Türkiye’de sağlık turizmi olgusu

Türkiye'de sağlık turizmi olgusu
Sağlık turizmi

Last Updated on 26 Mayıs 2023 by Turizm Günlüğü

Son yıllarda sağlık turizm olgusunun Türkiye’de önemli bir konuma sahip ve en önemlisi turizm endüstrisinin önemli bir yapı taşı olduğunu söyleyebiliriz.

Öyle ki Türkiye sağlık turizmi çalışmalarında uluslararası profesyonel çalışmalarının beraberinde akademik çalışmalarının hatta profesyonellere yönelik üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerinde sertifika programlarının da olduğunu söyleyebiliriz.

Konuşmacı olarak davet edildiğim bir kongrede sunumumun açılış sözünü Walt Disney’in “Asla kişisel kazanç ya da kârla ilgilenmedim. Bu iş ve bu stüdyo benim tüm hayatım oldu.” bu önemli sözüm ile konuşmamı başlattım.

“SAĞLIK TURİZMDE MARKA ÜLKE OLMAK İÇİN KOLEKTİF BİLİNÇ İLE HAREKET ETMELİYİZ”

Sağlık turizmi nedir? /
Sağlık turizmi nedir? / Türkiye’de sağlık turizmi olgusu

Bu önemli söze yer vermemin sebebi sağlık turizminde marka olmak isteyen bir ülkeyseniz öncelikle kolektif bilinç ile hareket etmek oldukça önemli. Walt Disney’in de belirttiği gibi kişisel kazanç her iş alanında olduğu gibi sağlık turizminde de mümkün fakat süreklilik akış ve bilinirlik için kolektif hareket etmek şart.

Sağlık turizmi; sağlığın korunması geliştirilmesi veya uluslararası hastaların tedavi edilmesi amacıyla kişilerin ikamet yerlerinden başka bir ülkeye seyahat ederek sağlık ve turizm olanaklarından yararlanmasıdır. Bu amaçla seyahat eden turiste sağlık turisti deniliyor.

TÜRKİYE SAĞLIK TURİZMİ GÜNCEL VERİLERİ 2022

Medical Tourism- Sağlık turizmi nedir?
Medical Tourism nedir? / Türkiye’de sağlık turizmi olgusu

Türkiye’de turizm istatistikleri II. Çeyrek nisan-haziran 2022 verilerini incelediğimizde;

  • Turizm geliri nisan, mayıs ve haziran aylarından oluşan II. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %190,2 artarak 8 milyar 717 milyon 103 bin olarak ölçümlenmiştir.
  • Gelir amaçlarına göre ziyaretçilerin II. çeyrek 2022 istatistiki verilerine göre;
    Bu çeyrek diliminde yabancı ziyaretçiler ülkemizi %70,4 ile en çok gezi, eğlence, sportif, kültürel ve peşinden sağlık amacıyla ziyaretler gerçekleştirilmiştir.
  • Bu payın içinde %2,9 oranında sağlık hizmetleri almak için Türkiye’ye seyahat edildiği raporlanmıştır.

Aslında bakıldığı zaman bu verilere göre covid-19 pandemisi sonrası normalleşme ile sağlık turizmi gidişatının iyi olduğunu söyleyebiliriz.

TÜRKİYE’NİN SAĞLIK TURİZMİNDE MARKA OLMA SÜRECİ İÇİN 7 ÖNERİ

Türkiye'de sağlık turizmi olgusu
Turizm Günlüğü’nün görsel partneri: Depositphotos / Sağlık turisti kimdir? 

Yapılan uluslararası araştırmalara bakıldığında hasta statüsü ile Türkiye’ye gelen turistlerin Türkiye’yi tercih etmelerinin birinci sırasında marka bilinirliği yer almaktadır. Sağlık kuruluşu, tedavi ve operasyonlardaki başarı, hekim bilinirliği, sağlık teknolojisi marka bilinirliğini oluşturan faktörlerdendir.

İkinci sırada ise referans göstermek yer alıyor. Biraz daha açarsak ülkemize tedavi amaçlı gelen turistin memnuniyetini kendi ülkesinde anlatması ile refere etme durumu II. sırada yer almaktadır.

Üçüncü sırada, tedavi amaçlı gelen turistlerin tercihini lüks standartlara sahip A Plus sağlık kuruluşlarının tercih edilmesi gerekmektedir.

Dördüncü sırada ise sosyal statü gelmektedir. Bir sağlık kuruluşunda tedavi gören bir uluslararası hastanın ülkesine döndüğünde sosyal statüsünü olumlu yönde etkileyeceği düşüncesi 4. sırada yer almaktadır.

Beşinci sırada, fiyat avantajı gelmektedir. Kendi ülkesi dışında başka bir ülkede tedavi almak daha az maliyete geleceği için tercih edeceklerin ortalama oranı beşinci sırada yer almaktadır.

Altıncı sırada tanıtım faaliyetleri ve

Yedinci sırada da aracı kurum faktörü gelmektedir.

Yazımın en başında da bahsettiğim gibi Türkiye’de sağlık turizm olgusunun devamı için süreklilik ve kolektif bilinç ile hareket etmek oldukça önemli.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

İlknur Çevik Kimdir?

İlknur Çevik
İlknur Çevik, şuanda Anadolu Sağlık Merkezi John’s Hopkins hastanesinde iş geliştirme yöneticisi olarak görevine devam etmektedir.

İstanbul’da doğdu. İstanbul Ticaret Üniversitesi Yüksek Lisans Uluslararası Ticaret Bölümünü başarı ile bitirdi. 2010 yılında Türkiye sağlık turizm çalışmalarına akademik ve profesyonel olarak katkıları oldu. Sağlık Turizmi ile ilgili Azerbaycan ve Bosna Hersek’de gerçekleştirilen ilk kongrelerin proje direktörlüğünü yaparak, sağlık turizm çalışmalarına yön verdi.

Çevik, 2016 yılında IVFGlobe, Goclinic ve PRPIVF markalarını kurarak, Türkiye’de IVF tedavilerine yön vererek, markalaştırma sürecini başlatan ilk kişi oldu. Ulusal ve Uluslararası birçok kongre de konuşmacı olarak yer alan Çevik, Sağlık Turizmi ile ilgili literatüre geçmiş bilimsel çalışmaları da bulundu.

Ulusal ve Uluslararası birçok kuruma danışmanlık vermiş olan Çevik, şuanda Anadolu Sağlık Merkezi John’s Hopkins hastanesinde iş geliştirme yöneticisi olarak görevine devam etmektedir. Sanat ile ilgili olan Çevik Türkiye’de sağlık turizmine farklı perspektif katmak için kişisel gelişim ve sanat terapi uzmanlık eğitimleri de almaktadır.