Last Updated on 1 Mayıs 2023 by Turizm Günlüğü
Ocak-mart arasındaki 3 aylık dönemde Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre % 23,13 oranında artarak 7 milyon 771 bin oldu. Turist sayısı
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan son 3 aylık verileri turizmci Deniz Tüfekçi, “Turist yatmıyor mu yoksa?!” başlıklı yazısında irdeledi. İşte Tüfekçi’nin o yazısı…
TURİST YATMIYOR MU YOKSA?!
Turist sayısı geçen yılın ilk 3 ayına göre artmış, ancak oteller bomboş..!!!
Önce geçen hafta açıklanan son 3 aylık verilere bir bakalım:
Türkiye 2023 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26,71 artış ile 6 milyon 212 bin 109 yabancı ziyaretçiyi ağırladı. Türkiye turizmden 3 ayda 8.7 milyar dolar kazandı. İşte detaylar.
- İlk çeyrekte Türkiye’yi 1 milyon 559 bin 314 yurt dışı ikametli vatandaş ziyaret etti.
- Böylece, yılın ilk çeyreğinde 7 milyon 771 bin 423 toplam ziyaretçi rakamına ulaşıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığının sınır giriş çıkış istatistiklerine göre en çok ziyaretçi ilk üç ayda Rusya Federasyonu’ndan geldi. - Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre de turizmden üç ayda elde edilen gelir 8 milyar 690 milyon 505 bin dolar oldu.
- Kişi başı ortalama harcama toplam 1.062, gecelik gelir 84 dolar olurken ortalama kalış süresi ise toplam 12,7 gece olarak gerçekleşti.
İlk Üç Ayın Birincisi Rusya
Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 114,18 artış ile Rusya Federasyonu birinci, yüzde 28,09 artış ile Bulgaristan ikinci, yüzde 20,66 artış ile Almanya üçüncü sırada yer aldı.
- Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerine göre, Almanya’yı sırasıyla İran ve Gürcistan izledi.
- Türkiye’ye üç ayda Rusya Federasyonu’ndan toplam 772 bin 681, Bulgaristan’dan 523 bin 150 ve Almanya’dan da 504 bin 847 kişi geldi.
Mart Ayında 2.3 Milyon Yabancı Ziyaretçi
- Mart ayında Türkiye’yi ziyaret eden yabancı ziyaretçi sayısı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,32 arttı ve 2 milyon 335 bin 728 rakamına ulaştı.
- En çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında da yine geçen yılın aynı ayına göre yüzde 131,82 artış ile Rusya Federasyonu birinci, yüzde 10,49 azalış ile İran ikinci, yüzde 15,78 artış ile Almanya üçüncü oldu. Almanya’yı Bulgaristan ile Gürcistan izledi.
YAŞASIN KOMŞULAR, YAŞASIN ALMANCILAR!
Tablo gösteriyor ki, bize en çok turist gönderen ülkelerin üçü (Bulgaristan, Gürcistan ve İran) karadan, Rusya denizden komşumuz. Diğer çok gönderen de Almanya, çoğu orada yaşayan Türk asıllı Alman pasaportlu Türkler ya da “Evde kalsam daha çok harcar, daha çok yorulurum!’’ diyerek tatile gelip güneşlenen Almanlar, Ankara’dan İzmir’e gider gibi geliyorlar. 7.7 Milyon küsurun 1.1 Milyondan fazlası Avrupa’daki Türkler.
MİSAFİRLİĞE DEĞİL, MARKETE GELİYORLAR
Karadan sınır komşularımız sabah geliyor, akşam evlerine dönüyor. Konaklama yok gibi. Eskiden Türkler komşulara gider, bir şeyler daha ucuz diye oralarda alışveriş yaparlardı, şimdi durum tersine döndü. Bize pahalı gelen, onlara oldukça ucuz görünüyor alışverişlerinde.
Ruslar biraz daha farklı. Güneye yüzmeye, İstanbul’a ise gezmeye ve alışverişe geliyorlar.
O kadar turist geliyor ancak ya akşam evlerine dönüyorlar ya da kendi evlerinde konaklıyorlar. Otelde kalan o kadar az ki.
“Shopping Fest” türü alışveriş turizmini canlandırmak için aktiviteler planlardık bir zamanlar, şimdi onun mu meyvelerini yiyoruz demeyeceğim, enflasyonun meyvelerini yabancılar yemeye başladı. Turistin market talebi, bize pahalı gelen ürünlerin de fiyatının düşmemesini sağlıyor. Markette gördüğümüz turisti müzede gördüğümüz gün turizmden ekmek yemeye başladık deriz.
Her yabancının bizim anladığımız manadaki turist olmadığını fark ettiğimiz gün, turizmde kendimizi kandırmaktan kurtulacağız.
İSTANBUL PASKALYA İLE BİRLİKTE BİRAZ CANLANDI
Paskalya ile birlikte İstanbul’a gelen kültür turizmi amaçlı yabancı sayısı artmaya başlamış, 4.ayın ikinci yarısında otellerde doluluklar artmış durumda olsa da, gelen turistin satın alma gücünün oldukça düşük olduğunu harcamalarından, özellikle de otel harcamalarından görebiliyoruz.
SEÇİMLERİ GÖRELİM
Bu doluluklar devam eder mi! Sorusunun yanıtı, ’’seçimleri görelim!’’
Karamsarlığa kapılmamak gerekir. TGA’nın yüksek gelir gruplarının Türkiye’ye gelişlerini özendirici çalışmaları olumlu olsa da, belirsiz seçim ortamı, sonuçları kültür turistini şimdilik beklemeye itmiş görünmektedir.
Her sene benzer şeyleri konuşmaktan bıktıysanız, gelin bundan böyle yeni şeyler söyleyelim.
Ne dersiniz? Bir fikriniz var mı?
Deniz Tüfekçi