Lalenin kültürel varlığının gelecek nesillere aktarılması amacıyla kurulan, Türkiye’de ilk dünyada ikinci olan Lale Müzesi, İstanbul gezilerinin yeni cazibe noktası olacak. Çünkü burası sadece müze ve lale bahçesi değil, aynı zamanda kültür ve sanatla da desteklenen bir yaşam merkezi. Boğaz manzarasına karşı keyifli vakit geçirmek, Emirgan Korusu’nda doyasıya yürüyüş yapmak ve tasarım ürünlere sahip olmak için İstanbul’un bu en yeni adresi sizi bekliyor.
Folklorik kültür objesi
Lale estetik güzelliğinin ötesinde Türk toplumunun tarihsel süreç içinde üretip kuşaktan kuşağa aktardığı bir sembol olarak kültürümüzde önemli bir yer tutmaktadır. Bu süreç boyunca minyatürden çiniye, çeyizden halıya, çeşitli el sanatlarından resmi makamların logosuna hatta paramıza kadar hayatın her alanında kullanılmıştır.
Lale ve tasavvuf
Hepimizin bildiği bir devre (Lale Devri) adını veren bir çiçek olan Lale, Farsça bir sözcüktür ve Allah ile aynı harfleri kullanır. Bir lale soğanının tek sap üzerinde vermesi Allah’ın sıfatlarından olan vahdetin, yani tek oluşun yansıması olarak değerlendirilmektedir. İçindeki, dıştan görünmeyen siyah benekler ise onu “bağrı yanık aşık” olarak tanımlanmasına ve tasavvufta kara sevda olarak yorumlanmasına neden olur.
İstanbul Lale Vakfı
Orta Asya’dan Anadolu topraklarına taşınan lale, Türkler tarafından İstanbul’a ardından Avrupa ülkelerine geçiş yapar. Günümüzde kültürel varlığını devam ettirme özeniyle hareket eden İstanbul Lale Vakfı, lalenin bir Türk çiçeği olduğu olgusunu, bir figür olarak Türk kültür ve sanat hayatındaki yeri ve konumunu pekiştirmek ve sürdürülebilir olmasını sağlamak amacıyla kurulmuştur. Okuma önerisi: Turistlerin yeni uğrak yeri: İstanbul Lale Müzesi
Türk estetiğine yüzyıllardır ilham objesi olan lalenin botanik ve sanat serüveni ile sosyal hayattaki yerine tanık olabileceğiniz müze kompleksinde işte sizi bekleyenler:
İstanbul Lale Müzesi’ne ait reels videoma @fotokusagi instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz.
İstanbul Lale Müzesi Gezi Rehberi
1- İstanbul Lale Müzesi nerede, nasıl gidilir?
Emirgan Korusu’nda yer alan müzeye metro, İETT otobüs hatları, vapur gibi toplu taşıma ile bulunduğunuz yerden direkt veya aktarmalı olarak ya da özel aracınızla ulaşabilirsiniz. Avrupa yakasından gelecekler: 22, 22RE, 25E, 40, 42, 42T otobüs hatları ile Emirgan durağında inerek ulaşılabilir. Anadolu yakasından gelecekler: Kadıköy ya da Üsküdar üzerinden Beşiktaş vapuruna binip, Beşiktaş’ta indikten sonra Ortaköy istikametine giden Bahçeşehir Üniversitesi durağından 22RE, 25E, 40, 42T, 40T hatlı otobüslerden herhangi birine binerek gelebilirler. Ümraniye üzerinden gelenler ise öncelikle Üsküdar-Çekmeköy metrosuna binip Üsküdar’dan Beşiktaş vapuruyla aktarma yapıp ardından yukarıdaki otobüs hatlarından birine binerek buraya ulaşabilirler.
2- İstanbul Lale Müzesi giriş ücreti ve Müzekart
Yerli ziyaretçi 50 TL, 65 üstü ve öğrenciler için 25 TL, yabancı ziyaretçi 100 TL giriş ücreti olan müzede Müzekart geçmemektedir.
3- İstanbul Lale Müzesi ziyaret saatleri
- Yaz Dönemi (1 Nisan – 30 Eylül): 10.00-19.00
- Kış Dönemi (1 Ekim – 31 Mart): 10.00-18.00
- Müze Pazartesi günleri, dini bayramların arife ve birinci günleri ile 31 Aralık – 1 Ocak günleri kapalıdır.
4- İstanbul Lale Müzesi içerisinde neler var?
1500 metrekarelik açık ve kapalı alanında iki sergi salonu, hediyelik eşya mağazası, restoran ve kafe ile göz dolduran müzede lale dikmeye yarayan saban, lale ayıklama eleği, lale motifli el yazması tezhip, lale broşu, özel kurutulmuş lale çiçeği, lale motifli padişah kaftanı, savaş aletleri, oya ve mendil gibi eşyalar yer alıyor.
Lale Müzesi’nde hediyelik eşya mağazasında satışa sunulan kolye, bileklik, yüzük, küpe, broş gibi tasarımlarda Lale Müzesi Mağazası’nın Kreatif Direktörü, C|ND|N Jewellery Design Kurucusu ve Mücevher Sanatçısı Candan Balto’nun imzası var. Balto, lale motifinden esinlendiği özel tasarımlarını takı severlere altın kaplama ve gümüş seçenekleriyle sunuyor.
Birbirinden özel tasarımların yer aldığı mağazada lale temalı çanta, seramik karo, bardak, obje, mum, figür gibi ürünleri günün anısına satın alabilir veya sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Benim favorim sarı taşlı lale figürlü yüzük ve yine Candan Hanım’ın tasarımı olan lale nakışlı çantalar. Dolabınızda yer açmaya şimdiden hazırlanın! (:
5- İstanbul’da laleler ne zaman açar? İstanbul Lale Festivali ne zaman ve nerede?
Laleler her yıl açtığı nisan ayı boyunca ziyaretçileriyle buluşmaktadır. İstanbul Lale Festivali, lalelerin açtığı 1-30 Nisan tarihlerinde gerçekleşir. Emirgan Korusu, Gülhane Parkı, Sultanahmet Meydanı, Göztepe 60. Yıl Parkı ve Hıdiv Korusu çeşitli etkinliklere sahne olan ve milyonlarca sümbül, nergis, muscari ve lale çiçeklerine ev sahipliği yapan gezi alanlarının başında gelmektedir.
6- İstanbul Lale Müzesi iletişim bilgileri
Adres: Emirgan Mah. Koruyolu Cad. No: 1 Emirgan Korusu, Sarıyer / İSTANBUL
Tel: 0212 229 30 15
E-posta: info@ilav.org
Web adresi: www.ilav.org / www.lalemuzesi.com
Instagram: @LaleVakfi