Last Updated on 25 Mayıs 2023 by Turizm Günlüğü
Suudi Arabistan, Saudi VISION 2030 Programı kapsamında turizmde neler planlıyor? Suudi Arabistan’ın turizm alanındaki hedefleri, yatırımları neler? Turizm Günlüğü’nün yeni dosya konusu sizlerle… Hollanda Sendromu’na karşı turizmi
Öncelikle “Hollanda sendromu” ya da “Hollanda hastalığı” ifadesini kısaca tanımlayarak başlayalım…
HOLLANDA SENDROMU YA DA HOLLANDA HASTALIĞI NEDİR?
Enerji politikaları ve enerji jeopolitiği uzmanı Mehmet Öğütçü “Yeni Büyük Oyun” kitabında, Hollanda Sendromu kavramını kısaca; “bir ekonomide petrol ve benzeri doğal kaynakların göreceli bolluğunun paradoksal olarak ekonomik dengesizlik ve geri kalmışlığı tetikleyici rol üstlenmesi” olarak tanımlıyor.
Buna göre Hollanda Sendromu ya da Hollanda Hastalığı kavramı; “Yatırımların belli bir sektörde yoğunlaşması, milli paranın değerlenmesi, ithalatın kolaylaşırken, dış rekabete açık endüstri ürünlerini ihracatın sınırlı kalması, işsizlik gibi bir dizi olumsuz belirtileriyle ortaya çıkıyor.” Hollanda Sendromu’na karşı turizmi
Hollanda’ya atfedilmesinin nedeni ise 1960’lı yıllarda Kuzey Denizi’nde doğalgaz rezervlerinin bulunmasıyla bu ülke ekonomisinin, beklenilenin aksine girdiği ekonomik dengesizlikler dönemi ile ilgili olduğu belirtiliyor.
Hollanda Sendromu’na yakalanabilecek öncelikli potansiyel ülkeler arasında ise; Venezuela, Suudi Arabistan, Nijerya ve İran sayılıyor.
HOLLANDA SENDROMU’NA KARŞI VISION 2030
Ortadoğu ülkesi Suudi Arabistan, ekonomide petrole bağımlılığı azaltmak amacıyla VISION 2030 belgesi kapsamında atılacak adımları, izlenecek politika ve stratejileri ortaya koydu.
Bu kapsamda Suudi yöneticiler, turizm sektörüne de büyük önem atfediyor. Bu çalışma kapsamında Suudi Arabistan’ın turizmdeki hedefleri, turizm alanındaki yeni projeler ve turizm alanında hayata geçirilecek yeni yatırımları mercek altına alınacak.
SUUDİ ARABİSTAN’IN TURİZMİNE GENEL BAKIŞ
Suudi Arabistan’ın Ziyaretçi Rakamları ve Turizm Geliri
Dünya Bankası’nın verilerine göre 2019 yılında 20 milyondan fazla, Suudi Arabistan Turizm Bakanlığı’nın verilerine göreyse 2019 yılında 19 milyon ziyaretçi ağırlayan Suudi Arabistan; Ortadoğu’nun en büyük ikinci turizm destinasyonu konumunda yer alıyor.
Suudi Arabistan Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre pandemi öncesi, 2019 yılında 19 milyon ziyaretçi, 18 milyar 360 bin Dolar (68 milyar Suudi Arabistan Riyali – SAR) turizm geliri elde eden Ortadoğu ülkesi; 2021 yılında ise 8.42 milyon yabancı turist ile, 14 milyar 366 bin Dolar turizm geliri elde etti.
Suudi Arabistan Turizm Otoritesi Yönetim Kurulu Başkanı Fahd Hamidaddin, Arabian Travel Market 2023 Fuarı’nda, ülkesinin 2022 yılında 77 milyon yurt içi turist, 16.5 milyon yurt dışı turist olmak üzere toplamda 93.5 milyon turist rakamına ulaştığını açıkladı. The National News’un haberine göre Suudi Arabistan 2022 yılının ilk 6 ayında 7.19 milyar Dolar turizm geliri elde etti.
İnanç turizmiyle (Hac ve Umre) öne çıkan Suudi Arabistan, son yıllarda “leisure turizm” alanında da büyüme kaydediyor.
Suudi Arabistan’ın Öne Çıkan Destinasyonları
Suudi Arabistan’ın öne çıkan turistik destinasyonları arasında Hicaz ve Sarawat Dağları, dalış turizmi potansiyeline sahip Kızıldeniz kıyı şeridi yer alıyor. Ziyaret edilecek popüler şehirler ise Mekke, Medine, Mada’in Salih, Yenbu, Tebük, Cidde ve Riyad olarak sıralanıyor.
Suudi Arabistan Merkezli Havayolu Firmaları
Suudi Arabistan merkezli havayolu firmaları arasında Saudi Airlines (SAUDIA), SaudiGulf Airlines ve low cost taşıyıcılar arasında Flynas, Fyadeal, Nesma Airlines yer alıyor.
—O—
YARIN: Suudi Arabistan’ın turizmdeki hedefleri ve VISION 2030
KAYNAKÇA
- Mehmet Öğütçü, Yeni Büyük Oyun, Doğan Kitap
- www.my.gov.sa
- www.vision2030.gov.sa
- https://www.thenationalnews.com/gulf-news/2023/01/10/visitors-to-saudi-arabia-spend-7bn-in-six-months