Turizm reklamlarında yer alan Venüs’ün Doğuşu dalga konusu oldu

Turizm reklamlarında yer alan Venüs’ün Doğuşu dalga konusu oldu

Last Updated on 25 Nisan 2023 by Turizm Günlüğü

İtalya Turizm Bakanlığı’nın tanıtım reklamlarında Botticelli’nin dünyaca ünlü tablosu Venüs’ün Doğuşu’na yer vermesi sanat eleştirmenleri tarafından alay konusu oldu.            Venüs’ün Doğuşu dalga konusu

15. yüzyılda etkin olan İtalyan ressam Sandro Botticelli’nin yaptığı Venüs’ün Doğuşu tablosundaki Venüs figürünün İtalya hükümetinin turizm reklamlarında kullanılması kötü eleştirilerin odağına yerleşti.

Yayınlanan tanıtım videosunda Venüs, Como Gölü’nün önünde pizza yerken, Venedik’teki San Marco Meydanı’nda selfie çekerken ve Kolezyum’un önünde bisiklet sürerken görülüyor. İtalya’yı dünya çapında tanıtmayı amaçlayan 9 milyon Euro’luk bir projenin parçası olan çalışma, Armando Testa reklam stüdyosu tarafından tasarlandı.

Venüs figürü, reklamlarda ülkesinin “güzelliğini, mutfağını, müziğini, misafirperverliğini ve sanatını” anlatmayı vaat ederken “30 yaşındayım – aslında biraz daha yaşlıyım.” diyerek espri de yapıyor.

Sanat uzmanları ve halk, hem Venüs’ün bir “sosyal medya influencer”ı olarak kullanılmasını hem de kampanyanın sloganı olan “Meraviglia’ya açık”ı (İtalyanca mucize) kınadı.

Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella, hükümeti İtalya’nın sanatını karikatürleştirilmekle suçlarken, “Floransa’da, David’in özel bölgelerinin heykelini gösteren önlükler veya aptal pozlarda sanat eserlerinin grotesk reprodüksiyonları gibi sanatsal mücevherlerimizle alay eden ticari sömürüye karşı savaşıyoruz” dedi.        Venüs’ün Doğuşu dalga konusu

Turizm Bakanı Daniela Santanchè da, çalışmayı savundu ve Venüs ile pizzanın birleşimine burun kıvıranların “sadece züppe” olduğunu söyledi. Santanchè, “Şampanya içmeye ve havyar yemeye alışkın olanlar için pizzanın biraz pop olduğunu anlayabiliyorum” diye ekledi. (Sözcü)