Ruble eridi, yerli maaşla dışarıda yaşayanlar zorda… Rus dijital göçebeler ülkelerine dönebilir
Ukrayna Savaşı’nın başlamasının ardından ülkeyi terk ederek Türkiye’den Gürcistan’a kadar pek çok ülkede yaşamaya başlayan ama Rusya’daki işlerini uzaktan yürüterek maaş ya da gelir elde edenler, Ruble’deki büyük değer kaybı yüzünden ne yapacak?
Bu soru son günlerde hem Rusya medyasında hem sosyal ağlarda hararetli bir şekilde tartışılmaya devam ediyor.
Yılbaşından beri devalüasyonun yüzde 40’ı bulmasıyla, maaşlarını Ruble olarak alan “göçmenlerin” hayatı zorlaştı.
BFM’in konuştuğu göçmenler arasında iki ihtimal öne çıkıyor:
Tüm zorluklara rağmen, yurt dışında kalmaya devam etmek ve yaşadıkları ülkenin para biriminde veya Dolar – Euro kazanacakları iş bulmak veya Rusya’ya geri dönmek.
TÜRKİYE “GÖZDE ÜLKE” OLMAKTAN ÇIKTI
Son dönemde oturma izni alınmasındaki güçlüklerden kiralar başta olmak üzere yaşam maliyetlerindeki artışa kadar farklı nedenlerle Türkiye “gözde ülke” olmaktan çıkarken, diğer pek çok ülkede yaşayan göçmen Ruslar da eriyen Ruble yüzünden “geri dönüş” planlarını mecburen değerlendirdiklerini anlatıyorlar.
Ülkeyi terk eden Rusya vatandaşları için Gürcistan, Ermenistan, Türkiye, Kazakistan ve diğer Orta Asya ülkeleri en popüler “varış noktaları” olmuştu.
Turkrus.com’un aktardığı habere göre; geçen yılın sonunda Dijital Kalkınma Bakanı Maksut Şadayev, “Yaklaşık 100 bin bilişim uzmanı ülkemiz dışında, ancak yaklaşık yüzde 80’i yurt dışından Rus şirketleri için çalışmaya devam ediyor” demişti. Bu kişilerin çoğu maaşını Ruble olarak alıyor. Rus Dijital Göçebeler Ülkelerine Dönebilir
İstanbul’da yaşayan ve uzaktan çalışan bir Rus, “Prensip olarak Moskova ve İstanbul’daki yaşam standardım değişmedi. İlk geldiğimizde burada her şey çok ucuzdu. Hoş bir sürpriz oldu. Tabii dokuz ayda işler çok değişti. Türkiye’nin ekonomide büyük sorunları var, enflasyon vahşi boyutta. Türkiye’de fiyatlar, başlangıçta Rusya bölgeleri seviyesindeyken, özellikle yemek açısından daha da ucuzken, şimdi yemek fiyatları Moskova’yı yakaladı” diye izlenimlerini anlattı.