Rekabet Kurulu, Obilet Bilişim Sistemleri AŞ hakkında yürütülen soruşturma alınan taahhüt üzerine sonlandırıldığını açıkladı. Rekabet Kurulu Obilet İçin Kararını
Rekabet Kurulu, Obilet Bilişim Sistemleri AŞ hakkında yürütülen soruşturmanın sonlandırıldığını açıkladı.
Obilet Bilişim Sistemleri AŞ’nin bilet satışına aracılık hizmeti için otobüs firmalarına uyguladığı bilet satışı komisyon oranlarını aşırı olarak belirlediğine ve diğer rakiplerini dışlayarak haksız rekabet oluşturduğu iddialarına yönelik soruşturma tamamlandı.
Soruşturma, alınan taahhüt üzerine sonlandırıldı.
Rekabet Kurulu’nun konuya ilişkin yaptığı açıklama şu şekilde:
Rekabet Kurulunun 16.06.2022 tarihli ve 22-27/433-M sayılı kararı uyarınca Obilet Bilişim Sistemleri AŞ’nin bilet satışına aracılık hizmeti için otobüs firmalarına uyguladığı bilet satışı komisyon oranlarını aşırı olarak belirlemek ve biletleme yazılımı hizmeti, otobüs biletlerinin platformlar üzerinden satışı ve sefer verilerinin platformlara dağıtımı pazarlarında rakiplerini dışlamak suretiyle 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini; otobüs biletlerinin platformlar üzerinden satışı pazarında imzaladığı sözleşmeler ile 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiği iddiasıyla soruşturma başlatılmış, akabinde 13.10.2022 tarihli ve 22-47/683-M sayılı Kurul kararıyla dosya kapsamına yeni giren iddialar soruşturmaya eklenmiştir.
Soruşturma süreci devam ederken, Obilet Bilişim Sistemleri AŞ tarafından dosya içeriğindeki rekabetçi endişelere yönelik olarak taahhüt sürecinin başlatılmasına ilişkin başvuruda bulunulmuştur. Bu kapsamda gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda Obilet Bilişim Sistemleri AŞ’nin otobüs taşımacılığı için biletleme yazılım hizmetinin, otobüs biletlerinin platformlar üzerinden satışı hizmetine bağlanmasına yol açabilecek uygulamaları ile Obilet Bilişim Sistemleri AŞ ve rakip platformlar arasındaki sözleşmelerde yer alan çevrimiçi reklam yasakları ve iletişim yasağı bakımından ortaya çıkan rekabetçi endişeleri gidermeye yönelik olarak bir taahhüt paketi sunulmuştur. Söz konusu taahhüt paketi hakkında üçüncü kişilerin görüşlerine de başvurulmuştur.
Taahhüt süreci sonucunda 15.06.2023 tarihinde Rekabet Kurulunca dosyanın müzakeresi neticesinde; Obilet Bilişim Sistemleri AŞ’nin 4054 sayılı Kanun’un 4. ve 6. maddelerini ihlal edebileceği değerlendirilen davranışları bakımından, Rekabet Kurumu kayıtlarına 30.05.2023 tarihli ve 39157 sayılı yazı ile giren nihai taahhüt metni kapsamında sunduğu nihai taahhütlerin, dosya kapsamında tespit edilen rekabet sorunlarını giderebilecek nitelikte olması nedeniyle kabul edilmesine ve nihai taahhüt metnindeki taahhütlerin Obilet Bilişim Sistemleri AŞ ve fiili durumda Obilet Bilişim Sistemleri AŞ’nin kontrolü altında bulunan Biletal İç ve Dış Ticaret AŞ bakımından bağlayıcı hâle getirilerek Rekabet Kurulunun 16.06.2022 tarih ve 22-27/433-M sayılı, 13.10.2022 tarih ve 22-47/683-M sayılı kararları uyarınca Obilet Bilişim Sistemleri AŞ hakkında yürütülmekte olan soruşturmanın sonlandırılmasına 23-27/521-177 sayı ile karar verilmiştir.
Kabul edilen OBİLET taahhütlerinin ayrıntılı hali gerekçeli kararda yer alacak olup sunulan taahhütler kısaca aşağıdaki şekilde özetlenebilecektir:
- OBİLET tarafından farklı biletleme yazılımını kullanan taşıyıcı firmalar için yazılım hizmeti içermeyen çevrim içi bilet satış sözleşme metni hazırlanmış ve taşıyıcı firmalar ile imzalanmaya başlamıştır. Anılan sözleşme ile uygulanan modelde taşıyıcı firmalar OBİLET’e yalnızca Satış-Dağıtım-Pazarlama komisyon bedeli ödeyecektir.
- Hâlihazırda OBİLET’in biletleme yazılımını kullanan bir taşıyıcı firmanın başka bir yazılım kullanmaya karar vermesi durumunda bu husus taşıyıcı firmanın OBİLET platformu üzerinden satışa kapatılması yönünde bir gerekçe oluşturmayacak ve OBİLET tarafından taşıyıcı firmaya herhangi bir ayrımcı ya da dışlayıcı davranışta bulunmayacaktır.
- Taşıyıcı firmanın obilet.com platformu üzerinden satışa kapatılması ise hangi biletleme yazılımını kullandığı fark etmeksizin yalnızca yürürlükteki mevzuat hükümleri ve esaslı yükümlülükleri ihlal etmesi durumunda söz konusu olacaktır.
- OBİLET tarafından yeni bir iş modeli geliştirilmiş ve sefer verilerinin OBİLET’e iletimi bakımından biletleme yazılımı hizmeti veren firmalar ile imzalanmak üzere anlaşma örneği hazırlanmıştır. Biletleme yazılımı hizmeti veren firmaların OBİLET’e yönelik hizmeti yalnızca sefer verisi iletimi olarak belirlenmiştir. Bu vesile ile OBİLET tarafından ilgili firmalara sefer verilerinin iletimi için komisyon ödenecektir.
- OBİLET tarafından rakip çevrim içi satış platformlarına sefer verisi dağıtımı yapılan taşıyıcı firmaların markaları bakımından çevrim içi reklam yasağı getirilmeyecektir.
- OBİLET tarafından rakip çevrim içi satış platformlarına OBİLET/BİLETALL markaları bakımından geniş kapsamlı çevrim içi reklam yasağı getirilmeyecektir.
- OBİLET tarafından rakip çevrim içi satış platformlarının sefer verisi dağıtımı yapılan taşıyıcı firmalar ile iletişime geçilmesini engelleyen sözleşme hükümleri yürürlükten kaldırılmış olup çevrim içi satış platformlarının taşıyıcı firmalar ile iletişime geçmesi engellenmeyecektir.
- 7 numaralı taahhüt ile bağlantılı olarak, OBİLET’in geliştirdiği yeni iş modeline göre taşıyıcı firmalar ile çevrim içi bilet satış platformları doğrudan bağlantı kurarak anlaşabilecek, bu durumda OBİLET yalnızca ilgili taşıyıcı firmanın sefer verisini platforma iletmekle sorumlu olacaktır. Bu iş modelinde OBİLET taşıyıcı firmalara yönelik olarak herhangi bir ayrımcı ya da dışlayıcı davranışta bulunmayacaktır.
- OBİLET’ten hizmet alan çevrim içi bilet satış platformlarının bilet satışlarına ilişkin olarak OBİLET, yazılımlarına taşıyıcı firmaların hangi platformun ne kadar bilet satışı gerçekleştirdiğini görebileceği bir raporlama ekranı eklemiş olup buna yönelik taşıyıcı firma ya da platformlardan herhangi bir ücret talep etmeyecektir.
- OBİLET tarafından biletleme yazılımını kullanan taşıyıcı firmalara bir duyuru yapılarak taahhütlerle ilgili bilgi verilecektir. Rekabet Kurulu Obilet İçin Kararını