Site icon Turizm Günlüğü

Bodrum’da Sezon Sonu Muhasebesi: 500 Bin Turist Kayıp

Bodrum'da Sezon Sonu

Bu yıl için 1.5 milyon turist hedefi koyan Bodrum, Eylül’ün ilk haftası itibariyle 1 milyon turist ağırladı. Turizmcilere göre, sezon sonuna kadar 1.5 milyon turist hedefine ulaşmak çok zor.    Bodrum’da Sezon Sonu Muhasebesi

Bu sene için 1.5 milyon turist hedefleyen Bodrum’da, beklentiler karşılanmadı. Turizm derneklerinden alınan bilgilere göre, Eylül ayının ilk haftası itibariyle 1 milyona yakın turist ilçeyi ziyaret etti. Sektör temsilcileri, bu yıl için hedeflenen turist sayısına ulaşılamayacağı konusunda hemfikir.

Artan fiyatlar nedeniyle yerli turistin ilgisinin az olması, Avrupa ve Rusya’dan beklendiği kadar ziyaretçinin gelmemesi, hedeflerin gerçekleşmemesinde önemli rol oynuyor.

KURBAN BAYRAMI’NDAKİ DOLULUK ORANLARI SEZONA YAYILMADI

Bu sezon sadece Kurban Bayramı haftasında Bodrum’daki otellerde doluluk oranı yüzde 90’lara kadar çıktı. Bu otelcilere sezon için umut verdi ancak, beklentilerinin aksine doluluk oranları Temmuz ayı itibariyle yüzde 50’lere kadar düştü. Bekledikleri oranları yakalayamayan otelciler, personel çıkarmaya başladı.

Sezon başında konuştuğumuz turizm sektörü temsilcileri, öngörülerini paylaşmış, Kurban Bayramı’ndaki doluluk oranlarının sezona yayılması gerektiğini söylemişti.

Nitekim sektör temsilcilerinin beklentileri değil ama endişeleri gerçek oldu. Bu yıl için 1.5 milyon turist hedefi koyan Bodrum, döviz kurunda yaşanan artışlar ve yükselen fiyatlar nedeniyle dış pazardan da beklediği ilgiyi görmedi.

“YURT DIŞI MÜŞTERİSİ TÜRKİYE’Yİ TERCİH ETMEDİ”

Gazete Duvar’dan Selçuk Aslan’ın haberine göre; Bodrum’un 1.5 milyon turist hedefine ilişkin değerlendirmede bulunan Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) yöneticisi olan Hüseyin Softa, sezonun genel olarak beklentilerin altında kaldığını söyledi.

Türkiye turizminde Avrupa ve Rus destinasyonunun önemli olduğunu belirten Softa, bu bölgelerden de yeterli ilgiyi göremediklerini belirtti.

Hedefe uzak olduklarının altını çizen Softa, “Bu sene genel olarak istediğimiz gibi bir süreç olmadı. Deprem eşliğinde sezonu açtık. Sonrasında yaşanan seçim ve diğer gelişmeler, turizmi gölgede bıraktı. Temmuz ayında ciddi sorunlar yaşadık. Hem iç hem de dış pazarda ilgi azaldı. Doluluk oranları yüzde 50’lerin altına düşen oteller eleman çıkarttı. Özellikle yurt dışı müşterisi Türkiye’yi tercih etmedi. Ağustos ayı anormal bir şekilde iyi geçti. Bir anda doluluk oranlarımız yüzde 80’lere çıktı. Eylül ayının ilk haftası da iyi geçiyor. Ama bu gelişmelere rağmen hedeften uzak durumdayız” dedi.

“GÜNÜBİRLİK KİRALAMALAR OTELCİLERİ ZOR DURUMDA BIRAKIYOR”

Son dönemlerde Bodrum’da artan günübirlik ev kiralama işlemlerinin otelcilik sektörüne olumsuz etki yarattığını belirten Softa, “Burada bir haksızlık var. Bizler gelir vergisine ve KDV’ye tabiyiz. Eleman çalıştırıp vergilerini veriyoruz ama öbür tarafta hiçbir vergiye tabi olmayan, hiçbir gideri olmayan insanlar kazanç sağlıyor. Bu turizmin kara deliğidir. Ciddi rakamlar kazanıyorlar ama usulsüz yapılıyor bu işler. Bunlar, turizmin kalitesini de bozan girişimler. Bu konuda acilen adımların atılması lazım” diye konuştu.

“HİKAYESİ YAZILACAK RAKAMLAR YOK”

Turizmci Serdar Karcılıoğlu da yaptığı değerlendirmede, umutlu bir bekleyişlerinin olduklarını ancak gelinen nokta itibariyle sıkıntılı bir sezonu geride bırakmak üzere olduklarını söyledi. Açıklanan verilere dikkat çeken Karcılıoğlu, “Bu rakamların gerçek turizm verileri açısından hiçbir değeri olmadığını söylemeliyim. Ülkemiz için açıklanan bu verilerin, başarı hikayesi yazılacak rakamlar olmadığını, böyle bir coğrafyada çok daha farklı şeyleri konuşuyor olmamız gerektiğini kabul etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

2023 sezonu için konuşulacak çok şeyin olmadığını vurgulayan Karcılıoğlu, “Antalya ve Bodrum’da otel doluluk oranları ortada. Finansal sıkıntılarla boğuşan, pandemi sürecinden bugüne kalan kredi borçlarında henüz bir iyileşme sağlayamamış ve olumsuz kredi notları nedeniyle yeni finans ihtiyaçlarını karşılama imkânı bulamamış, kalifiye eleman ihtiyacının çok ciddi boyutlara ulaştığı bir sektör konumundayız. Ayrıca başka problemler de mevcut. Örneğin Bodrum’da her gün bir yerden patlayan su isale hatları nedeniyle susuz kalan otellerle iş yapamazsınız. Bu bağlamda hedeflerinize de ulaşamazsınız” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a seslenen Karcılıoğlu, güncel ve yeni turizm politikalarının hayata geçirilmesini istedi.      Bodrum’da Sezon Sonu Muhasebesi

Exit mobile version