Last Updated on 4 Temmuz 2023 by Turizm Günlüğü
Tarihin ve doğanın birleştiği yer Karadeniz Ereğli’nin (Kdz. Ereğli) büyüleyici atmosferini keşfedeceğiniz bir seyahat rehberine hazır olun. İşte Karadeniz Ereğli gezi rehberi. Ereğli’de gezilecek yerler listesi.
Yazıdaki Başlıklar
Karadeniz Ereğli Nerede?
Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümü’nde Zonguldak il sınırları içinde yer alan Kdz. Ereğli, Zonguldak’ın en büyük ilçelerinden de birisi. Bulunduğu coğrafi konumu ile Ankara’ya 304, İstanbul’a 289, İzmir’e 629 km mesafede bulunuyor.
Karadeniz Ereğli’ye Nasıl Gidilir?
İstanbul, Ankara veya İzmir gibi büyük şehirlerden başlıyorsanız, otobüsle 6 saat, özel araçla en az 4 saatte buraya ulaşabilirsiniz. Şehirler arası otobüs fiyatları ise 325-480 TL (Haziran 2023 fiyatlarıdır) arasında değişiyor. Güncel fiyatlara seyahat şirketinizden bakmayı unutmayın.
Not: Bölgesel olarak hizmet veren Zonguldak Saltukova Havaalanı Zonguldak, Bartın, Karabük illeri arasında hizmet veriyor. Onun haricinde Türkiye geneli iç hatlardan havayolu ile şehre ulaşım aktif değil. Almanya’nın Düsseldorf veya Dortmund şehirleri üzerinden Zonguldak’a gelebilir ve bu havalimanından toplu taşıma ile aktarma yaparak Kdz. Ereğli merkeze ulaşabilirsiniz.
Karadeniz Ereğli İklimi
Yörede her mevsim yağışlı ve ılıman bir iklim (Karadeniz iklimi) egemen. Bahar aylarında yoğunlaşan yağışlar, genellikle yağmur olarak görülüyor. Yıllık ortalama sıcaklık 13,0 °C iken, en sıcak ay Temmuz (maksimum 41 °C), en soğuk ay Şubat (maksimum -10 °C) ayı. Seyahat edeceğiniz dönemde hava durumunu takip ederek, yanınıza uygun kıyafetler almayı unutmayın. Özellikle mevsimlik outdoor kıyafetler işinize çok yarayacak.
Karadeniz Ereğli’ye Ne Zaman Gidilir?
Kış aylarında (Kasım-Mart arası) oldukça soğuk olan şehri ve ilçeyi ilkbahar ve yaz aylarında (Mayıs-Ekim arası) ziyaret etmeniz daha uygun ve keyifli olacaktır. Biz Mayıs başında gittiğimizde Ereğli’nin sahil şeridi harika bir yeşilliğe sahipti. Bir İstanbullu olarak gözlerim bayram etti diyebilirim. (:
Karadeniz Ereğli’de Nerede Kalınır?
2, 3, 4 yıldızlı otellerin yanı sıra, Ereğli’de butik oteller ve pansiyonlar da bulunuyor. Bu tesisler genellikle ilçe merkezinde, plajlara veya tarihi yerlere yakın konumlarda yer alıyor. Bu tür konaklama seçeneklerini, genellikle daha küçük ve sıcak bir atmosfere sahip olmaları nedeniyle tercih edebilirsiniz.
Tatil evleri ve apart daireler ise, daha özgür bir konaklama seçeneği sunuyor. Özellikle ailenizle ya da grup olarak geldiğinizde sizin için en uygun konaklama seçeneği olacaktır. Ereğli’deki tatil evleri ve apart daireler, genellikle denize yakın bölgelerde yer alıyor.
Not: Fiyatlar ise sezon ve konaklama tipine göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak, Ereğli’deki otel fiyatları Türkiye genelindeki ortalama otel fiyatlarına göre daha uygun seviyelerde. Ereğli’ye sezon dışında seyahat etmek ise konaklamanızı daha da uygun hale getirebilir. Konaklayacağınız tarihi önceden rezervasyon etmek sizi olası olumsuz sürprizlerden koruyacaktır.
Karadeniz Ereğli’de Ne Yenir?
Biliyorsunuz Zonguldak Gezi Rehberi yazımda Zonguldak’ın zengin bir gastronomisinin olmayışından bahsetmiştim. Zonguldak’ın önemli turistik ilçelerinden biri olan Karadeniz Ereğli’de meşhur olan ve bunu sonuna kadar hak eden bir Osmanlı Çileği gerçeği var. Meyve olarak tatma fırsatı bulamamış olsam da reçelini denemiş bulunmaktayım. Ve lezzetinden memnun kaldığımı söyleyebilirim. Ama Ereğli Pidesi ne yazık ki ben de aynı şansa sahip değil. İstanbul’da yediğim çeşitli pidelerle kıyaslayınca Ereğli Pidesi’nin iç harcının ve hamurunun yeterli lezzete sahip olduğunu düşünmüyorum. Ama siz bir şans vererek deneyebilirsiniz, belki seversiniz. Zılbıt, kestane ve kestane balı ile mevsiminde günlük balık yörede yiyebileceğiniz diğer lezzetler arasında. Dipnot olarak elbette Zonguldak genelinde her şehirde yiyebileceğiniz yemekler, standartları olan restoranlar yok değil. Bu tip mekanlarda güncel menüler tadabilirsiniz. Aç kalacağım diye korkmayın. (:
Not: Zonguldak birçok ilkin durağıdır. Bunlardan birisi de; Osmanlı Çileği’nin, Türkiye’nin ilk konserve fabrikalarından biri olan Azim Konserve’nin Kdz. Ereğli’de kurulmasına yol açmış olmasıdır.
Türkiye’de Kaç Tane Ereğli Var?
Eminim Ereğli ismini daha önce duymuşsunuzdur. Ama yine de bilmeyenler için not düşmek istiyorum; Ereğli ismi Türkiye’de üç farklı ilde karşımıza çıkıyor. Zonguldak ve Konya’da ilçe olarak karşımıza çıkan Ereğli, Kocaeli’nde belde olarak bulunuyor. İnternette arama yaparken karıştırmamak için güzel bir bilgi olabilir.
fotoğrafların detaylı görüntüsü için üzerlerine tıklayabilir, etkileyici kareler ve bilgiler paylaştığım @fotokusagi instagram hesabımı hemen şimdi takip edebilirsiniz.
Zonguldak Kdz. Ereğli’de Gezilecek Yerler
Ereğli’nin gezilecek yerler listesi tarih severleri de doğa severleri de tatmin edecek nitelikte. Ben özellikle ilçenin sahip olduğu yeşilliğe hayran kaldım. Bunun haricinde ilçenin simge yapıları da mevcut. Şimdi onlara daha yakından bakalım:
Cehennemağzı Ören Yeri ve Mağaraları
Mitolojiye göre yeraltına giriş yollarından biri ve yeraltı tanrısı Hades’in evi kabul edilen bu mağara; yarı tanrı Herakles ile Hades’in evini bekleyen Kerberos’un (Herkül’ün 12. ve son görevi, Hades’in krallığını yaptığı ölüler diyarının 3 başlı bekçi köpeği) savaşımına konu ve mekan olan Herkül Mağarası, Hristiyan kayıtlarında paganistlerin baskısından korkan Hristiyanların gizli ibadet ettiği Kilise Mağarası ve son olarak adını içindeki gölden/sudan (ayama: kutsal su) alan Ayazma Mağarası‘ndan oluşuyor.
Mağaraların her biri özel bir atmosfere sahip. Bu nedenle tek bir favorim yok, üçünü de ayrı ayrı çok beğendim. Siz de mağaraların gizemli ortamının tadını çıkarın, özel köşelerinde fotoğraf çektirin ve tehlikeli bölümlerine dikkat edin. (:
Yumurta Kayalar
Zonguldak sadece doğanın, tarihin, endüstrinin, yeşil ve mavinin buluştuğu bir şehir değil, aynı zamanda jeolojik mirasın da en zengin olduğu bir kent. Hem şehrin hem de Kdz. Ereğli’nin jeolojik miraslarından biri olan Yumurta Kayalar, gören herkes için bence son derece farklı bir oluşum olacaktır. 550 milyon yıllık başkalaşıma uğramış UNESCO mirası bu jeositler Kdz. Ereğli’de sizi bekliyor. Aynı Yumurta Kayalar gibi Kdz. Ereğli’de Kireçlik Burnu Tafoni Kayaları, Andezitik Lav Sütunları, Zonguldak Üst Karbonifer Penceresi, Mevren Kayaları, Kayalıdere Volkanik Şelaleleri jeolojik miras içerisinde sizi karşılayacak yerler arasında.
Gazi Alemdar Müze Gemisi
Kurtuluş Savaşı’ndaki tek deniz çatışmasının silahsız kurtarma gemisi olan Gazi Alemdar, aynı ölçülerde yeniden yapılarak 2008 yılında müzeye dönüştürülmüş. Gemi ve Ereğli halkı şimdi heyecanla TBMM’den İstiklal Madalyası bekliyor. Geminin tarihi anlamı ise kısaca şöyle; 23-24 Ocak 1921 tarihinde Alemdar Gemisi’nin Kuvâ-yi Milliye’ye katılmak üzere kaçırılması ve Alemdar mürettebatının C-27 tipi Fransız gambotundaki askerlerle çatışması, Ulusal Bağımsızlık Savaşında denizde gerçekleşen tek silahlı mücadele olmasıdır.
Oyuncak Müzesi
Türkiye’nin 13. oyuncak müzesi olma özelliğini taşıyan müze, 2 Temmuz 2021 yılında kapılarını ziyaretçilerine açmış. Anadolu’da ve bölgede oynanan oyuncakların sergilendiği Oyuncak Evi’nde antik oyuncakların kopyalarından örnekler görmek de mümkün. Ayrıca oyuncağa ulaşmakta zorluk çeken çocukların da rahatlıkla kullanabileceği bir Oyuncak Kütüphanesi de bulunuyor. Her hafta farklı konularda uzmanlar çağırılarak farklı yaş grupları için eğitici atölye çalışmaları da cabası. Kdz. Ereğli’ye aile olarak geldiğinizde çocuğunuzla keyifli vakit geçirebileceğiniz bu müzeye uğramadan gitmeyin.
Oyuncak Müzesi’ne yaptığınız ziyarette, genç yaşına rağmen bir dizi başarılı projeye öncülük etmiş yetenekli bir müze yöneticisi olan Kdz. Ereğli Belediyesi Oyuncak Müzesi Koordinatörü Melih Tanrıkulu ile mutlaka tanışmanızı ve merak ettiklerinizi sormanızı öneririm.
Anıt Ağaçlar ve Fetih Çınarları
İstanbul’un fetih sürecinde Hisar yapımı ve onarımı için, Kdz. Ereğli’den, taş ustalarıyla birlikte sur taşları gönderilmiş ve gönderilen bu taşlar Hisar yapımında kullanılmış. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’un fethine katkılarından dolayı, ilçeye 6 adet fetih çınarı dikilmesini ferman buyurmuş. Bu ağaçlar yörede Ulu Çınarlar olarak da anılmakta. Yakından gördüğüm bu anıt ağaçlar (8 adet çınar ağacı, meşe, çam, fıstık çamı, servi ve manolya) ve fetih çınarları inanılmaz güzellikte ve devasa boyutlara sahip. Aynı kökten 3 gövdenin yükselmesi bu ağaçları çok daha özel yapan özellikler arasında.
Kdz. Ereğli Belediyesi Kent Müzesi
Cıbıroğlu Konağı’nın 2011 yılında kamulaştırılmasıyla “Kdz. Ereğli Belediyesi Kent Müzesi” adıyla 2014’te ziyarete açılan müze, yöreyle ilgili geçmişten günümüze obje, araç-gereç, çeşitli eşya ve eserlerin yanında Ereğli’nin doğal, tarihsel ve kültürel değerlerini tanıtan canlandırmalara, panolara, salon ve odalara, kitaplığa ev sahipliği yapıyor.
Elpek Bezi (Elpek Dokuyan Eller / Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi)
Yörede keten üretiminin geçmişi Antik Çağ’a kadar dayanıyor. Kdz. Ereğli florasında endemik türler olarak Linumtmoleum ve Linumolympicum türü ketenler görülüyor. Dış giyim, iç giyim, örtü bezi, perde, şapka, çanta, gözlük kılıfı, yatak ve yorgan çarşafı, hediyelik eşya (andaç) olarak satışa sunuluyor. Bu arada iç giyimde kullanılan elpek bezi, yazın serin kışın da vücut ısısını tutmasıyla ünlüymüş. Yöresel kültüre destek veren el emekleri ile dokunan elpek bezini Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni ziyaret ederek beğendiğiniz ürünler üzerinden satın alabilirsiniz.
Halk Kafe
Sosyal belediyecilik anlayışının yansıma olarak halkın uygun, sağlıklı, kaliteli ve modern bir kafe hizmeti alabilmesi için Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından hayata geçirilen kafe, dört mevsim gidilebilen bir yer. Açınır kapanır tavanı, bahçesi, çınar gölgesi, deniz manzarası ve lezzetli menüsüyle oldukça iddialı. Fakat adı her ne kadar halk kafe olsa da benim izlenimlerim erkek ağırlıklı olan bir kafe yönünde. Kafeye gittiğimiz dönemde kadın ve genç nüfusa maalesef rastlamadım. Gittiğinizde sizi daha çok orta yaşlı ve yaşlı erkek nüfus karşılayabilir.
Bu arada yöre halkının şehirlerini ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlere karşı sorgulayan bir yapıda davrandıklarını gözlemledim. Büyük bir grup belirdiğinde, onların kim olduğuna dair meraklı ve anlamlı bakışlarla “Siz kimsiniz, nereden ne için geldiniz?” diye soruyorlar. Biraz da seçim öncesi gitmemizden kaynaklı gezi grubumuzu siyasi bir grup zannettiler. Gezi sırasında edindiğim bilgiler, bizim varlığımızın halk arasında hızla yayılarak, hemen akşamında sofralarda sıcak bir sohbet konusu olabileceğini gösterdi.
Karadeniz Ereğli’de Görülmesi Gereken Diğer Yerler
Kaletepe (Herakleia Tepesi, Kdz. Ereğli Kalesi), Kapılar ve surlar (At Kapısı, Kız Kapısı, Kaneri Kapısı) Heraclius Sarayı, Göztepe Nekropol Alanı, Ölüce Deniz Feneri, Deniz Feneri Kulesi ve Tümülüs: Çeştepe, Balı Su Kemerleri, Bizans Kilisesi, İnönü Mağarası, Aliağa, Bozhane ve Aile Hamamları, Gazi Süleyman Paşa Cami, Orta Cami.
Okuma önerisi: Deniz, dal parçaları ve hayaller: Mehmet Türkçelik ile Driftwood Sanatı
Alternatif Turizm Aktiviteleri
Kıyılar, Koylar, Plajlar, Kamp alanları: Gülleyikağzı, Danaağzı, Çavuşağzı, Kireçlikağzı, Alacaağzı, Köseağzı, Değirmenağzı, Gülüçağzı, Mevrealtı, Kdz. Ereğli Belediyesi Sevgi, Barış Plaj Tesisleri, Dostluk Mesire ve Camping alanı, Kdz. Bölge Komutanlığı Askeriye Plajı.
Trekking alanları: Balı Su Kemerleri, Ölüce Deniz Feneri, Kestaneci Mahallesi-Kandilli yol ayrımı, Kepez Mahallesi – Osman Tepe, Kayalıdere Şelaleleri, Gökçeler Tas Gölü.
Kestaneci Piknik Alanı ve basit tırmanma, yürüyüş, dağ bisikleti, kamp ve karavan kurma gibi aktivitelere elverişli olan Kızıl Tepe, Orhan Tepe, Kantar Tepe, Mal Tepe, Hörgüç Tepe, Hacı Hasan Tepesi, Örencik Tepesi sizi bekleyen yerler arasında. Ereğli Radar Tepesi ve Ereğli Dedeler Köyü ise yamaç paraşütü için uygun.
Festivaller
Uluslararası Sevgi, Barış, Dostluk, Kültür ve Sanat Festivali, Hamsi Festivali, Cazz Festivali (her sene Ekim ayında gerçekleşiyor), Bıcırıklar Şenliği, Yüzme Yarışları yörenin ilgi çeken etkinlikleri arasında yer alıyor. Karadeniz Ereğli Gezi Rehberi. Karadeniz Ereğli Gezi Rehberi.
Kdz. Ereğli Kaç Günde Gezilir?
Kdz. Ereğli’deki bu yerleri elbette ilgi alanınıza göre saatlik ya da günlük olarak gezebilirsiniz. Örneğin 1 günde buraları keşfettikten sonra Zonguldak’ın diğer ilçelerini de görebilirsiniz. Sizi Zonguldak genelinde bekleyen bir sürü güzel rota var. İşte onları öğrenmek için bir link daha: Karadeniz’in Saklı Cenneti: Zonguldak’ta Gezilecek Yerler
Karadeniz Ereğli, bence her seyahat severin görmesi gereken benzersiz bir yer. Siz de tarihi ve doğayı bir arada yaşamak istiyorsanız, Ereğli’yi keşfetmek için hemen planlarınızı yapabilirsiniz. Karadeniz Ereğli Gezi Rehberi.