Rekabet Kurumu, sektörde etkin rekabetin sağlanması için düzenlemelerini sürdürürken, işgücü piyasasını hedef alan yeni bir adım attı. Kurum, 16 şirketin aralarında birbirlerinin çalışanlarını istihdam etmeme anlaşması yaptığını belirleyerek bu şirketlere toplamda 151 milyon 148 bin TL cezai yaptırım uyguladı.
Rekabet Kurumu’nun resmi sitesinde yer alan açıklamaya göre, bazı şirketlerin, çalışanların iş değiştirmesini engellemek amacıyla ‘işçi almama’ anlaşmaları yaptığı tespit edildi. Bu tür anlaşmaların, “Rekabetin Korunması Hakkında Kanun”u ihlal edip etmediğinin belirlenmesi için başlatılan soruşturma sonuçlandı.
Soruşturma sonuçlarına göre; söz konusu şirketler, çalışanların sektör içindeki hareketliliğini kısıtlamak ve emek faktörünün etkin rekabetini engellemek amacıyla, birbirlerinin çalışanlarını işe almama anlaşmasının işgücü piyasasının rekabetçi yapısını olumsuz etkilediği belirtildi.
Bu anlaşmaların temelinde, işverenlerin en önemli girdilerden olan emek üzerinde rekabet etmekten karşılıklı olarak vazgeçmelerinin yattığı tespit edildi.
Bu tür ‘çalışan ayartmama’ anlaşmalarının sonucunda, işgücünün etkin dağılımı bozulabilir ve çalışanların aldığı ücretlerin gerçek değerini bulmasını engelleyerek, suni bir düşüşe yol açabilir. Bunlar, rekabetin önünde ciddi bir engel teşkil eder ve etkin piyasa düzeninin korunması adına bu tür uygulamaların önüne geçilmesi gerekliliği vurgulanmıştır. Rekabet Kurumu’nun bu kararı, işgücü piyasasındaki rekabeti koruma amacına yönelik olarak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
16 şirkete ceza
Bu kapsamda, haklarında soruşturma süreci devam eden, rekabete aykırı çalışan ayartmama anlaşmalarına taraf olarak kanunları ihlal ettikleri gerekçesiyle, ceza kesilen şirketler şöyle:
- D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret AŞ’ye 4 milyon 834 bin 124 lira,
- Vodafone Telekomünikasyon AŞ’ye 5 milyon 319 bin 292 lira,
- Zeplin Yazılım Sistemleri ve Bilgi Teknolojileri AŞ’ye 192 bin 973 lira,
- Arvato Lojistik Dış Ticaret ve E-Ticaret Hizmetleri AŞ’ye 2 milyon 159 bin 522 lira,
- Çiçeksepeti İnternet Hizmetleri AŞ’ye 517 bin 883 lira,
- Sosyo Plus Bilgi Bilişim Teknolojileri Danışmanlık Hizmetleri Ticaret AŞ’ye 1 milyon 94 bin 131 lira,
- TAB Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ’ye 7 milyon 293 bin 869 lira,
- Vivense Teknoloji Hizmetleri ve Ticaret AŞ’ye 1 milyon 218 bin 89 lira,
- Türk Telekomünikasyon AŞ’ye 41 milyon 22 bin 658 lira,
- Zomato İnternet Hizmetleri Ticaret AŞ’ye 20 bin 827 lira, Binovist Bilişim Danışmanlık AŞ’ye 49 bin 831 lira,
- Bilge Adam Yazılım ve Teknoloji Anonim Şirketi’ne 2 milyon 183 bin 227 lira,
- Flo Mağazacılık ve Pazarlama AŞ’ye 18 milyon 21 bin 702 lira,
- Koçsistem Bilgi ve İletişim Hizmetleri AŞ’ye 6 milyon 513 bin 239 lira,
- LC Waikiki Mağazacılık Hizmetleri Ticaret AŞ’ye 59 milyon 590 bin 457 lira,
- Veripark Yazılım AŞ’ye 1 milyon 116 bin 70 lira.