İlklerin kenti Zonguldak’ı keşfetmeye hazır mısınız? Bu yol maceraya, lezzete, jeoparka, endüstri mirasına, kültüre, maviye ve alın terine çıkar! İşte Zonguldak gezi rehberi…
Yakın Batı Karadeniz’in yükselen değeri Zonguldak, tarihte birçok ilkin durağı olmuş bir kent. Taşkömürü madenciliğinin bıraktığı çok sayıda endüstri mirasına sahip olan Zonguldak’ta görülmesi ve deneyimlenmesi gereken o kadar şey varmış ki, neden bunca zamandır araştırmamışım diye başta kendime biraz kızdım. Eminim siz de bu Zonguldak gezi rehberi yazısını okuduktan sonra benimle aynı fikirde olacaksınız. Çünkü burada tam anlamıyla sizi bekleyen mağaralar, müzeler, camiler, yaylalar, dünyanın 5. en yaşlı ağacı olan porsuk ağacı, şelaleler, kanyonlar, plajlar, sahiller ve yerel lezzetler var. Hazırsak haydi başlayalım:
Bilgi Notu: Zolguldak’a neden ilklerin kenti denilmektedir?: Elbette bunun cevabı en başta şehrin Cumhuriyetin İlk Kenti olma özelliğinden gelmektedir. Ardından 1800’lü yıllardan bu yana Anadolu’da taş kömürü çıkarılan tek kent olmasıdır. Ayrıca kömüre bağlı Türkiye’nin ilk termik santrali (ÇATES) ve demir-çelik fabrikaları (ERDEMİR, KARDEMİR) da Zonguldak’ta kurulmuştur.
Yazıdaki Başlıklar
Zonguldak Nerede?
Son yıllarda destinasyon altyapısını geliştirmiş, konaklama tesislerini çeşitlendirmiş, yerel tatlarını markalaştırmış bir turizm kenti olma yolunda ilerleyen Zonguldak, toplam 8 ilçesi (Zonguldak (il merkezi) – Alaplı – Çaycuma – Devrek – Gökçebey – Karadeniz Ereğli – Kilimli – Kozlu) ile çevresinde Düzce, Bolu, Karabük ve Bartın illeriyle komşudur. Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde batı kısmında yer alır.
Zonguldak’a Nasıl Gidilir?
Zonguldak’a gitmek için en uygun ulaşım yolu, karayoludur. Bu nedenle otobüsle veya özel aracınızla ulaşabilirsiniz. Ayrıca, Zonguldak’a trenle de ulaşmak mümkün. Bölgesel trenler olan Gökçebey-Zonguldak ile Karabük-Zonguldak hatlarını kullanabilirsiniz. Özel araçla Zonguldak; İstanbul’a 4, Ankara’ya 3, İzmir’e 7 saat uzaklıkta yer almaktadır. Zonguldak’ta, özellikle kış aylarında kar yağışı ve buzlanma nedeniyle yollar tehlikeli olabilir. Bu nedenle, aracınızın ve lastiklerinizin kış koşullarına uygun olduğundan emin olmanızda fayda var.
Bölgesel olarak hizmet veren Zonguldak Saltukova Havaalanı ise Zonguldak, Bartın, Karabük illeri arasında hizmet veriyor. Onun haricinde Türkiye geneli iç hatlardan havayolu ile şehre ulaşım aktif değil. Almanya’nın Düsseldorf veya Dortmund şehirleri üzerinden Zonguldak’a gelebilir ve bu havalimanından toplu taşıma ile aktarma yaparak merkeze ulaşabilirsiniz.
Zonguldak’ın İklimi
Zonguldak Karadeniz’in iklim, coğrafya ve doğal güzelliklerinin tüm özelliklerini birebir yansıtır. Yani yazlar nispeten serin, kışlar ise kıyı kesiminde ılık, yüksek kesimlerde karlı ve soğuk geçmektedir. Yıllık ortalama sıcaklık 13,0 °C, Temmuz ortalaması 22,1 °C, Ocak ayı ortalaması 4,2 °C’dir. Seyahat edeceğiniz dönemde hava durumunu takip ederek, yanınıza uygun eşyalar almanız gerekmektedir. Mevsimlik kıyafetler, yağmurluk, su geçirmez ayakkabılar hem seyahatiniz boyunca hem de outdoor etkinliklerinizde sizi kurtaracak parçalar olacaktır.
Zonguldak’a Ne Zaman Gidilir?
Zonguldak, Karadeniz Bölgesi’nde yer aldığından özellikle kış aylarında (Kasım-Mart arası) oldukça soğuktur. Bu nedenle, seyahat dönemi olarak ilkbahar ve yaz aylarını (Mayıs-Ekim arası) tercih etmeniz daha uygun olacaktır.
Zonguldak’ta Nerede Kalınır?
Zonguldak’ta konaklama seçenekleri arasında oteller, pansiyonlar, apartlar ve kamp alanları bulunmaktadır. Bütçenize ve ihtiyaçlarınıza uygun olan tesisi seçtikten sonra rezervasyonunuzu seyahatinizden önce yapmanız, yer bulmanız açısından önemlidir. Çünkü yaz aylarında özellikle sahil kesimindeki otel ve pansiyonlarda yer bulmakta zorlanabilirsiniz. Gurbetçiler kentin ve tesislerin doluluk oranının kaynağıdır.
Zonguldak’ta birçok otel bulunmaktadır. İl merkezinde ve ilçelerdeki otellerde konaklayabilirsiniz. Otel seçenekleri arasında lüks oteller, butik oteller ve uygun fiyatlı oteller bulunmaktadır. Zonguldak’ın en güzel gün batımı ve deniz manzarasına sahip 5 yıldızlı Dedeman Zonguldak Hotel’i konaklamanız için tavsiye edebilirim.
Genellikle daha uygun fiyatlı olan ve ev konforunda konaklama imkanı sunan pansiyonlar da Zonguldak’ta konaklama tesislerinin başında gelmektedir. Uzun süre konaklayacaksanız şehir merkezinde veya turistik bölgelerde konumlanan apart dairelerden kiralayabilirsiniz. “Yok, ben bir doğa tutkunuyum” diyorsanız Zonguldak’ın doğal güzelliklerinin yoğun olduğu alanlarındaki kamp yerlerini tercih edebilirsiniz. Buralarda çadır ve karavan kiralama imkanından da faydalanabilirsiniz. Zonguldak gezi rehberi.
Hazır kamp demişken Zonguldak’ta kamp yapmak için en uygun alanlardan bahsetmeden olmaz:
1. Gülüç Kanyonu: Gülüç ilçesinde yer alan kanyon, doğal güzellikleri ile ünlüdür. Kanyon etrafında kamp alanları bulunmaktadır.
2. Eymir Gölü: Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde yer alan Eymir Gölü, doğal güzellikleri ve huzurlu ortamı ile kamp yapmak için ideal bir yerdir.
3. Ulutan Baraj Gölü: Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde yer alan Ulutan Baraj Gölü de doğal güzellikleri ve kuşların göç yolu üzerinde olması nedeniyle kuş gözlemi yapmak isteyenler için ideal bir yerdir.
4. Kocaman Mağara: Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yer alan Kocaman Mağara, kamp yapmak isteyenlerin ilgisini çeken bir yerdir. Mağara etrafında kamp alanları bulunmaktadır.
5. Gökçebey Çamlığı: Gökçebey ilçesinde yer alan çamlık, ormanlık alanda kamp yapmak isteyenler için idealdir.
Bu alanlar, Zonguldak’ta kamp yapmak için en uygun yerler arasındadır. Ancak, kamp yapmadan önce ilgili belediyelerden izin almanız ve çevreye saygı göstermeniz önemlidir. Ayrıca, kamp yaparken doğal alanlara zarar vermemek için çevreyi temiz tutmak ve çöplerinizi doğru şekilde atmak da çevre bilinci açısından önemlidir.
Zonguldak’ta Ne Yenir? Zonguldak Mutfağı
Karadeniz mutfağına benzer özellikler gösterir. Zonguldak’ta özellikle et ve balık restoranları, bölgenin öne çıkan mekanlarını ziyaret edebilirsiniz. Zonguldak’ın önemli turistik ilçelerinden biri olan Karadeniz Ereğli’nin meşhur Osmanlı Çileği, ‘mutlaka yenmesi’ gereken lezzetler arasında, özellikle reçeli. Ereğli Pidesi’ni ise ben maalesef beğenemedim. (Karadeniz Ereğli Gezi Rehberi: Herkül Kenti’nde Gezilecek Yerler için tıklayın.) Gastronomik açıdan pek zengin sayılmayan şehirde Devrek simidi, beyaz baklava, ısırgan çorbası, manda yoğurdu, etli mantarlı güveç, safranlı iç pilav yiyip memnun kalacağınız tek lezzetler olacak. Her ne kadar benim için sorun teşkil etmese de şehrin, zengin sayılmayan bu yöresel gastronomi yönü eminim beklentilerinizin epey bir altında kalacak. Ben de sizi ufaktan uyarmış olayım. Elbette Zonguldak’ta her şehirde yiyebileceğiniz yemekleri, standartları olan restoranlar yok değil. Bu tip mekanlarda güncel menüler tadabilirsiniz.
- Uğmaç Çorbası
- Tirit
- Kabaklı Börek
- Tenekede Tavuk
- Pırasalı Mancar
- Cizleme
- Malay
- Kabuklu Fasülye
- Zılbıt
- Beddam Mancar
- Gartlaç
- Cevizli Kömeç
- Sütlü Armut
Bunlarda bizim kulağımıza çalınan Zonguldak’ın yöresel lezzetleri. Fakat denemediğim için yorum yapamıyorum. Siz tatma şansı bulursanız düşüncelerinizi yorum kısmına bekliyorum. (:
Zonguldak’ta gezilecek yerler için tıklayın.
Okuma önerisi: Deniz, dal parçaları ve hayaller: Mehmet Türkçelik ile Driftwood Sanatı