Fransa’da Turizm Ne Durumda?

Fransızlar 2023’te En Çok Hangi Ülkelere Seyahat Etti?
Fransa, Orta Doğu Gerilimi Nedeniyle Vatandaşlarına Lübnan Seyahatlerini İptal Etme Çağrısı Yaptı

Last Updated on 7 Temmuz 2023 by Turizm Günlüğü

Fransa’da turizm ne durumda? Fransa’nın turizm sektörü isyan dalgası ve toplumsal olaylardan nasıl etkilendi?

Tatil sezonun başladığı bir dönemde ülke geneline yayılan protestolar ve sosyal huzursuzluklar dünyanın en fazla turist çeken ülkesi Fransa’nın başını önemli ölçüde ağrıtıyor.

Fransa’nın başkenti Paris’in Nanterre banliyösünde 27 Haziran’da bir polisin 17 yaşında bir genci öldürmesi ülke genelinde iktidara yönelik gösteri ve protestolara yol açarken, çok sayıda araç ve kamu binası kundaklandı, önemli sayıda işyerinin yağmalandığı görüldü.

Şiddet olaylarına dönüşen protestoların turizm sektörüne etkisini, yerli halkın ve turistlerin tepkileri ve izlenimlerini Euronews Türkçe derlerdi. Euronews’un konuya ilişkin derlediği haberi şu şekilde:

“FRANSA’DA HAYATIMDA HİÇ BU KADAR KORKMADIM”

Yunanistan’da yaşayan ve ülkesini ziyaret için gelen Fransız vatandaşı Catherine Cuchet, 1 Temmuz’da Lyon kentinde alışveriş için dışarı çıktığında göstericilerle karşılaştığını belirterek, yaşadığı korku ve endişeyi şu şekilde dile getirdi:

“Havai fişek sesleri duydum, adeta silah sesleri gibiydi. Fransa’da daha önce hiç bu kadar korkmamıştım ama bundan yılmayacağım. Şimdi yolculuğumun bir sonraki durağı olan Bordeaux’ya gidiyorum.

Catherine Cuchet, gösteriler yüzünden tatil planında değişiklik yapmazken, euronews’e konuşan başkaları ise yolculuk planlarını değiştirmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

“BÜTÜN TREN SEFERLERİ GÖSTERİLER YÜZÜNDEN AKSADI”

Eşiyle birlikte Fransa’da tatilde olan ve gösteriler yüzünden tatil planını değiştiren Amerikalı turist Spencer White ise şunları söyledi: “Bütün tren seferleri gösteriler yüzünden aksadı. Diğer bir turist bizi uyardığı için Marsilya’dan buraya gelen trende son iki bileti son anda alabildik. Şimdi Lyon’dan Paris’e gitme planı yapıyoruz. Tatilimizin bundan sonraki kısmının sorunsuz geçeceğine inanıyoruz.”

İŞ YERLERİNİN CİROSU DÜŞTÜ

30 Haziran – 2 Temmuz tarihlerinde en yüksek seviyeye çıkan gösteriler iş yerlerinin de önemli ölçüde cirolarının düşmesine yol açtı.

Lyon’un “eski şehir” olarak bilenen mahallesinde lokanta sahibi Hugo Neyrand, işlerinin gösteriler yüzünden nasıl bozulduğunu şu şekilde dile getirdi: “Cumartesi akşamı son üç yıldır en düşük ciroyu yaptık, 5 ila 6 bin euro arasında kaybımız var.”

Yüksek sezonda günde 600’e kadar müşteri ağırlayan Neyrand’ın restoranı, geçen haftayı gösteriler yüzünden yaşanan rezervasyon iptalleriyle beklenmedik bir zararla kapattı.

FRANSIZ TURİZM FEDERASYONU NE DİYOR?

Fransız Turizm Federasyonu (ADN) gösterilerin turizme yönelik olumsuz etkisinin kısa süre içinde aşılacağı umudunu taşıyor.

ADN Başkanı François de Canson, isyan dalgasıyla başlayan şiddet olaylarının turistik yerlerden çok mağazaların bulunduğu bölgelerde gerçekleştiğini belirterek, durumun giderek normale döndüğünü bildirdi.    Fransa’da turizm ne durumda?

François de Canson, “Hafta sonu rezervasyonlarında hafif bir düşüş yaşayan Marsilya’daki otel yöneticileriyle konuştum, durum giderek daha stabil bir hale geliyor.” dedi.

2023 SOSYAL ÇALKANTILAR YÜZÜNDEN ZOR GEÇTİ

Bu isyan dalgası, 2023’te Fransa’yı vuran ilk toplumsal huzursuzluk dalgası olmadı. Bu yılın başlarında, Fransa’da planlanan emeklilik reformuna karşı başlatılan protestolar ülke geneline yayılırken, bununla ilgili gelişmeler dünya basınının uzun süre manşetlerinden inmedi.

Paris’teki çöp yığınlarının görüntüleri, çöp toplayıcıların grevleri uzun süre sosyal medyada yer aldı.

Porto Riko’dan bir grup öğrenciyle Fransa’yı ziyaret etmek için gelen Bernice Rivera, hafta sonu yaşanan gösterilerin ardından Lyon’a ayak bastı ve şu anda okul gezisine planlandığı gibi devam edeceklerini söyledi.

Rivera, “Ailelerinden bazıları Fransa’ya gelme konusunda endişeliydi ama ben konuşarak onları rahatlattım. Kentte öğrencilerime de protesto gösterilerinin olacağı yerleri gösteriyor ve onlara buradaki siyasi durumla ilgili bilgi veriyorum.” dedi.

“GELDİĞİMİZDEN BERİ HERHANGİ BİR İSYAN BELİRTİSİ GÖRMEDİK”

Erkek arkadaşıyla Fransa’ya gelen Finli turist Karoliina Haaplehto, buna benzer görüşleri paylaşarak şunları söyledi: “Buraya gelmeden önce haberleri izliyorduk ama gezimizi iptal etmeyi hiç düşünmedik çünkü gösteriler olmasına rağmen Fransa’nın seyahat etmek için güvenli bir yer olduğunu düşünüyoruz. Geldiğimizden beri herhangi bir isyan belirtisi görmedik ve böyle kalmasını umuyoruz!”