Site icon Turizm Günlüğü

Suudi Arabistan’ın turizm projeleri ve Vision 2030

İşte Vision 2030 Programı kapsamında turizm alanında atağa kalkan Suudi Arabistan’ın turizm projeleri ve turizm yatırımları…

🇸🇦 VISION 2030 VE TURİZM PROJELERİ

“Saudi Vision 2030” kapsamında Suudi Arabistan Krallığı; modern, yüksek teknolojiye ve sürdürülebilir yapıya sahip olan geleceğin gözde seyahat destinasyonları arasında yer almayı hedefliyor.  Suudi Arabistan’ın turizm projeleri

Suudi Arabistan, bu hedefine ulaşmak için birçok iddialı turizm projesini başlattı. Öne çıkan büyük ölçekli projeler arasında; The Red Sea Project, AMAALA ve NEOM projeleri yer alıyor. Bu projelere ilişkin detaylar şu şekilde:

1) THE RED SEA PROJECT / KIZILDENİZ PROJESİ

Kızıldeniz Projesi (The Red Sea Project), Suudi Arabistan’ın batısında Umluj ve Al Wajh şehirleri arasında yer alıyor.

28 bin metrekarelik proje alanı kapsamında; tüm doğallığını koruyan yaklaşık 90 bakir ada, sönmüş volkan ve mercan resifleriyle dalış alanları turizme açılıyor.

Geniş bir alana yayılan bu proje kapsamında lüks segmentte, sürdürülebilir turizm parolasıyla bir turizm kompleksi oluşturulacak.

The Red Sea Project; lüks otelleri, konutları, eğlence tesislerini, golf sahalarını, uluslararası havalimanını, yat limanını ve dalış alanlarını kapsıyor.

2) THE AMAALA PROJECT

Suudi Arabistan’ın kuzeybatısında, Kızıl Deniz kıyısında konumlanan Amaala Projesi alanı kapsamında turistlere sağlık turizmi imkanları, kültür – sanat etkinlikleri ve Kızıldeniz’in bozulmamış doğal güzelliklerini birleştirerek bir destinasyon oluşturulacak.

The Amaala Project ile birinci sınıf, ultra lüks segmente hitap edecek bir seyahat destinasyonu kurulacak.  Suudi Arabistan’ın turizm projeleri

The Amaala Project’in alt projeleri arasında “Triple Bay”, “The Coastal Development” ve “The Island” bulunuyor.

“Ortadoğu Rivierası” olarak da anılan The Amaala Projesi’nin 2028 yılında tamamlanması planlanıyor. Bu turizm yatırımının, projenin tek başına 2 bin 500 lüks otel odasını hizmete sunması ve 22 binden fazla istihdam yaratması bekleniyor.

Bu proje, BAE turizmiyle rekabet açısından en etkili olacak yatırımlardan biri olarak görülüyor.

3) NEOM

NEOM Projesi kapsamındaki Trojena alt projesi

Neom Projesi, Suudi Arabistan’ın kuzeybatısındaki Tebük Eyaleti’nde inşa edilen fütüristik bir kent ve turizm destinasyonudur.

Neom, Kızıldeniz’in kuzeyinde, Mısır’ın doğusunda Akabe Körfezi boyunca ve Ürdün’ün güneyinde yer almaktadır.

Önemli bir turizm destinasyonu olarak işlev görecek Neom; sürdürülebilir bir yaşam alanı yaratmak için birinci sınıf teknolojiler, “veri teknolojileri” ve “yapay zekâ” ürünleri ile donatılmış, en son akıllı şehir inovasyonlarını içeren şekilde tasarlandı.

Diğer yandan Neom Projesi kapsamında; Trojena, Oxagon, Sindalah ve The LINE gibi farklı alt projeler de yer almaktadır.

“Giga proje” olarak tanımlanan, 500 milyar Dolarlık Neom Projesi kapsamında eğlence alanında Qiddiyah Projesi ve turistlerin Kızıldeniz’de ziyaret edebilecekleri 90 ada yer alıyor.

The Amaala Projesi, ultra lüks sağlık turizmine ve sanata odaklanırken; NEOM Projesi kapsamında yaklaşık 70 bin km2’lik teknokent, iş alanları ile “Kızıldeniz’in Silikon Vadisi” oluşturulması hedefleniyor.

4) NEW MURABBA VE MUKAAB

New Murabba Projesi kapsamında, Riyad’da, dünyanın en büyüğü olmaya aday, modern yeni fütüristik yerleşim merkezinin, metropolün inşası planlanıyor.

1.8 milyon metrekarelik bir alana yayılan bu fütüristik metropol, yaklaşık Manhattan’ın üçte biri büyüklüğünde olacak.

Proje, 104 binden fazla konut, 9 bin otel odası, 980 bin metrekareden fazla perakende alanı, 1.4 milyon metrekare ofis alanı, 620 bin metrekareye yayılmış eğlence ve toplum merkezlerini içeriyor.

New Murabba Projesi’nin tasarımı, sağlıklı, aktif hayatı ve topluluk aktivitelerini teşvik ederek yaşam kalitesini artıracak, yürüyüş ve bisiklet yolları ile yeşil alanları içeren sürdürülebilirlik konsepti doğrultusunda yapılacak.

New Murabba Projesi’nin kalbinde, Mukaab adı verilen küp şeklindeki bir yapı yer alacak.

🇸🇦 DİĞER YATIRIMLAR VE ATILAN ADIMLAR

Turizm atılımı kapsamında Suudi Arabistan, Airbnb ve benzeri konaklama, günlük ev kiralama portalları için yasal düzenlemeye gitti.

Ocak ayında Suudi Arabistan Turizm Bakanı Ahmed Al Khateeb, bu konudaki yasal düzenlemeyi onayladı.

Yeni yasal düzenleme ile, ülkedeki konaklama çeşitliliği artırılacak ve turistler için rekabetçi fiyatlar, daha fazla konaklama seçeneği sunulacak.

InterContinental Hotel Group, iki yıl içinde Suudi Arabistan’daki kapasitesine 10 bin oda daha ekleyeceğini açıkladı.

IHG, şu an Suudi Arabistan’da aralarında InterContinental, Crowne Plaza, Holiday Inn, Staybridge Suites ve Voco’nun da bulunduğu beş marka altında 36 otel işletiyor.

IHG ayrıca Regent ve Kimpton markalarıyla da Suudi Arabistan’da hizmet vermeye hazırlanıyor.

Wizz Air ile yapılan anlaşma sonrasında, low cost havayolu firması Avrupa’dan Suudi Arabistan’a 24 yeni noktadan uçuş başlattı.

Ocak 2023’te ulusal havayolu firmaları SAUDIA ve flynas uçuşlarıyla yapılan seyahatler için ücretsiz 96 saatlik “stopover (mola) vizesi” uygulaması başlatıldı.

Suudi Arabistan, 2022 yılında e-vize uygulamasını GCC Ülkeleri (Gulf Cooperation Council – Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi) için genişletti. Diğer yandan ABD, Birleşik Krallık ve Schengen ülkeleri için elektronik vize uygulanıyor.

🇸🇦 SUUDİ ARABİSTAN TURİZMDE HEDEFLERİNE ULAŞABİLECEK Mİ?

KARŞILAŞILACAK ZORLUKLAR

Suudi Arabistan, Ortadoğu’da turizmde bir atağa hazırlansa da özellikle siyasi istikrar, demokrasi, kişisel hak ve özgürlükler alanında olumsuz bir imaja sahip ve bu konularda birçok zorluklarla karşı karşıya…

Suudi Krallığı henüz uluslararası arenada turistlerin güvenini kazanamadı. Potansiyel turistlerin güvenlik konuları, insan hakları, eşit muamele ve yasal düzen hakkındaki algılarının da değiştirilmesi gerekiyor.

Turizm alanında büyük yatırımlar, “giga” ve “mega” projeler yapılsa bile, insanların olumsuz algılarının değişmesi zaman alacaktır.

Suudi Arabistan’ın içsel sorunlarının yanı sıra; BAE ve Katar başta olmak üzere diğer Ortadoğu ülkeleri de turizme önem vermeye başladı. Bölge ülkeleri de Suudi Arabistan’ın bu atılımını karşılıksız bırakmayacaktır.

Geçen Temmuz ayında BAE, Suudi Arabistan’ın yabancı yatırımcıları çekme yolundaki liderliğini kapmasını engellemek için yeni adımlar attı. BAE, farklı birçok alanda yatırımcıları teşviklerle ülkeye çekme yönünde adımlar attı.

DOSYA KONUSU: SUUDİ ARABİSTAN; TURİZM VE VISION 2030:

Hollanda Sendromu’na karşı turizmi devreye soktu

Suudi Arabistan’ın turizmdeki hedefleri ve Vision 2030


KAYNAKLAR

Exit mobile version