Tadım uzmanları Dr. Dilşen Oktay Ertem ve Özgür Torun tarafından gerçekleştirilen, “Zeytinyağı Tadımcısı Teknik Eğitim Programı”nın son modülü Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde tamamlandı. Burhaniye zeytinyağı tadım eğitimi
Eko-turizm ve zeytincilik alanında önemli potansiyele sahip olan Balıkesir’in Burhaniye ilçesi; Tadım Uzmanları Dr. Dilşen Oktay Ertem ve Özgür Torun tarafından gerçekleştirilen, “Zeytinyağı Tadımcısı Teknik Eğitim Programı’na ev sahipliği yaptı.
Dört modülden oluşan “Zeytinyağı Tadımcısı Teknik Eğitim Programı”nın son modülü “Duyusal Analiz Eğitimi”, Burhaniye Ticaret Odası’nın destekleriyle, 4 – 5 Ağustos 2023 tarihlerinde, İskele Marina Boutique Hotel’in ev sahipliğinde gerçekleşti.
“Duyusal Analiz Eğitimi” programı kapsamında 10 katılımcı iki gün boyunca, aldıkları teorik bilgilerin yanı sıra; Türkiye’nin farklı bölgelerinde üretilen farklı zeytinyağlarını tattı.
Gelecek yıllarda Burhaniye ve Körfez genelinde, eko-turizme katkı sağlayabilecek eğitim programı sonrasında Dr. Dilşen Oktay Ertem ve Özgür Torun açıklamalarda bulundu.
DR. DİLŞEN OKTAY ERTEM: BURHANİYE’NİN BU ALANDAKİ POTANSİYELİ DEĞERLENDİRİLMELİ
Dr. Dilşen Oktay Ertem; öncelikle “Dört modülden oluşan bu eğitim programının son ayağını, Burhaniye’de gerçekleştirmekten ve Burhaniye’de eko – turizmin geliştirilmesine ufak da olsa bir katkıda bulunmaktan mutluluk duyduklarını” belirtti.
“Eğitim programları kapsamında öncelikli olarak zeytinyağı üreticisinin bilinçlenmesine katkıda bulunmanın yanı sıra, ikincil olarak toplantıların düzenlendiği bölgelerin turizmine de katkı sağladıklarını” belirten Dilşen Oktay Ertem; konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
“BURHANİYE NEDEN TÜRKİYE’NİN IMPERIA’SI OLMASIN”
“İtalya’da ve İspanya’da konuya ilişkin katıldığım kurs süreçlerinde gözlemlediğim üzere; bu alanda düzenlenen küçük çaplı toplantılar, daha sonra konunun meraklıları için bir odak noktası haline geliyor. O destinasyonlarda toplantılar yıllık olarak düzenlenen, periyodik toplantılar haline geliyor. Örneğin Imperia, İtalya’nın en kuzeyinde, en uç kısmında yer alan bir yer ama Dünya’nın ilk Zeytinyağı Tadım Okulu’nu orada kurulmuş. Yılda bir kere eğitim düzenliyorlar. Dünya’nın her yerinden birçok insan katılıyor. Burhaniye’nin de böyle bir potansiyeli var. Çünkü Burhaniye bozulmamış, kendi değerlerini koruyan bir yer; zeytin ve zeytinyağı önemli bir parçası… Burhaniye neden böyle bir yer olmasın?”
BURHANİYE’DE ZEYTİN TURLARI
Dilşen Oktay Ertem, diğer yandan “İspanya, İtalya, Yunanistan ve Hırvatistan’da düzenlenen “zeytin turlarının” Burhaniye’de de düzenlenebileceğini ve bunun için destek görmeleri halinde geliştirip; gerçekleştirebileceklerini” belirtti.
ÖZGÜR TORUN: BURHANİYE’NİN ZEYTİNCİLİK ALANDAKİ BU DEĞERİ TURİZME KAZANDIRILMALI
“Zeytin ve zeytinyağının, Burhaniye’nin Coğrafi İşaretleri arasında yer aldığına ve Burhaniye’nin bu nedenle turizm alanında da kullanılabilecek önemli bir ürüne sahip olduğuna dikkat çeken” Özgür Torun; “Burhaniye’ye gelen günübirlik, bir haftalık veya 10 günlük gelenler için “zeytinyağı tadımının” bir deneyim haline getirilmeli ve buraya tatile gelecekler için bu deneyim tatillerinin bir parçası olmalı” dedi.
İspanya, İtalya’da yapılan “hasat mevsimi” turlarının Türkiye’de de geliştirilmesi gerektiğini belirten; Özgür Torun; “Zeytin ve zeytinyağı Burhaniye’nin en önemli değeri. Bu değer, düzenlenen “eko – turizm turları ile Dünya çapında tanınan bir marka haline getirilebilir. Eko – turizm turları, Burhaniye zeytininin Dünya çapında tanınmasına önemli katkılar sunar. Zeytin ve zeytinyağı temalı eko-turizm turları, Burhaniye için sürdürülebilir turizm alanında önemli katkılar sunabilir” ifadelerini paylaştı. Burhaniye zeytinyağı tadım eğitimi
—O—
DR. DİLŞEN OKTAY ERTEM KİMDİR?
Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü mezunu Dilşen Oktay Ertem, 1998 yılından beri aile geleneğini sürdürerek Balıkesir Gömeç’te zeytinliklerle ve zeytinyağı işleriyle ilgilenmektedir.
2002-2004 yıllarında Yunanistan’ın Girit Adası’nda bulunan MAICh’te (Mediterranean Agronomic Institute of Chania – Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü) yüksek lisansını yapmıştır.
2004-2005 yılında AB’nin 6. Çerçeve Programı kapsamında Ege Üniversitesi’nin de ortakları arasında yer aldığı MEDFROL (Market and Trade Policies for Mediterranean Agriculture: The case of fruit/vegetable and olive oil) adlı projede araştırmacı olarak görev almıştır.
2004-2010 yıllarında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nde doktora çalışmalarını “Ege Bölgesinde Zeytinyağı Tüketiminin Arttırılmasında Arz Zinciri Yönetiminin Olası Katkıları” adlı konu üzerinde yoğunlaştırmış ve 2010 yılında doktorasını tamamlamıştır.
2008 yılında Erasmus Life Long Learning (Hayat Boyu Öğrenme) Programı kapsamında 3 ay İtalya’nın Bologna Forli kentindeki Olitalia firmasında kalite kontrol görevlisi olarak çalışmıştır. Daha sonra Bologna Üniversitesi Gıda Bilimleri Bölümü’nde zeytinyağı üzerine araştırmalarda bulunmuş ve tadım kursuna, tadım atölyelerine katılmıştır.
2009 yılından beri Zeytindostu Derneği’nin Aydın Ticaret Borsası’nda başlayan tadım panel çalışmalarına katılmış, halen panelist olarak görev almaktadır. Zeytindostu Derneği Kalite Yarışmalarında düzenleme kurullarında moderatör ve yardımcı olarak bulunmuş ve panel liderliği yapmıştır. Aynı zamanda tadım kurslarında çevirmen ve eğitmen olarak aktif bir şekilde görev almıştır.
2012 yılında Akdeniz Zeytinyağı Tadımcılar Birliği’nin Roma’da ki merkezinde 2. Seviye Tadım Kursu’na katılmış ve Paola Fioravanti ile çeşitli tadım etkinliklerinde yer almıştır. Bunlardan en önemlisi Pesaro’da gerçekleştirilen L’Orciolo d’oro yarışmasında ki jüri üyeliğidir.
Aralık 2014 – Mayıs 2016 tarihleri arasında Zeytindostu Derneği Tadım Panel Başkanlığı yapmıştır.
2015-2017 yılları arasında İzmir Ekonomi Üniversitesi Uygulamalı Bilimler MYO Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü’nde ders vermiştir.
Nisan 2017’de Olive Japan Uluslararası Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda Türkiye adına jüriye davet edilmiş ve tüm dünyadan çağrılan, konusunda uzman 23 tadımcı ile beraber görevini icra etmiştir.
2018, 2019, 2023 yıllarında da Olive Japan yarışmasında jüri üyeliğini sürdürmüştür.
Mart 2018’de İtalya’nın Bari kentinde gerçekleştirilen BIOL Zeytinyağı Kalite Yarışmasına jüri üyesi olarak davet edilmiştir.
Karşıyaka Soroptimist Kulübü, Tevfik Fikret Lisesi Mezunlar Derneği gibi birçok sivil toplum kuruluşu üyesi olmanın yanı sıra Butik Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Burhaniye Zeytin Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Edremit Körfezi Zeytin Üreticileri Federasyonu’nun Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısıdır.
2017 yılında tekrar gündeme gelen Zeytincilik Kanunu ile ilgili çalışmalarda aktif olarak görev almaktadır.
Ekim 2021’den beri Burhaniye Ticaret Odası bünyesinde kurulan Zeytinyağı Duyusal Analiz Laboratuvarı’nın panel lideridir.
DOKTAY Tarım Gıda Turizm Danışmanlık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi bünyesinde zeytinyağı duyusal analizi, zeytinyağı üretimi, pazarlaması vb. konularda eğitimler ve danışmanlık hizmeti vermektedir.
Akıcı bir şekilde İngilizce, İtalyanca konuşmakta; iyi derecede Fransızca bilmektedir.
Kitaplar, doğa, yabancı diller, yoga, kültür ve sanat konularına fazlasıyla meraklıdır.
ÖZGÜR TORUN KİMDİR?
Özgür Torun, 1994 – 2000 Gazi Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezun olmuştur. Balıkesir Üniversitesi Edremit MYO Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi ön lisans programını tamamlamıştır.
2013 – 2016 yılları arasında zeytinyağı tadım eğitimlerine katılmıştır.
2016 yılında Zeytindostu Derneği / ONAOO’nın düzenlediği Zeytinyağı Tadımcıları İçin Teknik Eğitimi’ne katılım sağlamıştır.
2017 yılından bu yana Zeytindostu Derneği panelistidir.
2018 – 2021 yılları arasında Zeytindostu Derneği’nin düzenlediği Ulusal Zeytinyağı yarışmalarında jüri olarak görev almıştır.
2020 yılında International Olive Council (IOC) NSZ Duyusal Analizi Panel Liderliği için uluslararası eğitim sertifikasını almıştır.
Özgür Torun, akıcı bir şekilde İngilizce bilmektedir.