ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un 2022 yılı değerlendirme ve 2028 hedeflerini içeren sunumunda; Türkiye’nin 2023 hedefi 60 milyon, 2028 hedefi ise 90 milyon turist olarak açıklanmıştı.

TÜRKİYE TURİZMİN EN GÜÇLÜ AKTÖRÜ KİM?

“Tarihsel olarak seyahat acentaları, seyahat endüstrisinde temel rol oynamışlar, perakendeciler ile üreticiler arasında lider aracılar olmuşlardır.”

Türkiye’nin dört bir yanında aktif olarak var olan TÜRSAB, kuşkusuz Türkiye turizminin en güçlü aktörüdür. TÜRSAB hem meslek örgütüdür, hem de yarı kamu kurumudur.

Bence; TÜRSAB’ın en güçlü yanı Türkiye’nin her yerinde fiziki şubelerle var olmasıdır.

Şu an tahminen aktif 10 bin acentesi bulunan TÜRSAB, acenteleri üzerinden sahada her gün belli bir standartta operasyon yapmaktadır.

 2023 YILINDA 60 MİLYON TURİSTİ KİM GETİRECEK?

Şu an iktidarda olan 27. Dönem milletvekili seçimlerinde çoğunluğu alan iktidar ve partili Cumhurbaşkanı, Türkiye turizmin hedeflerine ulaşması için meclis dışında atama yaparak Mehmet Nuri Ersoy’u, Kültür ve Turizm Bakanı olarak atamıştı.

Bu kısaca şu demekti: Biz turizmi önemsiyoruz fakat milletvekilleri içinde maalesef bir turizm profesyonelimiz yok.

Ersoy, 14 Mayıs’ta son bulacak bakanlığında kabinenin en çok çalışan bakanlarından olarak kendini ispatlamış olmasına rağmen 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimine kendi isteği ile girmeyeceği belli oldu ve liste dışı kaldı.

MUHALEFET TURİZMİ HÜKÜMETTEN DAHA MI İYİ BİLİYOR? 

20 yıllık iktidar deneyimine ve sermaye birikimine sahip olan hükümet; Kültür ve Turizm Bakanlığı için sektörden birini dışardan atayarak turizm sektörünün Türkiye ve Türkiye ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu göstermiştir.

Peki; yaklaşan seçimler öncesi muhalefet ne yapmıştır?

Milletvekili aday adayı olarak başvuran onlarca TÜRSAB üyesi seyahat acentesi sahibi olmasına rağmen gidip bir otelciyi milletvekili adayı yaptılar. Mantık olarak 60 milyon turisti ülkeye getiren TÜRSAB gibi yarı resmi bir kurum başkanı ya da üyeleri dururken bir otel derneği başkanını bir turizm bölgesinden aday göstermek 15 bin seyahat acentesini yok saymaktır.

“ÖNCE SEÇİMİ KAZANALIM SONRA ATAMA YAPARIZ”

Muhalefet seçimi kazanırsa bir önceki dönemde olduğu gibi dışarıdan atama yaparak bu açığı kapatır mı? Bunu Bakan Ersoy örneğinde yaşadık ve sektör içinde yapılana en ciddi eleştiri olan “atanmış”, “seçilmiş” ikilemini ne yazık ki turizm sektörü aşamadı. Bir daha aynı şeyi sektöre yaşatmaya gerek yok. Görünen o ki Türkiye turizm sektörünü 14 Mayıs’tan sonra belirsizlikler bekliyor.